Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Αναγόρευση του διακεκριμένου μουσικού Χαράλαμπου Φαραντάτου, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα αναγορευθεί ο διακεκριμένος κλαρινετίστας και μουσικοπαιδαγωγός Χαράλαμπος Φαραντάτος, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών.

Την απόφαση για την αναγόρευση του κ. Φαραντάτου έλαβε ομόφωνα η Συνέλευση του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έπειτα από εισήγηση του αναπληρωτή καθηγητή Αθανασίου Ζέρβα.

Στην συνεδρίαση της Συνέλευσης Τμήματος, τόσο ο εισηγητής όσο και τα άλλα μέλη αναφέρθηκαν στο σπουδαίο καλλιτεχνικό αλλά και μουσικοεκπαιδευτικό έργο του κ. Φαραντάτου, καθώς και στη διαρκή πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά του στην μουσική τέχνη στην Ελλάδα. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι με την αναγόρευσή του τιμάται το έργο ενός σπουδαίου μουσικού και εκπαιδευτικού, ο οποίος προβάλλεται ως πρότυπο στους φοιτητές του Τμήματος, καθώς και σε κάθε σπουδαστή της μουσικής στην Ελλάδα.

Για σοβαρούς λόγους υγείας του κ. Φαραντάτου, η μετακίνησή του από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη είναι απαγορευτική. Για το λόγο αυτόν, η τελετή αναγόρευσης θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19 και Ρηγίλλης, στο ίδρυμα που ο κ. Φαραντάτος δίδαξε για περισσότερα από σαράντα συναπτά έτη.

Την τελετή αναγόρευσης θα τιμήσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, ενώ τον Έπαινο θα εκφωνήσει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Αθανάσιος Ζέρβας.


Σύντομο βιογραφικό του Χαράλαμπου Φαραντάτου

Ο Χαράλαμπος Φαραντάτος γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στην Θεσσαλονίκη, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του.

Σπούδασε κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών και το 1951 εισήχθη κατόπιν εξετάσεων πρώτος στην τάξη κλαρινέτου στο Conservatoire National Supérieur de Paris απ’ όπου απεφοίτησε το 1955 με άριστα και πάλι πρώτος στην τάξη του.

Από το 1938 και επί σειρά ετών έπαιζε στην Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, που ακολούθως μετεξελίχθητε σε Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Από το 1955 και για 35 έτη υπηρέτησε στην ΚΟΑ ως κορυφαίος κλαρινετίστας και έφορος της Ορχήστρας.

Επίσης, επί σειρά ετών διετέλεσε κορυφαίος κλαρινετίστας στη Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής και στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ενώ υπήρξε σολίστ σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου.

Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Κουιντέτου Πνευστών και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Σύγχρονης Μουσικής.

Ως κλαρινετίστας ο Χ. Φαραντάτος διακρινόταν για την ευγένεια του ήχου του και για την τεχνική του αρτιότητα.

Από το 1963 και για περισσότερα από σαράντα έτη υπηρέτησε ως καθηγητής κλαρινέτου και σαξοφώνου στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησαν αναρίθμητοι και εξαιρετικοί σολίστ και μουσικοεκπαιδευτές των συγκεκριμένων οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ