Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Θαλασσαιμίας προς το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρη για την αδικαιολόγητη απόρριψη αιτήματος Μέλους του Συλλόγου που ζητούσε θέση στάθμευσης ως άτομο με αναπηρία κοντά στο σπίτι του:

Προς: κ. Ι. Μπουτάρη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης 

Κοινοποίηση:
- κ. Α. Παππά, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.
- Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων
- Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Κεντρικής Μακεδονίας.

Θέμα: «Θέσεις στάθμευσης σε άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή αναιμία».

«Πάσχεις από Μεσογειακή - Δρεπανοκυτταρική Αναιμία, έχεις ποσοστό αναπηρίας 80%, πρέπει όμως να μείνεις και κινητικά ανάπηρος για να σου χορηγηθεί Ατομική θέση στάθμευσης για το Αναπηρικό σου Αυτοκίνητο…»

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Η παραπάνω απάντηση δόθηκε από την υπηρεσίας σας (Τμήμα Αδειών και Ελέγχου Οδών) σε Μέλος του Συλλόγου μας που αιτήθηκε χορήγηση Ατομικής θέσης στάθμευσης στην οδό που μένει, βάση της Άδειας κυκλοφορίας και της Κάρτας Στάθμευσης αναπηρικού αυτοκίνητου που διαθέτει.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η Μεσογειακή και η Δρεπανοκυτταρική Αναιμία είναι 2 απ' τις 9 κατηγορίες που τους χορηγεί η Πολιτεία Αναπηρικό αυτοκίνητο και Ατομικό Δελτίο Στάθμευσης. Οι 9 κατηγορίες του άρθρου 16 του νόμου 1798 είναι:

1. Πλήρης παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρος ακρωτηριασμός αυτών.

2. Σοβαρή Κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.

3. Σοβαρή Κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.

4. Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.

5. Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.

6. Αυτισμός, εφ' όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση, ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών έχω καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είμαι ανίκανος για εργασία και έχω ανάγκη βοήθειας.

7. Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία].

8. Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.

9. Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού.

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ 1, Τ.Κ. 54632 Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η http://www.thalasemia.gr
ΤΗΛ & FAX: 2310 – 566815 ΕΤΟΣ ΙΔΡ.: 1 9 7 5 e-mail: info@thalasemia.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ

Απ’ την απάντηση φαίνεται πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφασίζει να χορηγεί θέσεις στάθμευσης ΜΟΝΟ στις 3 πρώτες κατηγορίες που αφορούν σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, κι όχι σε όλες.

Η Μεσογειακή και η Δρεπανοκυτταρική Αναιμία αποτελούν κληρονομικά και χρόνια νοσήματα για την αντιμετώπιση των οποίων οι πάσχοντες κάνουν συστηματικές μεταγγίσεις αίματος, λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα, κι ακολουθούν θεραπευτικές αγωγές που αφορούν όχι μόνο στο κύριο νόσημα, αλλά και στις πολλαπλές επιπλοκές (δευτερογενείς παθήσεις). Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύονται συχνά, και εξετάζονται τακτικά για να αντιμετωπίζουν λοιμώξεις, ανοσολογικές και ορμονικές διαταραχές, υπογοναδισμό, διαβήτη, θυροειδή, οστεοπόρωση, καρδιολογικά προβλήματα, πνευμονική υπέρταση, ηπατίτιδα, κ.α. Αυτοί οι πάσχοντες τώρα πρέπει να έχουν και παράλυση για να τους χορηγείται θέση στάθμευσης.


Κύριε Μπουτάρη,

Το αυτοκίνητο για τα άτομα αυτά είναι ένα «εργαλείο» για τη μετάβασή τους στο νοσοκομείο κι όχι ένα μέσο αναψυχής. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ του κάθε πάσχοντα, ο οποίος είναι αναγκασμένος να μεταβαίνει σχεδόν καθημερινά στο νοσοκομείο, και γι αυτό το λόγο του χορηγήθηκε από την Πολιτεία.

Ζητούμε και σας παρακαλούμε θερμά:

1. Να επανεξετάσετε την αίτηση του μέλους μας που απορρίφτηκε από την υπηρεσία σας στις 20/3/2015 (επισυνάπτεται).

2. Να μην εγκρίνετε την εισήγηση της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων που κατατέθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με την οποία αποκλείονται απ’ τις Ατομικές θέσεις στάθμευσης τα άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή και Δρεπανοκυτταρική Αναιμία. Μια εισήγηση που εκτός της ιατρικής κι επιστημονικής τεκμηρίωσης, στερείται κάθε κοινωνικής ευαισθησίας.

Για την ταυτότητά μας να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και έχει ως σκοπό την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων που πάσχουν από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο. Αγωνίζεται για τη Δημόσια και Δωρεάν περίθαλψή τους, και υλοποιεί Δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν ως σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της καθημερινότητας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ