Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

FT: Δεν υπήρχε τεχνικό πρόβλημα! Στο και... πέντε βρέθηκαν χρήματα για συντάξεις

Τελευταία στιγμή έστειλε το Δημόσιο τα χρήματα για την πληρωμή των συντάξεων Απριλίου. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στο σύστημα ΔΙΑΣ, αλλά καθυστέρηση στη μεταφορά των ποσών. Αισιοδοξία από στελέχη της κυβέρνησης για το Μάιο.



Η ελληνική κυβέρνηση πάλεψε την Πέμπτη να ολοκληρώσει την καταβολή των συντάξεων σε περισσότερους από 2 εκατ. συνταξιούχους, παρότι υποστήριξε ότι ένα «τεχνικό πρόβλημα» ήταν η αιτία της καθυστέρησης.

Οι γηραιότεροι Αθηναίοι περίμεναν στα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -1,67%, του κρατικά ελεγχόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων, οι οποίες κλονίζονται εδώ και κάποιες ημέρες.

"Κανονικά, κάνω ανάληψη των μισών χρημάτων στο τέλος του μήνα, αλλά τώρα θα τα πάρω όλα", αναφέρει η Σωτηρία Ζλατίνη, η 75χρονη πρώην δημόσιος υπάλληλος και συμπληρώνει: «Υπάρχουν τόσο πολλές φήμες λόγω των προβλημάτων της κυβέρνησης και αυτών που έγιναν προ ημερών».

Την Τρίτη, το βασικό συνταξιοδοτικό ταμείο, το ΙΚΑ, καθυστέρησε την καταβολή των συντάξεων για περίπου 8 ώρες. Το βαριά ζημιογόνο ταμείο στηρίζεται στις μηνιαίες  επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

«Πήγα στο ΑΤΜ το πρωί, προτού πάω στο super market και τα λεφτά δεν ήταν εκεί… Πήγα και πάλι στις 8 το βράδυ πολύ αγχωμένος, αλλά είχαν φτάσει» αναφέρει ο Σωκράτης Καμπίτογλου, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε πως ένα τεχνικό πρόβλημα με το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών ήταν η αιτία της καθυστέρησης. Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε πως η πληρωμή έγινε κανονικά την Τετάρτη.

Όμως, αξιωματούχος που γνωρίζει τη θέση ρευστότητας της κυβέρνησης αρνείται ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα. Δήλωσε πως οι πληρωμές κρατήθηκαν επειδή «έλλειπαν ακόμη αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ από το συνταξιοδοτικό ταμείο το πρωί της Τρίτης».

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως η κατάσταση διευκολύνθηκε με εισροές 350 εκατ. ευρώ την Τετάρτη και πως έπρεπε να πληρωθούν την Πέμπτη 300 εκατ. «Πιθανότατα θα τα καταφέρουμε αυτό το μήνα» δήλωσε.

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύθηκε να πληρώσει συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, ξεκλειδώνοντας κεφάλαια στήριξης 7,2 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισαν εκ νέου στις Βρυξέλλες, με νέα διαπραγματευτική ομάδα από την Ελλάδα, της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο ευθαρσής υπουργός Οικονομικών, παραμερίστηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Η Ελλάδα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις χρηματοδότησης από τον Αύγουστο, λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου με τους πιστωτές αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπου περιλαμβάνονται περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση του ΦΠΑ και πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κρίση ρευστότητας έγινε ιδιαίτερα οξεία με τη συρρίκνωση των διαθεσίμων και την απότομη μείωση των φορολογικών εσόδων.

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας, η κυβέρνηση διέταξε την προηγούμενη εβδομάδα 1.500 φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, να παραδώσουν τα διαθέσιμά τους στην κεντρική τράπεζα και να κατατεθούν σε βραχυπρόθεσμα repos.

Ορισμένοι φορείς όμως καθυστερούν καθώς διστάζουν να παραδώσουν τον έλεγχο των κεφαλαίων τους - μεταξύ αυτών και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμαρχοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης - με αποτέλεσμα οι μεταφορές να καθυστερήσουν.

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ