Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Μπαρμπέρικα Θεσσαλονίκης. Η αντεπίθεση της... σαπουνάδας (ΦΩΤΟ)

Σαπουνάδα, ξύρισμα με φαλτσέτα, κολώνιες και αρώματα μιας άλλης εποχής. Τα παλιά μπαρμπέρικα της Θεσσαλονίκης αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου και φέρνουν ξανά στη μόδα το παραδοσιακό ξύρισμα και την περιποίηση γενειάδας.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Ποιος είπε ότι η παράδοση δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη μόδα; Στην περίπτωση των μπαρμπέρικων κάνει μεγάλο λάθος, καθώς αυτές οι παραδοσιακές γωνιές της πόλης έχουν αγαπηθεί όχι μόνο από τους παλιούς πελάτες αλλά και από τα νέα παιδιά που εγκαταλείπουν σιγά- σιγά τα κομμωτήρια και ψάχνουν κάτι πιο ιδιαίτερο στην περιποίησή τους.



Μαθητές, φοιτητές και άντρες κάθε ηλικίας βρίσκουν διέξοδο από την καθημερινότητα σε χώρους καθαρά αντρικούς, ενώ όπως μας λένε εκτός απο περιποίηση, αυτό που τους κερδίζει είναι το "μουχαμπέτι" ανάμεσα στον κουρέα και στον πελάτη που καλά κρατεί εδώ και δεκαετίες.

Ξύρισμα- κούρεμα από χέρι... γυναικείο

Μπορεί η ιστορία του συγκεκριμένου μπαρμπέρικου να ξεκινάει τη δεκαετία του 1950, ωστόσο μέχρι και σήμερα αποτελεί σταθερή αξία για τους μερακλήδες του κουρέματος. Ο Παναγιώτης Πολυχρονιάδης άνοιξε το κουρείο του στην παλιά Κληματαριά, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στην οδό Αγίας Σοφίας, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Έγραψε τη δική του ιστορία στον χώρο του, ωστόσο σήμερα το κατάστημα λειτουργούν δύο γυναίκες που έχουν αναλάβει τον ρόλου του... μπαρμπέρη.



Η Ευανθία Παπανώτη εργάζεται 25 χρόνια στο κουρείο και μας μιλαει για το παραδοσιακό ξύρισμα και ποιοι είναι αυτοί που το προτιμούν. "Παλιοί πελάτες και τουρίστες το ζητούν περισσότερο. Χρησιμοποιούμε σαπούνι αντί για αφρό ξυρίσματος και το παραδοσιακό ξυράφι. Είναι πιο ποιοτικό αλλά και πιο χρονοβόρο. Περίπου 10 άτομα την εβδομάδα έρχονται και μας το ζητάνε".



Όπως μας λέει, τα κομμωτήρια που άνοιξαν το ένα μετά το άλλο μείωσαν την πελατεία, ωστόσο ποτέ δεν λείπουν αυτοί που αποζητούν το καλύτερο και τους επισκέπτονται τακτικά.



Το πιο παλιό μπαρμπέρικο της Θεσσαλονίκης

Ο Αντώνης Φρατζελόπουλος διατηρεί το πιο παλιό μπαρμπέρικο της Θεσσαλονίκης, καθώς λειτουργεί από το 1924. Στην αρχή το κατάστημα βρισκόταν επί της Τσιμισκή, ωστόσο τα τελευταία 15 χρόνια μετακόμισε στην οδό Πλουτάρχου.



Ο κ. Φρατζελόπουλος μιλώντας στο seleo θυμάται μια άλλη εποχή, όταν όλη η "αφρόκρεμα" της Θεσσαλονίκης περνούσε από το μαγαζί του. "Παλιά είχαμε τακτικούς πελάτες που ερχόντουσαν κάθε μέρα, σίγουρα υπήρχε και μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Από εδώ έχουν περάσει οι πιο γνωστοί δημοσιογράφοι, γιατροί και καθηγητές της Θεσσαλονίκης". Η αγάπη του για τη δουλειά του είναι τόση, που έχει καταφέρει ακόμα και τις νεότερες γενιές να μάθουν το μαγαζί του. "Έρχονται όλες οι ηλικίες, ακόμα και μαθητές και φοιτητές. Χρησιμοποιούμε σαπουνάδα, ξύρισμα με φαλτσέτα και μετά κρέμα για ενυδάτωση. Όλη εκτιμούν την ποιότητα".



Ο κ. Κώστας είναι 40 χρόνια πελάτης του κουρείου και μας λέει: "Την ποιότητα που βρίσκεις στο κουρείο δεν την βρίσκεις πουθενά. Οι άνθρωποι βάζουν προσωπική εργασία και φυσικά πάνω από όλα είναι το μουχαμπέτι. Ερχόμαστε εδώ και θυμόμαστε τα παλιά".



Η νέα προσθήκη στα μπαρμπέρικα της Θεσσαλονίκης

Μοντέρνο αλλά παράλληλα παραδοσιακό. Το Barber Shop 1901 άνοιξε τις πόρτες του πριν από 1,5 χρόνο στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στην οδό Καρόλου Ντηλ. Σε έναν χώρο άψογα διακοσμημένο, με παραδοσιακές καρέκλες κουρείου και επιρροές από την ελληνική και την λονδρέζικη φιλοσοφία κέρδισε τις νεότερες ηλικίες και εντυπωσίασε τις μεγαλύτερες.



Η Μαρία Αγγέλογλου, ιδιοκτήτρια του καταστήματος εξηγεί τη διαδικασία του ξυρίσματος. "Ζεστές πετσέτες, φαλτσέτα και κρέμες που μαλακώνουν τα γένια. Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν το παραδοσιακό ξύρισμα, ενώ πολλοί είναι και οι πελάτες που ζητούν περιποίηση γενειάδας".



Αυτό το ιδιαίτερο, αντρικό κλαμπ άλλαξε όσα ξέραμε για το κούρεμα και το ξύρισμα και κερδίζει καθημερινά φανατικούς υποστηρικτές.



Για όσους δίνουν σημασία στην ποιότητα και θέλουν να περιποιηθούν ή και να κακομάθουν τον εαυτό τους, ένα παραδοσιακό ξύρισμα είναι ότι πρέπει. Δεν έχετε παρά να διαλέξετε τι σας ταιριάζει και να το τολμήσετε. Οι τιμές στα παραπάνω καταστήματα για το ξύρισμα κυμαίνονται στα 15 ευρώ.


Μας το κοινοποίησε το seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ