Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

FT: Πότε μια χρεοκοπία δεν είναι χρεοκοπία; 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την πληρωμή στο ΔΝΤ

Με αφορμή την αντίστροφη μέτρηση για την αποπληρωμή της δόσης της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, οι Financial Times δημοσιεύουν σχετικό άρθρο- ανάλυση, όπου επισημαίνονται 10 πράγματα τα οποία «είναι καλό να γνωρίζει κανείς», καθώς η Ελλάδα οδεύει στο να γίνει «η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα αθετήσει πληρωμή προς το ΔΝΤ στην 71 ετών ιστορία του». Όπως αναφέρεται λοιπόν στο δημοσίευμα:

1) Το πιο πρόσφατο μέλος που αθέτησε πληρωμή στο ΔΝΤ εξαιτίας λόγων άλλων από τεχνικούς ήταν η Ζιμπάμπουε το 2001. Και στα τέλη του Μαΐου η Χαράρε χρωστούσε ακόμα 112 εκατ. δολάρια.

2) Η αθέτηση μιας πληρωμής στο ΔΝΤ μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Η Ελλάδα θα χάσει πρόσβαση στους πόρους του ΔΝΤ και θα μπορούσε, εάν δεν υπάρξει σύντομα λύση, να χάσει κάποια στιγμή και τα δικαιώματα ψήφου- ίσως και να βρεθεί εκτός του Ταμείου.

3) Η προθεσμία για πληρωμή είναι λίγο μετά τις 6 μμ, ώρα Ουάσινγκτον, 1 πμ ώρα Ελλάδας.

4) Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Εάν δεν γίνει η πληρωμή, η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Ταμείου, θα ενημερώσει άμεσα το συμβούλιο, και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες όσον αφορά σε ρήτρες πτώχευσης σε συμφωνίες δανείων στην Ελλάδα από κάποιους από τους Ευρωπαίους δανειστές της.

5) «Ναι, μια αθέτηση πληρωμής θα συνιστούσε πτώχευση.

Κάποιοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι επειδή το ΔΝΤ χρησιμοποιεί τον όρο “going into arrears” για πληρωμές που δεν έχουν γίνει, δεν θα αποτελούσε πτώχευση.


Αλλά αυτό είναι καθαρά γλωσσολογική διάκριση. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα ήταν το αντίστοιχο μιας πτώχευσης. Απλά δεν θα το αποκαλούσαν έτσι».

6) Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση των 1,6 δισ. θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη που έχει αθετηθεί ποτέ προς το ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει επίσης το μεγαλύτερο χρέος στο ΔΝΤ. Μέσα στο έτος η χώρα μας αναμένεται να πληρώσει στο ΔΝΤ άλλα 5,5 δισ. ευρώ.

7) Το ΔΝΤ δεν επαναδιαπραγματεύεται προθεσμίες/ χρονικά πλαίσιο πληρωμής με τα μέλη του, μια μακρά πολιτική που υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι του.

8) Ωστόσο, υπάρχουν προβλέψεις στους κανονισμούς για καθυστερήσεις πληρωμών, όπως το Άρθρο 5, Παράγραφος 7g (Articles of Agreement).

«Το ΔΝΤ, κατόπιν αιτήματος ενός μέλους, μπορεί να αναβάλει την ημερομηνία...αλλά όχι πέρα από τη μέγιστη δυνατή περίοδο (5 ετών) εκτός και αν το Ταμείο αποφασίσει, με πλειοψηφία 70%, ότι μια μεγαλύτερη περίοδος...δικαιολογείται, επειδή αποπληρωμή σε εκείνη την ημερομηνία θα έχει ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα δεινά για το μέλος.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα, σημειώνεται, είναι ότι ο όρος περί πενταετίας δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το 1982, όταν η Γουϊάνα και η Νικαράγουα πήραν περιορισμένο επιπλέον χρόνο για να πληρώσουν αυτά που χρωστούσαν.

Η προϋπόθεση για έγκριση από το 70% των μελών δεν έχει «χρειαστεί» ποτέ και θα προϋπέθετε με τη σειρά της σύσταση από την κ. Λαγκάρντ και το προσωπικό του ΔΝΤ, που ενδεχομένως να μην έλθει.

9) Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται, το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιήσει ξανά ασαφείς κανόνες και προηγούμενα για την Ελλάδα. Η πληρωμή των 1,6 δισ. ευρώ την Τρίτη είναι αποτέλεσμα μιας ενέργειας «ομαδοποίησης» για να συγκεντρωθούν όλες οι πληρωμές του Ιουνίου. Είχε χρησιμοποιηθεί τελευταία φορά από τη Ζάμπια το 1980.

10) Ωστόσο, αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις από χώρες-μέλη που ανήκουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που κάνουν λόγο για ειδική μεταχείριση της Ελλάδας σε σχέση με μη ευρωπαϊκές χώρες.


Μας το κοινοποίησε ο Φραγκούλης Φράγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ