Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Το λένε όλοι ο ένας μετά τον άλλο: "Είναι δημοψήφισμα για ευρώ ή Grexit"

Το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας είναι επιλογή ανάμεσα στο ευρώ ή σε ένα πιθανό Grexit, διαμηνύουν ο ένας μετά τον άλλο τις τελευταίες ώρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προειδοποιώντας ότι ένα «όχι» των Ελλήνων την επόμενη Κυριακή δεν θα μεταφραστεί μόνο ως μη αποδοχή της πρότασης των Θεσμών, αλλά και ως «όχι» στο μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Μέρκελ: Αν ψηφίσουν «όχι» δεν υπάρχει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις

Πρώτη η Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ , με έναν έμμεσο υπαινιγμό, υποστήριξε σήμερα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε Grexit, στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα ότι «η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθει πολύ καλύτερα» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν και η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε πως τόσο η ίδια, όσοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν τον ελληνικό λαό ή να τον πιέσουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ωστόσο, τόνισε με έμφαση πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες τις συνέπειες που θα είχε ένα «όχι» στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής.

«Εμείς μπορούμε να πούμε τι νομίζουμε αλλά δεν θέλουμε να υπάρξει υποψία ότι θα υπάρξει κάποια πίεση προς τον ελληνικό λαό», είπε και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός, κανείς δεν θέλει να επηρεάσει τους πολίτες, αλλά θα πρέπει να ξέρει και τις συνέπειες».

Η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ακόμη ότι ενδεχόμενη αποτυχία του κοινού νομίσματος, θα σημάνει και αποτυχία της Ευρώπης, προσθέτοντας πως ο λόγος που η Ευρώπη «ζει» είναι επειδή έχει μάθει να πορεύεται με συμβιβασμούς. «Αν χάσουμε την ικανότητά μας να καταλήγουμε σε συμβιβασμούς, τότε η ήπειρος θα χαθεί», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η Ευρώπη θα λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού.

Γιούνκερ: Το «όχι» σημαίνει πως οι Έλληνες λένε «όχι» στην Ευρώπη

Ένα συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα για την Ελλάδα έστειλε σήμερα, όμως, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό τον προειδοποίησε πως ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα ήταν καταστροφικό για την χώρα.

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τους πολίτες της Ελλάδας να πουν «ναι» την Κυριακή, όποιο κι αν είναι το ερώτημα που μπορεί να αλλάξει, και την ελληνική κυβέρνηση να πει στο λαό την αλήθεια.

«Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε να πεθάνετε», είπε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και επεσήμανε ότι η συμπεριφορά της Αθήνας είναι ανάξια του μεγάλου ελληνικού έθνους, είπε.

Μάλιστα, εξέφρασε το προσωπικό του «παράπονο» για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως αισθάνεται προδομένος με την στάση της, αφιερώνοντας μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να εξηγήσει την προσπάθεια που έγινε.

Σουλτς: Το δημοψήφισμα δεν είναι μόνο για το πρόγραμμα, αλλά και για την παραμονή στο ευρώ

Το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής στην Ελλάδα δεν είναι μόνο για το πρόγραμμα, αλλά και για την παραμονή στο ευρώ, υπογράμμισε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του ΕΚ και με τον πρόεδρο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ ο κ. Σουλτς δήλωσε πως ενδέχεται να επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στην εβδομάδα για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

«Είπα στον Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα, να λάβει υπόψη του πως το δημοψήφισμα είναι ένα δημοκρατικός τρόπος για να λάβει κάποιος αποφάσεις αλλά το αποτέλεσμα μας αφορά όλους. Θα παλέψω και θα τρέξω για να πείσω τους Έλληνες να παραμείνουν στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Σουλτς.

Ρέντσι: Το δημοψήφισμα είναι για ευρώ ή δραχμή

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι προστέθηκε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που καλούν τον ελληνικό λαό να ψηφίσει προσεκτικά στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα είναι για ευρώ ή δραχμή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι η επιλογή».

«Το ζήτημα είναι: Το ελληνικό δημοψήφισμα δε θα είναι ένα ντέρμπι της Ευρωπαικής Επιτροπής κατά του Τσίπρα, αλλά του ευρώ εναντίον της δραχμής. Αυτή είναι η επιλογή», έγραψε ο κ. Ρέντσι.

Ολάντ: Για ευρώ ή δραχμή το δημοψήφισμα

«Οι Ελληνες αποφάσισαν να κάνουν δημοψήφισμα, είναι επιλογή τους, ωστόσο, το δημοψήφισμα θα είναι για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Ελλάδα το πρωί της Δευτέρας και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κάλεσε παράλληλα την ελληνική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Απομένουν λίγες ώρες μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση. Εύχομαι, εάν η Ελλάδα το αποφασίσει, να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι αυτό εναπόκειται αποκλειστικά στους Ελληνες να το πουν.

«Η Γαλλία είναι πάντα διαθέσιμη για τη συνέχιση του διάλογου σήμερα ή αύριο. Σήμερα είναι πάντα δυνατή μια συμφωνία, αύριο θα εξαρτηθεί από την απάντηση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα που τους προτείνεται. Η Γαλλία είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι έτοιμη να δράσει, δεν μπορεί όμως να το κάνει παρά μόνο υπάρχει κοινή θέληση για κατάληξη σε λύση», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ