Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

BRIEFING ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΜΕ – 30.7.2015

Ο Φραγκούλης Φράγκος προτείνει να διαβάσουμε τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για τη χώρα μας.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ & ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
Υπάρχει αυξανόμενη αποδοχή μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Προϋπόθεση είναι η ελληνική κυβέρνηση να πάρει την ιδιοκτησία του προγράμματος και όχι μόνο να ψηφίσει, αλλά και να εφαρμόσει σκληρές περικοπές βαθιές οικονομικές αλλαγές, είπε η Christine LagardeΤο ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία η Lagarde θεωρεί προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος [WSJ].

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αποφύγει τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Την Πέμπτη η ΚΕ του κόμματος θα αποφασίσει αν θα γίνει συνέδριο τον Σεπτέμβριο ή αν θα διενεργηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα [WSJ]. Τα ακροβατικά του Αλέξη Τσίπρα για να κυβερνήσει μοιάζουν δυσκολότερα μέρα με την μέρα. Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον στηρίζουν μέχρι να διαπραγματευτεί το νέο πρόγραμμα, στελέχη του κόμματός του κάνουν καμπάνια υπέρ της δραχμής. Ωστόσο η διάσπαση δεν είναι ακόμη ορατή, καθώς η εξουσία έχει ενωτική επίδραση. Ωστόσο η ιδεολογία και το συναίσθημα παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στην Ελλάδα, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις, εκτιμά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Σωτηρόπουλος [AP/NYT]. Ο Αλέξης Τσίπραςπροσπαθεί να αποτρέψει τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι των δανειστών φτάνουν στην Αθήνα για συζητήσεις. Η χώρα θα πετύχει ελάφρυνση του χρέους της μέχρι τον Νοέμβριο, είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα  την εξασφάλιση νέας συμφωνίας, απαντώντας στους αντάρτες του κόμματός τους. Κατηγόρησε δε τους τελευταίους ότι παρερμηνεύουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όταν υποστηρίζουν ότι έδωσε εντολή για έξοδο από το ευρώ [NYT]. Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται ισχυρή πίεση τόσο από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν την ψήφιση περισσότερων μέτρων από αυτά που ορίστηκαν ως προαπαιτούμενα για την έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο Πρωθυπουργός είπε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει περισσότερα μέτρα από αυτά που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο της  Ευρωζώνης [Reuters/CNBC].

Το ΧΑΑ πιθανότατα θα παραμείνει κλειστό μέχρι το τέλος της εβδομάδας λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών των τραπεζών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του χρηματιστηρίου [Reuters/CNBC]. Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι απέσπασε κρίσιμη δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους [Bloomberg]. Η ελληνική κυβέρνηση συζήτησε σήμερα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το οποίο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες [Bloomberg].

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες παραμένουν σταθερές τις τελευταίες δέκα ημέρες [Bloomberg]. Μία ταχεία και σταθερή επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να γίνει προτεραιότητα στην Ελλάδα, καθώς η φτώχεια βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα, γράφει ο αναλυτής του Bruegel Alessio Terzi. Η απελευθέρωση της αγοράς και βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον μπορούν να βοηθήσουν. Η αύξηση του ΦΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει αν συνοδευόταν και από μείωση της φορολογίας, υποστηρίζει ο αναλυτής [Bloomberg]. Ελλάδα και δανειστές φαίνεται να συμφωνούν ότι το ελληνικά ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,5% το 2015, σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr [Bloomberg]. Μείωση 2%-4% βλέπει το γραφείο προϋπολογισμού του ελληνικού κοινοβουλίου [Bloomberg].

Έλληνας εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για το Σχέδιο Β' του Γιάνη Βαρουφάκη [Reuters/CNBC].

Τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος κανόνας για τα αφερέγγυα κράτη στην ευρωζώνη, γράφει οChristof Schmidtπρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Ειδικών στα Οικονομικά [WSJ].


ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
Στην Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα είναι αφιερωμένο το κύριο άρθρο των σημερινών FT, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Έλληνας Π/Θ έχοντας ως στόχο την εφαρμογή των μέτρων ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες θα φέρει πρακτικά αποτελέσματα για τη χώρα. Όταν αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα η ΕΚΤ θα απελευθερώσει την αγορά ομολόγων, επιτρέποντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το τέλος των capital controls. Ρεπορτάζ του  BBC για την χθεσινήσυνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας  προειδοποίησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψηφίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης ότι θα διενεργήσει πρόωρες εκλογές. Ανταπόκριση της Kerin Hope για τους FT αναφορικά με την εσωκομματική αντιπολίτευση στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, επανέλαβε ότι είναι αναγκαία μία σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως μέρος της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. (Guardian)

Γιάνης Βαρουφάκης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις λόγω του σχεδίου για αλλαγή νομίσματος. (Guardian)

Video των FT για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες,  οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.


ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝA ΜΜΕ -

Ο Τσίπρας απειλεί το ίδιο του το κόμμα με πρόωρες εκλογές [FAZ, HandelsblattSpiegel]. Αν τελικά φτάσουμε σε πρόωρες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα διασπαστεί. Το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος αναμένεται να ακολουθήσει τον Τσίπρα και να μετεξελιχθεί σε ένα είδος αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, κάτι σαν «ΠΑΣΟΚ 2.0». [Welt]. Ο Schäuble επιδιώκει την αποδυνάμωση της Ευρ. Επιτροπής: ζητεί νααποκοπεί θεσμικά από τις πολιτικές δραστηριότητες της Επιτροπής η λειτουργία της ως θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ και να ανατεθεί σεπολιτικά ανεξάρτητες αρχές, καθώς εκτιμά πως ο Jean-Claude Juncker ξεπέρασε τα όρια των αρμοδιοτήτων του στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. [FAZHandelsblatt]. Ο Τσίπρας αρχίζει και πάλι τα τεχνάσματαελλιπή στοιχεία, αριθμοί μη πλήρεις. [Bild]. Η Ελλάδα κάνει οικονομία στα πάντα,εκτός από τα εξοπλιστικά. [Zeit]. Το επόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έρθει όπως η άνοιξη μετά το χειμώνα, και θα εγκριθεί έστω και με οργή, από το Βερολίνο. [Zeit].
  
Ο Τσίπρας απειλεί το ίδιο του το κόμμα με πρόωρες εκλογές και δηλώνει: “Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί”. [FAZ, Handelsblatt].Αν τελικά φτάσουμε σε πρόωρες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα διασπαστεί. Το μεγαλύτερο όμως μέρος του κόμματος αναμένεται να ακολουθήσει τον Τσίπρα και να μετεξελιχθεί σε ένα είδος αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, κάτι σαν «ΠΑΣΟΚ 2.0». [Welt]. Ο Τσίπρας αφήνει να διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξουν πρόωρες εκλογές. [Spiegel]. Οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ρίξουν από την εξουσία τον Τσίπρα. [Focus].
Ο Schäuble επιδιώκει την αποδυνάμωση της Ευρ. Επιτροπής. Μετά τις διαμάχες μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας για θέματα αρμοδιοτήτων, ο Γερμανός ΥπΟικ ζητεί να αποκοπεί θεσμικά από τις πολιτικές δραστηριότητες της Επιτροπής η λειτουργία της ως θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ και να ανατεθεί σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές. [FAZ]. Ο Schäuble εκτιμά πως ο Jean-Claude Juncker ξεπέρασε τα όρια των αρμοδιοτήτων του στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. [Handelsblatt]. Σωστή η διάγνωση του Schäubleόμως επικίνδυνη η θεραπεία που εισηγείται. [FAZ].
Η Γεν. Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, τάσσεται υπέρ της σημαντικής απομείωσης του ελληνικού χρέους. [FAZSpiegel]. Η άφεση του ελληνικού χρέους είναι παράνομη, υποστηρίζει ο Γερμανός ΥπΟικ Wolfgang SchäubleΣτην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν νομικά περιθώρια και το όλο ζήτημα φαντάζει να είναι θέμα ερμηνείας. [Zeit].
Ο Τσίπρας δεν θέλει να υλοποιήσει άμεσα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Οι δανειστές όμως δεν συμφωνούν και επιθυμούν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, κυρίως την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. [FAZ]. Ο Τσίπρας αρχίζει και πάλι τα τεχνάσματαελλιπή στοιχεία, αριθμοί μη πλήρεις. [Bild]. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Delia Velculescu αναμένεται να έρθει σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε μία κρίσιμη συνάντηση στην Κύπρο το 2013 ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης φέρεται να της είπε: «Δεν σας αντέχω πια»[Handelsblatt].
Ο Αναπληρωτής ΥπΟικ Τρ. Αλεξιάδης είναι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός που ζητεί βοήθεια από την τρόικα+“Χρειαζόμαστε βοήθεια στη μάχη εναντίον των φοροφυγάδων και στην οικοδόμηση ενός αξιόπιστου φορολογικού συστήματος”. Ο ίδιος έδωσε εντολή να ξεκινήσουν εντατικοί φορολογικοί έλεγχοι. [Bild].
Η Ελλάδα κάνει οικονομία στα πάντα, εκτός από τα εξοπλιστικά. Το γεγονός αυτό χαροποιεί τη γερμανική αμυντική βιομηχανία, η οποία εδώ και δεκαετίες συνάπτει προσοδοφόρες συμφωνίες με την Αθήνα. [Zeit].
Μεγάλωσε κατά τα τελευταία χρόνια η οικονομική απόκλιση ανάμεσα στις 12 χώρες της Ευρωζώνης που πρωτοεισήγαγαν το κοινό νόμισμα. [FAZ]. Σύμφωνα με τη Eurostatτα εισοδήματα στην Ελλάδα μειώθηκαν σε κάτι περισσότερο από τα 2/3 του μέσου όρου στην ΕΕ, κάτω από τα εισοδήματα της Σλοβακίας αλλά πάνω από το επίπεδο της Λετονίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. [FAZ].
Ο πρώην ΥπΟικ Γ. Βαρουφάκης επιτίθεται σε συνέντευξή του στο Stern στο Γερμανό Αντικαγκελάριο Sigmar Gabriel. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των Χριστανοδημοκρατών για εσωτερικά θέματα, Stephan Mayer, κάλεσε τον Π/Θ Α. Τσίπρα να λάβει θέση σε σχέση με τις αποκαλύψεις του Βαρουφάκη για την ύπαρξη σχεδίου επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. [Handelsblatt].
Ο Γ. Βαρουφάκης έχει τώρα μία νέα θέση εργασίας: είναι συνεντευξιαζόμενος, ο οποίος φυσικά κάνει πάντα αποκλειστικές δηλώσεις. [SZ]. ΟΒαρουφάκης μετά την αποχώρησή του από τη θέση του ΥπΟικ δεν χάθηκε. Αντίθετα, δίνει τη μία συνέντευξη μετά την άλλη και συζητά για το Schäuble, το μεσαίο δάκτυλο και τη Nina Hagen[Spiegel]Ο Γ. Βαρουφάκης είναι η Kim Kardashian της διεθνούς πολιτικής. [Welt].
Έλληνες δικηγόροι μηνύουν το Βαρουφάκη. [SZ]. Η ομάδα των επιφανών «συνομωτών» γύρω από τον πρώην ΥπΟικ Γ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει τους Αμερικανούς οικονομολόγους James Galbraith και Jeffrey Sachs, και τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank Thomas Mayer[Manager-Magazin].
Η εικόνα της Γερμανίας μετά από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής έχει επιδεινωθεί στην Ελλάδα, τη Μεγ. Βρετανία και την Ιταλία. Διαφορετική είναι η κατάσταση σε χώρες που υπέστησαν δραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η Λετονία και η Βουλγαρία, αλλά και σε χώρες που ανακάμπτουν οικονομικά, όπως η Πορτογαλία. [Zeit].
Αν η Γερμανία ήθελε τη «διάλυση» της Ευρώπης, τότε γιατί δέχθηκε να υπάρξει το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα; Γιατί σώζει από το 2010 το Ευρώ; Το επόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έρθει όπως η άνοιξη μετά το χειμώνα, και θα εγκριθεί έστω και με οργή, από το Βερολίνο. Ένας πραγματικός ηγεμόνας, όμως, δεν σώζει, αλλά εισπράττει φόρους. [Zeit].
Το Ευρώ ήταν ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό λάθος. Τώρα πρέπει να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί. Χρειαζόμαστε μία Νομισματική Ένωση, στην οποία τα κράτη να μπορούν να χρεοκοπήσουν. [Zeit].
Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς χρησιμοποιεί στην κεντρική πολιτική σκηνή (και αυτό συμβαίνει και σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα) μία τελείως διαφορετική επιχειρηματολογία από αυτή που μετουσιώνει σε πολιτική, όποτε έχει κληθεί να συγκυβερνήσει σε τοπικό επίπεδο. [FAZ].
Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι αυτό το καλοκαίρι πιο πολύπλοκες απ’ ό,τι συνήθως. Ωστόσο, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι είναι φιλικοί και ήπιοι μεταξύ τους. [SZ].


ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΜΜΕ -

Έτοιμος για εκλογές ο Α. Τσίπρας, γράφει η Le Monde, αναφερόμενη στη χθεσινή συν/ξη του Π/Θ, τονίζοντας ότι η εξέγερση οργανώνεται στους κόλπους του κυριολεκτικά διχασμένου ΣΥΡΙΖΑ και η φωνή της αριστερής πλατφόρμας γίνεται όλο και πιο δυνατή. Ο Τσίπρας προειδοποιεί τους αντάρτες στο ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών [Euronews]. Πεπεισμένος ο Α. Τσίπρας ότι μπορεί να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος τον Νοέμβριο [ Liberation].
Αποφασισμένοι φαίνονται οι δανειστές να ζητήσουν την υιοθέτηση και άλλων μεταρρυθμίσεων πριν την υπογραφή της συμφωνίας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τριβές κατά τη διαπραγμάτευση.  [Le Monde]
Αυτό που είναι σημαντικό είναι τι είναι έτοιμη να κάνει η ελληνική πλευρά και όχι τι λέει ή ο πολιτικός θόρυβος που συχνά είναι απαραίτητος, δήλωσε η C. Lagarde [Le Figaro]. Η Lagarde υπενθυμίζει ότι είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους [Les Echos].
To βασικό λάθος στην ελληνική κρίση έγινε τον Μάϊο 2010 όταν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αντικατέστησαν τους ιδιώτες πιστωτές, ισχυρίζεται ο Hans-Werner Sinn του Ifo, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια διαδικασία κρατικής χρεοκοπίας στην ΕυρώπηΔεν μπορεί η Ευρώπη να μείνει ενωμένη αν το ένα κράτος δανείζει το άλλο [La Tribune].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ