Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Opel GT Concept

Γράφει ο Στάθης Πετρόπουλος
Ενόψει της φετινής Γενεύης η Opel έκανε αποκαλυπτήρια στο GT Concept και μας χάρισε ένα σπορτίφ και σύγχρονο όχημα το οποίο πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν και στην πραγματικότητα.

Το εντυπωσιακό του πράγματος πάντως είναι πως η Opel θέλησε να τιμήσει και να θυμήσει ορισμένα σημαντικά στοιχεία της παράδοσής της όπως το Experimental GT του 1965 που είναι κάτι σαν την Stingray της Ευρώπης. Τότε η φίρμα ήταν περήφανη που είχε το δικό της σχεδιαστικό κέντρο και τώρα που τα σχεδιαστικά κέντρα είναι πολλά και είναι σε ολόκληρο τον κόσμο το GT Concept είναι περισσότερο επίδειξη του προς τα πού θέλει να κινηθεί η εταιρεία στο μέλλον.

Το Opel GT Concept βέβαια δεν μπορεί να είναι κάτι που θα δούμε προσεχώς γιατί διαθέτει πάρα πολλά στοιχεία πρωτοτύπου τα οποία δεν είναι δυνατόν ακόμη να περάσουν στην παραγωγή. Ωστόσο σχεδιαστικά κυρίως αλλά και τεχνολογικά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Είναι σπορτίφ, δυναμικό και εκλεπτυσμένο με το μεγάλο καπό να αποτελεί τον πρώτο οπτικό μαγνήτη! Κάτω από αυτό υπάρχει ο 1.0lt υπερτροφοδοτούμενος τρικύλινδρος κινητήρας που χρησιμοποιείται και σε άλλα μοντέλα της φίρμας. Η κίνηση μεταδίδεται στον πίσω άξονα μέσω ενός εξατάχυτου σειριακού κιβωτίου με paddles, ενώ το μπλοκέ διαφορικό εξασφαλίζει τουλάχιστον στη θεωρία την σωστή διαχείριση δύναμης και ελέγχου.

Η ιπποδύναμη που αγγίζει τους 145ps και το γεγονός πως για το 0-100km/h χρειάζονται περίπου 8 sec μας δείχνουν ότι σκοπός της Opel δεν είναι να δημιουργήσει ένα coupe υπερπιδόσεων αλλά περισσότερο ένα όμορφο μαζικό μικρό GT. Ωστόσο με τη χρήση άλλων κινητήρων όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν.

Κατά τα άλλα το σπουδαιότερο ίσως εμφανισιακό στοιχείο του Opel GT Concept είναι οι γυάλινες επιφάνειες που μοιάζουν ενσωματωμένες στο αμάξωμα. Το όριο ανάμεσα στα παράθυρα και το «σώμα» της πόρτας είναι σχεδόν αδιόρατο, ενώ δεν υπάρχει χειρολαβή ή κλειδαριά και η είσοδος γίνεται μέσω μιας επιφάνειας αφής.

Τέλος άλλη μια τεχνολογική καινοτομία είναι τα φώτα LED Matrix που συνοδεύονται από μια κάμερα η οποία ανιχνεύει τα διερχόμενα οχήματα και φωτίζει μόνο εκεί που χρειάζεται ώστε το Opel GT Conceptνα μην είναι ενοχλητικό για τους απέναντι.




Περισσότερες φωτογραφίες στο highoctane.gr που μας το κοινοποίησε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ