Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Κι όμως: Ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» γυρίστηκε σε… ελληνική πόλη (φωτογραφίες)

Πού στήθηκε το σκηνικό της Ιερουσαλήμ του Φράνκο Τζεφιρέλι

Ελληνικό όνομα έχει η πόλη της Τυνησίας που μετατράπηκε σε Ιερουσαλήμ για τις ανάγκες του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι! Δείτε ποιό είναι το... Μοναστήρι, όπου γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της υπερπαραγωγής του 1977.


(H πόλη σήμερα, όπως φαίνεται από το κάστρο όπου έγιναν τα γυρίσματα)

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί η παραγωγή και τα γυρίσματά της έγιναν σε αυθεντικούς χώρους, στο Μαρόκο και την Τυνησία, με την γεωπολιτική κατάσταση, αλλά και τις καιρικές συνθήκες, να ταλαιπωρούν το καστ και το συνεργείο.


(O Ρόμπερτ Πάουελ ως Ιησούς, σε μία από τις σκηνές που γυρίστηκαν στο κάστρο)

Για τις σκηνές της Ιερουσαλήμ επιλέχθηκε η πόλη Μοναστήρι (το όνομά της παραμένει ελληνικό μέχρι σήμερα), στην περιοχή Σαλέχ, στα βορειο-ανατολικά της Τυνησίας, 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τύνιδα.


(Το κάστρο που μετατράπηκε σε Ιερουσαλήμ του Τζεφιρέλι)

Χτισμένο στα ερείπια της φοινικικής - αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Ρουσπίνα, το Μοναστήρι υπήρξε αλιευτικό λιμάνι και εξελίχθηκε σε αξιόλογο τουριστικό θέρετρο, όπου δεσπόζει το κάστρο που χτίστηκε το 796 μ.Χ.με σκοπό να ανιχνεύει την θάλασσα για εχθρικά πλοία και να φυλάσσει την πόλη από τις πειρατικές επιδρομές.



Επίσης, το Μοναστήρι είναι η γενέτειρα του πρώτου προέδρου της Τυνησίας, Χαμπίμπ Μπουργκίμπα και φιλοξενεί το μαυσωλείο του, ενώ διαθέτει αεροδρόμιο (το Habib Bourguiba International Airport) συνδεδεμένο με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.



Εκτός από τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ», το ίδιο επιβλητικό κάστρο φιλοξένησε ακόμα μία κινηματογραφική παραγωγή, την κωμωδία των Μόντι Πάιθον «Ένας Προφήτης Μα Τι Προφήτης (Life of Brian)», το 1979.


(Σκηνή από την ταινία των Μόντι Πάιθον, που γυρίστηκε στο ίδιο κάστρο με τον «Ιησού Από Τη Ναζαρέτ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ