Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Θρίλερ με τα πυρηνικά όπλα της Μεγάλης Βρετανίας μετά το Brexit

Καθώς ο υπόλοιπος κόσμος αναρωτιέται εαν τελικά η Βρετανία θα φύγει απο την Ευρώπη, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να φύγει η Σκωτία απο το Ηνωμένο Βασίλειο με αποτέλεσμα να πάρει μαζί της 160 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές σε 58 πυραύλους Trident, γράφει σε δημοσίευμα της η Washington Post.

Πολλοί Σκωτσέζοι πολιτικοί υποστήριξαν την έξοδο της Σκωτίας απο το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014 που ειχε ως αποτέλεσμα 45% υπέρ της εξόδου και της ανεξαρτησίας και 55% κατά. Η πλευρα του ΝΑΙ, που ζήτησε απο τους ψηφοφόρους “να πουνε ΝΑΙ σε μια ανεξάρτητη χώρα”, δεσμεύτηκε επίσης να απαλλαγεί η χώρα απο τα πυρηνικά υποβρύχια της Βρετανίας.
Όταν ηττήθηκαν, το Βασιλικό Ναυτικό δε φαντάστηκε οτι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα ξανά. Ωστόσο για άλλη μια φορά το θέμα των πυρηνικών της Βρετανίας έρχεται στην επιφάνεια.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την ΕΕ στο δημοψήφισμα για το "Brexit", η Σκωτία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να μείνει.  Όλοι οι δήμοι στην Σκωτία ψήφισαν να μείνουν στην ΕΕ κάτι που οδήγησε του Σκωτσέζους πολιτικούς να ζητήσουν νέα ψηφοφορία.

Αυτο όμως θα οδηγήσει τον πληθυσμό της Σκωτίας να πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι μέρος της ΕΕ - 62% εχει ψηφίσει ΝΑΙ - ή αν θέλουν να ειναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου - ερώτημα στο οποίο 55% του πληθυσμόυ εχει πει ΝΑΙ.
Ενω δεν υπάρχει καμία εγγύηση οτι η Σκωτία θα φύγει απο την Ευρώπη εαν γίνει νέο δημοψηφισμα, ειναι πολύ πιθανό οτι αν ψηφίσει ΝΑΙ τότε η Βρετανία θα αναγκαστεί να μετακινήσει τα τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια της σε κάποια άλλη βάση. Αυτο θα ήταν ενα τεράστιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν το 2014, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας We Are The Mighty , θα πάρει 10 χρόνια και 3 δισεκατομμύρια στερλίνες - χρήματα βέβαια που δεν υπάρχουν -  για να μεταφέρει την βάση η Βρετανία. Ο καλύτερος τρόπος και ίσως και ο πιο εύκολος θα ήταν να διαπραγματευτούν με την Σκωτία για την μίσθωση της βάσης αλλά αυτό πολύ πιθανό να αποτύχει αφού πολλά μέλη του κινήματος για την ανεξαρτησία θέλουν όλα τα πυρηνικά όπλα να φύγουν απο τη Σκωτία.

Οπότε σύμφωνα με το δημοσίευμα η επόμενη καλύτερη επιλογή για την Αγγλία θα ήταν να στείλει όλες τις κεφαλές, τα πληρώματά καθώς και τα υποβρύχια στη Γεωργία. Στην Γεωργία των ΗΠΑ, ακριβώς βόρεια της Φλόριντα.

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να στηρίξουν το σχέδιο το 2014. Εαν αυτο έρθει ξανά στην επιφάνεια το 2017 υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να το δεχτεί το Κογκρέσο δεδομένου οτι η μέθοδος πυρηνικής αποτροπής της Βρετανίας είναι μέρος της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ.

Πέρα από αυτό, η Βρετανία έχει πολύ λίγες επιλογές. Η Γαλλία ειναι άλλη μια πιθανότητα, αν υποθέσουμε οτι οι γάλλοι δεν θα πάρουν το Brexit προσωπικά πολύ.
Το ισχυρό καθεστώς της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε ενδεχομένως να της δώσει 4 χώρους στάθμευσης σε κάποιο λιμάνι της Βαλτικής, αλλά τότε θα έχει το πρόβλημα οτι τα υποβρυχια της θα ειναι στην εμβέλεια της Ρωσίας.

Βέβαια ειναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε εάν η Σκωτία θα ψηφίσει για να φύγει απο το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως δεδομένου ότι δεν θα είναι εγγυημένη η είσοδος της στην ΕΕ. Αν όμως συνέβαινε αυτό, λόγω του Brexit, το Βασιλικό Ναυτικό θα αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα.

We Are The Mighty/Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ