Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Δύο εκατομμύρια Γερμανοί κάνουν και δεύτερη δουλειά

Σχεδόν το 5% των Γερμανών αναγκάζονταν να κάνουν τουλάχιστον δύο δουλειές για να ζήσουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι το 2014 περίπου 2 εκατ. Γερμανοί, είχαν τουλάχιστον μια δεύτερη δουλειά μαζί με την κύρια απασχόλησή τους, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών Destatis, επισημαίνοντας ότι η αναλογία αυτή σημείωσε αύξηση 13% σε σχέση με το 2011.

Τα στοιχεία που υπάρχουν, φτιάχνουν το πορτρέτο αυτών των 2 εκατομμυρίων εργαζομένων: πρόκειται στην πλειονότητά τους για γυναίκες ηλικίας 35 ως 55 ετών που εργάζονται ως μισθωτοί.

Η ανάγκη να κάνουν πολλές δουλειές αφορά κυρίως το 5,4% των ενεργών γυναικών, έναντι ποσοστού 4,6% των ανδρών, και τις ηλικιακές ομάδες 35-44 ετών (5,8%) και 45-54 ετών (5,5%).

Το Destatis εξηγεί ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες, καθώς αυτές κατέχουν ως επί το πλείστον θέσεις μερικής απασχόλησης στη Γερμανία. Αυτό αποτελεί έναν αποφασιστικό παράγοντα που ωθεί στην αναζήτηση μιας συμπληρωματικής εργασίας.

Βάσει των στοιχείων του Destatis, η δεύτερη δουλειά είναι κυρίως μισθωτή (σε ποσοστό 60,5%), μολονότι λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των Γερμανών (34,5%) κάνουν δεύτερη δουλειά ως ανεξάρτητοι εργαζόμενοι.

Επίσης σύμφωνα με το Destatis η συμπληρωματική εργασία αντιστοιχεί σε 8,5 ώρες την εβδομάδα.

Τα στοιχεία αυτά αλλάζουν την εικόνα για την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας στην Γερμανία, μια χώρα την οποία επικαλούνται συχνά ως υπόδειγμα στην Ευρώπη, καθώς σε ορισμένες περιοχές της υπάρχει σχεδόν πλήρης απασχόληση. Η Γερμανία έχει εξάλλου σήμερα το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (6,4% το Μάρτιο με διορθωμένα στοιχεία ανάλογα με τις εποχικές μεταβολές) από την επανένωσή της το 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ