Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

«Μάζεψε πανιά» η Ρεγκάτα του Αιγαίου 2015

Ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό από τo κλείσιμο της Regatta 2015

γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου

Αν ήταν μήνυμα καλοκρυμμένο σε ένα μπουκάλι, κλυδωνιζόμενο στου Αιγαίου τα κύματα, μπορεί και να είχε συντριβεί στα βράχια. Ή και να είχε τελειώσει το μοναχικό του ταξίδι, φτάνοντας σε αμμουδερή ακτή και προσμένοντας δυο χέρια, να ξεσφραγίσουν και να διαβάσουν το «μυστικό».

Δεκαπέντε χρόνια τώρα, ωστόσο, που η Aegean Regatta ταξιδεύει στο Αιγαίο και προσεγγίζει τα νησιά, το μήνυμα του διεθνούς αυτού ιστιοπλοϊκού αγώνα, παραμένει διαχρονικό και γόνιμο. Είναι η συνύπαρξη και συσπείρωση δράσεων των νησιωτικών κοινωνιών, η επαφή με το ταξίδεμα, η αγωνία και ο αγώνας των ιστιοπλόων να ξεπερνούν το πεπερασμένο της ανθρώπινης ύπαρξης και να ανοίγουν διαρκώς πανιά προς την ελεύθερη σκέψη. Να «βρίσκονται» και να ταξιδεύουν όρτσα στον καιρό, να ανταλλάσσουν εμπειρίες, να αναπτύσσουν φιλίες, να ανταγωνίζονται και να συνεργάζονται. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της Aegean Regatta, σύμφωνα με τους ίδιους τους ιστιοπλόους: Η διαδρομή, όχι το «λιμάνι».

ΒΟΛΙΣΣΟΣ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΣ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ-ΛΕΙΨΟΙ

Οι φετινές διαδρομές έκρυβαν πολλές προκλήσεις αλλά και ευχάριστες ανάπαυλες. Είχαν σημεία που απαιτούσαν τεχνική αλλά και γνώση της θάλασσας, ο καιρός ευνοούσε το τριμμάρισμα των πανιών και οι πλεύσεις ήταν θεαματικές, όσο και γρήγορες. Στη Βολισσό Χίου, στο λιμάνι Βαθέος Σάμου, στη Μαρίνα Πυθαγορείου, στο Πυθαγόρειο και τους Λειψούς, οι εκδηλώσεις ήταν προσεγμένες στη λεπτομέρεια, με στοιχεία νησιωτικής παράδοσης και της έντονα φιλόξενης διάθεσης των κατοίκων. Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου κυκλοφόρησε, ειδικά για τη Regatta, συλλεκτική φιάλη με το παγκοσμίως γνωστό σαμιώτικο κρασί.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο τερματισμός στο γραφικό λιμανάκι των Λειψών, κατέδειξε και τους νικητές του φετινού διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα Aegean Regatta 2015.

Στην κατηγορία IRC, πρώτο αναδείχθηκε το JINETERA με κυβερνήτη τον Θάνο Ανδρόνικο (από τον Ναυτικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας), δεύτερο το AELLA με κυβερνήτη τη Μιράντα Παπαδοπούλου (του Ν.Ο.Α Θεσσαλονίκης) και τρίτο το URSUS MINOR με κυβερνήτη το Στέλιο Νούτσο (του Ν.Ο Τζιτζιφιών Καλλιθέας).

Στην κατηγορία ORC International, πρώτο το σκάφος ANATELOUSSA AFRODITI με κυβερνήτη το Γιώργο Αυγερινό του Ν.Ο Θεσσαλονίκης, δεύτερο το ERYTOS II-COSMOTE με κυβερνήτη τον Κώστα Μάνθο (του Ν. Ο. Παλαιού Φαλήρου) και τρίτο το BLUE LINE-FREE MOTION με κυβερνήτη το Γιώργο Δρακόπουλο ( του Ν.Α.Σ Καλαμάτας).

Στην κατηγορία ΟRC CLUB, πρώτο αναδείχθηκε το EL VIENTO με κυβερνήτη τον Ηλία Κοβατζή (από το Ναυτικό Όμιλο Γαζίου Κρήτης), δεύτερο το QUASAR-DUROSTICK με κυβερνήτη τον Σπύρο Πανουτσόπουλο (από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χαλκίδας) και τρίτος ο KOURSAROS με κυβερνήτη τον Γιάννη Λαμπριανίδη (από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης). Στην class 1, πρώτος ήρθε ο KOURSAROS, ενώ στην class 2 το EL VIENTO και στην class 3, το QUASAR-DUROSTICK.

ΜΙΚΡΟΙ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ και ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΤΕΣ

Η «Ρεγκάτα του Αιγαίου» 2015 είχε συνταξιδευτές τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αλλά και την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cosmote, που στάθηκαν αρωγοί στη μεγάλη αυτή προσπάθεια ανάπτυξης του ναυταθλητισμού.

Πενήντα παιδάκια κάθε ηλικίας, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια εκπαιδευτική ιστιοπλοϊκή διαδρομή, στα νερά της Σάμου, με το σκάφος ΕΡΥΤΟΣ2. Υπό την εποπτεία του εξαίρετου κυβερνήτη Κώστα Μάνθου, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία ενός ιστιοφόρου, έμαθαν τις βασικές κινήσεις αλλά και «κάθισαν στο τιμόνι» για να ζήσουν τη μαγευτική εμπειρία της ιστιοπλοϊκής πλεύσης.

Αλλά και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, εμπνεόμενα από την Αegean Regatta, ακολούθησαν τη ρότα του μεγάλου αυτού αθλητικού γεγονότος στο Β. Αιγαίο με το σύγχρονο «τροχοταχυδρομείο». Εκεί, οι αθλητές αλλά και οι θεατές των αγώνων, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν επί τόπου το δικό τους γραμματόσημο-ενθύμιο και να προμηθευτούν το «Συλλεκτικό Λεύκωμα» αλλά και τους ειδικούς αναμνηστικούς φακέλους προορισμών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρος Τσιλιγιάννης, Διευθυντής της Περιφερειακής ΔιεύθυνσηςΕΛΤΑ Πειραιά και Αιγαίου, που ακολούθησε όλη την ιστιοπλοϊκή διαδρομή, «…η στιγμή που περνά και χάνεται, χάρη στην προσπάθειά μας αυτή, αποτυπώνεται σε γραμματόσημο. Για να διατηρείται στη μνήμη, μα και να κρατά τις ιστιοπλοϊκές αυτές διασυνδέσεις, πάντα ορθόπλωρες!»

Πρόεδρος Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας: ΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΜΑΣ ΣΑΓΗΝΕΥΟΥΝ ΠΑΝΤΑ!

Ενθουσιασμένος από τις αλλαγές που συντελούνται στις νησιωτικές κοινωνίες, εξαιτίας της συμμετοχής τους στις διαδρομές της Aegean Regatta, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανοιχτής Θάλασσας της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και Αντ/δρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Regatta, Άκης Τσαλίκης:

«Η Aegean Regatta, δεν είναι ένα ιστιοπλοϊκό γεγονός και μόνο. Αποτελεί το έναυσμα για διασυνδέσεις και οσμώσεις μεταξύ των νησιωτικών κοινωνιών και δίνει έμφαση στα μικρά μας ακριτικά νησιά, τα τόσο όμορφα και ξεχωριστά. Σε αυτή τη διοργάνωση, όλοι, συμμετέχοντες αλλά και διοργανωτές, επενδύουμε ψυχή. ‘Ισως γι αυτό, η regatta του Αιγαίου, κρατά σταθερά μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων αλλά και των διεθνών ιστιοπλόων. Τα κύματα του Αιγαίου, κάθε σπιθαμή της νησιωτικής γης που την περιβάλλει η λατρεμένη θάλασσα, μας σαγηνεύει όλους. Και για μια ακόμη φορά, σε αυτή τη διοργάνωση, είδαμε και ζήσαμε την ελληνικότητα σε όλο της το μεγαλείο…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ

«Στα περάσματα της Σάμου, της Χίου και των Λειψών, αφήσαμε ένα μικρό κομμάτι της καρδιάς μας…» δηλώνουν στο σύνολό τους οι κυβερνήτες και τα 700 περίπου άτομα που αποτελούσαν το πλήρωμα των ιστιοπλοϊκών σκαφών, που πιστεύουν ότι η φετινή διοργάνωση ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη και ως προς το αγωνιστικό μέρος, αλλά και ως προς τις παράλληλες εκδηλώσεις και την υποστήριξη των κοινωνιών.

«Πέραν της εξαιρετικής διοργάνωσης αλλά και της ζεστής υποδοχής σε κάθε νησί από όπου περάσαμε, ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το ότι για πρώτη φορά φιλοξενηθήκαμε και στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Samos Marina, που πραγματικά αποτελούν ένα ασφαλή και με ποιοτικές προδιαγραφές χώρο για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Νομίζω πως τέτοιου είδους υποδομές, μπορούν να προάγουν τον ελληνικό ναυταθλητισμό…» δηλώνει ο κυβερνήτης του σκάφους NO RESPECT, Δανιήλ Αλχανάτης.

«Υπήρχε ένα πλέγμα ανθρωπιάς γύρω μας… Και αυτό, ήταν έκδηλο σε κάθε μας επαφή με τους κατοίκους των νησιών μας, αλλά και τους συναγωνιστές μας…» σημειώνει η δεινή ιστιοπλόος Μιράντα Παπαδοπούλου, του σκάφους ΑΕLLA.

«Προσπαθήσαμε σκληρά, κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες και πολιτικές διακυμάνσεις, να σταθούμε στο ύψος διοργάνωσης της φετινής ρεγκάτα, πάντα βέβαια με την υποστήριξη των φορέων, των ναυτικών ομίλων και της Ομοσπονδίας. Θέλω να πιστεύω πως είχαμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα…» τονίζει ο πρόεδρος του συντονιστή ομίλου της Aegean Regatta 2015, Ναυτικού Ομίλου Σάμου Αλέξης Κιουλάφας, αποδίδοντας παράλληλα πολλά εύσημα στον πρόεδρο της επιτροπής αγώνα Ιωάννη Κλείδωνα, καθώς και τους Έλληνες και Διεθνείς κριτές και καταμετρητές, για την ορθή διεξαγωγή του αγώνα.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ