Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο.

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων στο Ερεβάν, οργανώθηκε η δεύτερη ετήσια τακτική συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) στο Ερεβάν, 22 – 25 Απριλίου 2015. Στις εργασίες της συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. συμμετείχαν Βουλευτές από την Αρμενία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο Λίβανο, Πολωνία, Ρωσία και Σερβία.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Βουλευτής κ. Ιωάννης Αμανατίδης, παρουσία του Προέδρου της Βουλής της Αρμενίας, του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων εξεχουσών προσωπικοτήτων, συμμετείχε και ομίλησε στο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ, με θέμα: «Οι κοινοβουλευτικοί ενάντια στο έγκλημα της Γενοκτονίας». Στην ομιλία του ο κ. Αμανατίδης τόνισε μεταξύ άλλων: "....Φέτος θυμόμαστε δύο γεγονότα καταστροφικά για την πορεία της ανθρωπότητας. Το ένα τα εκατό χρόνια από την γενοκτονία των αρμενίων. Το άλλο τα 70 χρόνια από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Δύο γεγονότα σκληρά για όλους μας δύο ιστορικές πράξεις βαρβαρότητας και καταστροφής. Η γενοκτονία των Αρμενίων συνιστά την πρώτη γενοκτονία του 20ου αι., με τη συστηματική εξόντωση ενάμιση εκατομμυρίου ανθρώπων από το οθωμανικό κράτος. Όμως δεν ήταν η μοναδική επαχθής και βάρβαρη εξόντωση που διεπράχθη από το Οθωμανικό Κράτος. Στις αρχές του 20ου αι. και συγκεκριμένα στην περίοδο 1914-1919 οι Νεότουρκοι, με απόλυτα συστηματικό και προμελετημένο τρόπο εξόντωσαν 350.000 περίπου Έλληνες του Πόντου είτε μέσω του εκτοπισμού των τελευταίων στα βάθη της Μικράς Ασίας είτε μέσω των κακουχιών και της αναγκαστικής εργασίας. Στο ίδιο πλαίσιο χιλιάδες Ασσύριοι της άνω Μεσοποταμίας εκτοπίστηκαν βίαια και θανατώθηκαν από τουρκικές δυνάμεις στο διάστημα μεταξύ 1914 και 1920, με σύγχρονες πηγές να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 250.000.

Η ατιμωρησία και η προσπάθεια λήθης αυτών των εγκλημάτων, είναι ασφαλώς πρόξενος και προάγγελος του εβραϊκού ολοκαυτώματος που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αρμενική γενοκτονία παρέμεινε ατιμώρητη από τη διεθνή κοινότητα, παρότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρέθηκε ανάμεσα στους ηττημένους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων. Δυστυχώς, λίγα χρόνια αργότερα ο Αδόλφος Χίτλερ, θέλοντας να δικαιολογήσει τις κτηνωδίες του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος δεν δίστασε να αναρωτηθεί ‘’Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;’’....".

Επίσης, τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της Αρμενίας κ. Galust Sahakyan.

Τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας στο μνημείο Τσιτσερνακαμπέρντ στο Ερεβάν. Σε μία λαμπρή και ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση μνήμης καταδικάστηκε το έγκλημα της γενοκτονίας από εκπροσώπους κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, Πρόεδροι Κοινοβουλίων, Αρχηγοί Εκκλησιών, μεταξύ των οποίων ο Πατριάρχης Αντιοχείας, ο Πατριάρχης της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πατριάρχης της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μαλανκάρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ