Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ο Σήφης απεβίωσε… ζήτω ο Βύρωνας

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει βρει στέγη στους χώρους του Δημοτικού Ενυδρείου Βυρώνειας του δήμου Σιντικής
Παρά το άδοξο τέλος του… Σήφη στο φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου, ένας άλλος κροκόδειλος -στις Σέρρες αυτή τη φορά- ζει και… βασιλεύει. Πρόκειται για τον… Βύρωνα, έναν συμπαθή κροκόδειλο του Νείλου που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει βρει στέγη στους χώρους του Δημοτικού Ενυδρείου Βυρώνειας του δήμου Σιντικής.

Ο Βύρωνας, το μήκος του αγγίζει 1,80 μέτρα και ζυγίζει περισσότερα από 30 κιλά, ζει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και έχει εξελιχθεί σε… «ατραξιόν» για ολόκληρη την περιοχή
«Τον αποκτήσαμε μετά από αγορά πριν από δέκα χρόνια, μαζί με τη σύντροφο του που όμως δεν κατάφερε να επιβιώσει. Αντιθέτως ο Βύρωνας πολύ γρήγορα προσαρμόστηκε στο περιβάλλον του Ενυδρείου μας» λέει ο υπεύθυνος του Ενυδρείου κ.Γιάννης Μερτζανίδης.

Ο «Βύρωνας», κροκόδειλος του Νείλου, της οικογένειας Crocodylus niloticus, χαίρει της ιδιαίτερης φροντίδας των κατοίκων της Βυρώνειας που του χάρισαν και το όνομά του, και φροντίζουν το καθημερινό του γεύμα, με τα κρεοπωλεία της περιοχής να είναι οι καλύτεροι… «χορηγοί» του.



Το σαρκοφάγο ερπετό ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των ερπετών που φιλοξενεί το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, στο νομό Σερρών, που είναι ένα από τα τρία ενυδρεία γλυκού νερού που υπάρχουν στην Ελλάδα. Βρίσκεται στις ακτές της λίμνης Κερκίνης, δίπλα στον ιστορικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βυρώνειας –έδρα του Ελληνινικού Στρατηγείου κατά την τελική φάση των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913- και αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια με στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, την ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών σε θέματα που αφορούν την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης Κερκίνης, καθώς και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Αποτελείται από δύο αίθουσες, στις οποίες υπάρχουν 22 μεγάλα ενυδρεία, εγκαταστάσεις, που φιλοξενούν την ιχθυοπανίδα της λίμνης Κερκίνης. Από τα 30 είδη που έχουν καταγραφεί στο οικοσύστημά της λίμνης, φιλοξενούνται τα 22 είδη το καλοκαίρι και τα 26 με 27 είδη το χειμώνα.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος, στο ενυδρείο φιλοξενούνται πολλά είδη αμφιβίων και ψαριών από τη ζωή της λίμνης, καθώς και κάποια είδη αντιπροσωπευτικά αμφίβια και ερπετά.

Ενδεικτικά, καταφύγιο έχουν βρει στο Ενυδρείο Βυρώνειας , η κόμπρα Ταϊλάνδης, η οχιά Σαχάρας, ο κροταλίας της Φλόριντα, ο κροταλίας των δασών, ο βόας ο σφικτήρας του Αμαζονίου, το μέγεθός του οποίου φτάνει τα 4,5 μέτρα. Υπάρχει, επίσης, ένα από τα τρία είδη βάρανου στον κόσμο, από τη Σαχάρα, το γκρι ιγκουάνα, που είναι σαρκοφάγο και φυτοφάγο, σε αντίθεση με το πράσινο ιγκουάνα που είναι μόνο φυτοφάγο, και το μήκος του φτάνει το 1,40 μ. και άλλα ερπετά της υφηλίου που τρέφονται με ποντίκια και σαύρες, όπως και ο ελληνικός βόας.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ