Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για capital controls, συντάξεις, μισθούς και κάρτες

Μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες, ενώ δημοσιεύτηκε και το σχετικό ΦΕΚ με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την «τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας», όπως ονομάζεται.

Το όριο αναλήψεων θα είναι 60 ευρώ τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός είναι οι τράπεζες να μείνουν κλειστές για 6 ημέρες. Τα ATM θα ανοίξουν μετά από 12 ώρες, από τη δημοσίευση του ΦΕΚ.

Ειδική εξαίρεση θα υπάρξει για τους συνταξιούχους με τη μέριμνα για λειτουργία ορισμένων καταστημάτων τραπεζών, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.
Ακολουθεί ενδεικτικός κατάλογος με απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα.

Μέχρι πότε θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες;

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι τράπεζες θα κλείσουν τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.Όμως ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να παρατείνει την αργία.

Τι θα γίνει με τα ΑΤΜ;

Δεν λειτουργούν για κάποιες ώρες, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις. Τα ATM θα λειτουργήσουν σε 12 ώρες από την εφαρμογή της πράξης.

Υπάρχει όριο αναλήψεων;

Ναι, και αυτό ορίζεται σε σε 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα. Αν κάποιος έχει λογαριασμούς σε δύο τράπεζες θα μπορεί να σηκώσει συνολικά 120 ευρώ ανά ημέρα. Δηλαδή 60 από τη μία και 60 από την άλλη κάρτα.

Τι σημαίνει τραπεζική αργία;

Τραπεζική αργία σημαίνει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για λίγες μέρες.

Υπάρχει περίπτωση να χάσω τα χρήματά μου ή να «κουρευτούν» οι καταθέσεις μου;

Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες, λέει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν περάσει πρόσφατα με επιτυχία τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν σε μία κάρτα είναι συνδεδεμένοι περισσότεροι λογαριασμοί, τι ισχύει;

Σε κάρτες με περισσότερους συνδεδεμένους λογαριασμούς το ημερήσιο όριο είναι 60 €.

Αν ένας λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους τι ισχύει;

Σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες το ημερήσιο όριο είναι 60 € για κάθε κάρτα δικαιούχου. Για παράδειγμα σε ένα λογαριασμό με δύο δικαιούχους που έχουν από μία κάρτα, το ημερήσιο όριο είναι 60€ ανά κάρτα, δηλαδή 120€ για το λογαριασμό.

Εάν ένας λογαριασμός έχει έναν δικαιούχο αλλά περισσότερες συνδεδεμένες κάρτες αναλήψεων, τι ισχύει;

Σε αυτή την περίπτωση το ημερήσιο όριο 60€ αφορά συνολικά όλες τις κάρτες. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός με έναν δικαιούχο και δύο συνδεδεμένες κάρτες έχει ημερήσιο όριο 60€.

Μπορώ να κάνω ανάληψη μετρητών με την πιστωτική μου κάρτα;

Ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα γίνεται μέχρι το ημερήσιο όριο (60€). Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με το επιτόκιο και προμήθεια που ορίζονται από τη σύμβαση με την Τράπεζα που εξέδωσε την πιστωτική κάρτα.

Θα μπορώ να κάνω υπερανάληψη από τρεχούμενο λογαριασμό ή από λογαριασμό καταναλωτικού δανείου;

Υπερανάληψη γίνεται με βάση το ημερήσιο όριο εφόσον επιτρέπεται από τη σύμβαση με την Τράπεζα.

Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές;

Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή μου με την Τράπεζα.

Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές στο ίντερνετ;

Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε Ελληνική τράπεζα.

Θα μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid);

Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν, και δεν θα εκδίδονται νέες.

Θα μπορώ να μεταφέρω χρήματα μέσω ίντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κλπ);

Μεταφορές χρημάτων μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

Θα μπορώ να κάνω πληρωμές μέσω ίντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κλπ);

Πληρωμές μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

Τι θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);

Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Μπορώ να κάνω διατραπεζικές πληρωμές;

Διατραπεζικές πληρωμές γίνονται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου/ την εφορία/ το δάνειό μου κλπ;

Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.

Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;

Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο μου συμβόλαιο (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας);

Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ.

Πως θα μπορέσω να στείλω έμβασμα στο εξωτερικό (έμβασμα σε φοιτητές, χρήματα για λόγους υγείας);

Για αυτή την περίπτωση αρμόδια θα είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι πιστωτικές κάρτες ξένων τραπεζών θα χρησιμοποιούνται κανονικά;

Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται κανονικά. Για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα ισχύει ό,τι και για τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.

Οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά; Θα μπορέσω να πάρω τα χρήματά μου;

Οι συντάξεις θα πιστώνονται κανονικά στους λογαριασμούς. Οι αναλήψεις θα γίνονται με βάση το ημερήσιο όριο.

Η μισθοδοσία θα καταβάλλεται κανονικά;

Ναι, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο».
Oι γκρίζες ζώνες με τα capital controls

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα μένουν μετά την ανακοίνωση για τραπεζική αργία που ισχύει τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

-Οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες γίνονται χωρίς όριο σε καταστήματα, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο ήδη τα περισσότερα βενζινάδικα σταμάτησαν να δέχονται τις κάρτες και δέχονται μόνο μετρητά. Το ίδιο ισχύει και για πολλά εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης. Για την ώρα τα σούπερ μάρκετ δέχονται κανονικά τις κάρτες.

-Επιταγές. Οι επιταγές που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες μέχρι και την Παρασκευή θα εκκαθαριστούν. Ωστόσο όσοι έχουν στα χέρια τους επιταγές που είναι να πληρωθούν σήμερα ή τις επόμενες μέρες δεν θα μπορούν να τις εισπράξουν.

-Συναλλαγές που αφορούν μόνο λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των ασφαλιστικών φορέων θα διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΤτΕ, «ουδεμία άλλη συναλλαγή για το κοινό (π.χ. αγοραπωλησία χρυσών λιρών) θα διενεργείται».

-Συντάξεις. Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ θα δουν τις συντάξεις στους λογαριασμούς τους. Όσοι δεν έχουν κάρτες δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους. Όμως οι τράπεζες θα ανοίξουν ορισμένα καταστήματα για να πληρώσουν μόνο τις συντάξεις.

-Το ημερήσιο όριο ανάληψης έχει οριστεί στα 60 ευρώ. Πληροφορίες που δεν είναι ξεκάθαρες λένε ότι αν κάποιος δεν βγάλει σήμερα τα 60 ευρώ δεν σημαίνει ότι αύριο θα μπορεί να βγάλει 120 ευρώ. Ωστόσο αυτό μένει να ξεκαθαριστεί καθώς στην Κύπρο αν κάποιος δεν χρησιμοποιούσε το όριο για μία μέρα ή περισσότερες, μπορούσε να βγάλει μαζεμένα τα χρήματα.

-Τι θα γίνει με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο αυτό μπορεί να γίνει κανονικά. Όμως δεν μπορούν να πληρωθούν όσοι δεν παίρνουν τη μισθοδοσία ηλεκτρονικά.

-Προσοχή στις αναλήψεις με πιστωτικές. Ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα γίνεται μέχρι το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ. Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με το επιτόκιο και προμήθεια που ορίζονται από τη σύμβαση με την Τράπεζα που εξέδωσε την πιστωτική κάρτα.

-Προσοχή στα ασφαλιστήρια. Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο μου συμβόλαιο (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας) αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου. Ωστόσο απάντηση δεν δίνεται γιατί απλά σημειώνεται ότι οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Αναλυτική η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει τα εξής:

2. Κατά την τραπεζική αργία δύνανται να πραγματοποιούνται:

α) αναλήψεις μετρητών από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές, υποκείμενες σε ημερήσιο όριο ανά κάρτα το οποίο ορίζεται σε 60 ευρώ, δυνάμενο να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Οι αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές θα λειτουργήσουν εντός το πολύ δώδεκα (12) ωρών κατά την πρώτη μέρα ισχύος της παρούσας.

β) συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

γ) πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας.

Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν.

δ) συναλλαγές από απόσταση (ηλεκτρονικής τραπεζικής − Web Banking − ή συναλλαγές διά της τηλεφωνίας), για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

ε) αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών
των καρτών δύναται να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Κατά την τραπεζική αργία δεν μπορεί να διενεργηθεί καμία άλλη τραπεζική εργασία.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύνανται να εξαιρούνται και άλλες κατηγορίες συναλλαγών, με την ίδια, δε, απόφαση καθορίζεται και η διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές.

3) Η παράγραφος 2 δεν εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

α. συναλλαγές με την Τράπεζα της Ελλάδος,

β. διασυνοριακές εντολές πληρωμών που αφορούν αποκλειστικά στην πίστωση ενός λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα,

γ. εκκαθάριση συναλλαγών, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα οικεία κεντρικά συστήματα πληρωμών (TARGET2−GR, EURΟ1, ΔΙΑΣ) και διακανονισμών, ενδεικτικά όπως Κεντρικό Αποθετήριο Αθηνών και Σύστημα Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή/΄Αϋλοι Τίτλοι, πριν τη θέση σε ισχύ της παρούσας Πράξης,

δ. συγκεκριμένες συναλλαγές, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες με απόφαση της Επιτροπής της επομένης παραγράφου, και

ε. συναλλαγές της Ελληνικής Δημοκρατίας.

4. Συνιστάται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Αρμοδιότητα της ως άνω Επιτροπής αποτελεί η έγκριση των κατά την παράγραφο 3, στοιχείο δ της παρούσας συναλλαγών κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ως άνω συναλλαγές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών. Η Επιτροπή είναι πενταμελής και συγκροτείται από τα εξής πρόσωπα:

α) τον Γενικό Διευθυντή Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών, ως Πρόεδρο, με τον Διευθυντή Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών ως αναπληρωτή του, β) τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, ως αναπληρωτή του, γ) τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Τμηματάρχη της
Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, ως αναπληρωτή του, δ) έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ορίζονται με απόφαση των Προέδρων τους. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζει περαιτέρω έναν υπάλληλο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.), ως γραμματέα της Επιτροπής.

5. Δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας για τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας σε ό,τι αφορά απαιτήσεις που καθίστανται απαιτητές κατά τη διάρκειά της. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων και αναστέλλονται οι δικαστικές προθεσμίες.

6. Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει στα πιστωτικά ιδρύματα για κάθε παράβαση της παρούσας πρόστιμο ύψους έως του ενός δεκάτου του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής. Επιπλέον, το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας ή έργου του προσώπου που ευθύνεται για την παράβαση.

7. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρούσας.
Αλέξης Τσίπρας: Ο φόβος δε θα μας κερδίσει

«Πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δικαιώματα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή, στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα δημοκρατικής έκφρασης γνώμης», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, τη χτεσινή απόφαση του Eurogroup να μην εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η «απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις». Σημείωσε ότι «είναι πλέον περισσότερο από σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλον στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή διαδικασία του δημοψηφίσματος»

«Δεν θα τα καταφέρουν όμως», συνέχισε, «οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, θα πεισμώσουν ακόμα περισσότερο τον λαό, την επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο: «η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης».

Όπως ανακοίνωσε, για το λόγο αυτό έστειλε σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αναμένω» σημείωσε, «την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας», για να υπογραμμίσει ότι «είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών».

Ο πρωθυπουργός συνέστησε ότι «σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή», για να σημειώσει ότι «οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες» και πως «το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων". Τόνισε ότι "οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα", διότι, όπως επισήμανε, "όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει, ότι έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας. «Και να θυμάστε : τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει. Θα τα καταφέρουμε» τόνισε. Τέλος, σημείωσε ότι «η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνιας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ