Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Να το ξέρετε ΟΛΟΙ: Χωρίς συμφωνία με Ευρώπη στις 7 Ιουλίου ΔΕΝ θα ανοίξουν οι τράπεζες!

Αλλεπάλληλες συσκέψεις έχει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών για το μείζον ζήτημα της ευστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά την επιβολή των capital controls. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να μειωθεί, αν χρειαστεί, περαιτέρω το όριο ημερησίων αναλήψεων από τα 60 ευρώ ενδεχομένως και στα 40 ευρώ.

Αργά το βράδυ από το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύστηκαν πληροφορίες ότι το όριο ημερήσιων αναλήψεων θα πέσει στα 20€.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει : «Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι το όριο ημερήσιων συναλλαγών από τα ΑΤΜ θα μειωθεί από τα 60 στα 20 ευρώ.»

Πάντως τα διαθέσιμα των τραπεζών ανέρχονται μόλις στο 1 δις ενώ στο 1 δισ ανέρχονται οι συντάξεις που πρέπει να καταβληθούν.

Γεγονός που εκμηδενίζει τα διαθέσιμα σε χρόνο μηδέν.
Σε οριακό σημείο οι τράπεζες

Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν χωρίς να υπάρξει συμφωνία ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.

Κι αυτό διότι αν ανοίξουν χωρίς να προηγηθεί συμφωνία θα εξαναγκαστούν να μπουν σε καθεστώς πτώχευσης διότι δεν θα υπάρχει χρηματοδοτική γραμμή μέσω της ΕΚΤ.

Και για την στήριξή τους δεν θα είναι επαρκείς οι μέτοχοι αλλά θα είναι αναγκαίο το κούρεμα των καταθέσεων.

Η μόνη οδός για να ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες είναι να υπάρξει συμφωνία είτε για παράταση είτε για νέο πρόγραμμα στο Eurogroup που θα επέτρεπε και στην ΕΚΤ να βάλει και πάλι στον αναπνευστήρα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Χ.Ντίξον: Ακόμη κι αν η Ελλάδα πει ΝΑΙ δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφύγει τη δραχμή

Η πιθανότητα της αποχώρησης της Ελλάδα από το ευρώ έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά το λεγόμενο Grexit μπορεί ακόμα να σταματήσει, παρά τις δραματικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου που είδαν την Αθήνα να κηρύσσει έξι ημέρες τραπεζικής αργίας, σημειώνει ο Hugo Dixon σε σημερινό του άρθρο στο Reuters BreakinViews.

Οπως επισημαίνει, ο πιο προφανής τρόπος για να αποφευχθεί ένα Grexit είναι αν ο λαός ψηφίσει υπέρ των όρων του πακέτου διάσωσης που προσφέρεται από τις χώρες της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Αλλά ακόμα και αν το κάνουν αυτό, δεν είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την επιστροφή στη δραχμή.

Π. Σπίγκελ: Αν ο Ντράγκι κόψει τον ELA οι τράπεζες μπορούν να ανοίξουν μόνο με δραχμή

Και ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, σημειώνει πως η ημερομηνία της 20ης Ιουλίου είναι η νέα... 30η Ιουνίου.

Οπως επισημαίνει, εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει 3,5 δισ. Ευρώ στην ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν, τότε ο Μάριο Ντράγκι θα κόψει των ELA και οι τράπεζες θα μπορούν να ξανανοίξουν μόνο με δραχμή.



Στο editorial τους οι Financial Times ξεκαθαρίζουν πως το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι το ευρώ ή δραχμή. "Ο πρωθυπουργός λέει πως θα είναι «ένα μεγάλο ναι στο να μην γίνουν δεκτά τελεσίγραφα». Έχει μια ηθική και πολιτική ευθύνη να εξηγήσει τις συνέπειες της πορείας που ο ίδιος στηρίζει. Στο μεταξύ, ο ελληνικός λαός καλό θα ήταν να ακούσει προσεκτικά τα λόγια της Μέρκελ. Το δημοψήφισμα θα είναι μια ψήφος για ευρώ ή δραχμή – τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο", σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Με πρωτοσέλιδο την Ελλάδα κυκλοφόρησε την Δευτέρα η γαλλική Liberation. Τίτλος: Σύγκρουση δημοκρατιών και η φωτογραφία χωρισμένη στα δύο: Από τη μια η Ακρόπολη και από την άλλη η ευρωπαϊκή σημαία. «Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει την πόρτα στο Grexit, ανακοινώνοντας δημοψήφισμα σχετικά με τις προτάσεις των δανειστών».

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ