Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ελπίδες από 2 funds για εξαγορά υπό όρους για την Μαρινόπουλος

Ετοιμη να ανατιναχτεί στον αέρα είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος η οποία δε μπορεί να αποδειχθεί η «ελληνική Lehman Brothers», που η κατάρρευση της θα προκαλέσει καταστροφικό ντόμινο ανυπολόγιστων διαστάσεων. Αυτή την στιγμή κυβέρνηση, τράπεζες και ιδιοκτήτες συνεχίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τουλάχιστον τη συνέχιση λειτουργίας της αλυσίδας και την πληρωμή υποχρεώσεων της προς μικρομεσαίους προμηθευτές.

Η προσπάθεια δυσχεραίνεται από την προσφυγή πιστωτών, οι οποίοι αντιτίθενται στην υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, κατηγορώντας τους ιδιοκτήτες της ότι μετέφεραν περιουσιακά στοιχεία της σε δικό τους fund στο Κατάρ. Ακτίνα φωτός στο ζοφερό τοπίο που διαμορφώνεται, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένα equity funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το οριστικό(;) ναυάγιο του deal Μαρινόπουλου- Σκλαβενίτη, εκπρόσωποι δύο funds προσήγγισαν τις πιστώτριες τράπεζες και αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα εξαγοράς της προβληματικής αλυσίδας υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Οι βασικοί όροι αφορούν την αναδιάρθρωση υποχρεώσεων προς τράπεζες –προμηθευτές και τη θέσπιση ειδικών ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών διατάξεων για την εταιρεία, που θα ισχύσουν προσωρινά ώσπου να εξυγιανθεί.

Οι όροι αυτοί είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί, αλλά το σενάριο έχει τεθεί προς συζήτηση και ενδέχεται να επανεξετασθεί ανάλογα με τις εξελίξεις.

Οι πιστώτριες τράπεζες προωθούν ένα δεύτερο σενάριο απορρόφησης της αλυσίδας «Μαρινόπουλος» από τον Σκλαβενίτη, με δέλεαρ το κούρεμα υποχρεώσεων και τη χορήγηση μακροπρόθεσμων χαμηλότοκων πιστώσεων. Το σχέδιο προβλέπει εναλλακτικά την κατάτμηση της αλυσίδας και την πώληση μεγάλου αριθμού καταστημάτων της που λειτουργούν σε περιοχές όπου υπάρχουν σουπερμάρκετ «Σκλαβενίτης».

Μας το κοινοποίησε το pikosapikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ