Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «ΟΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΕΣ»

Κάλεσμα στην Πολιτεία να μεριμνήσει ώστε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών να αναγνωρίζεται ότι τραυματίστηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντός τους και το Κράτος να τους καλύπτει τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες που θα προκύψουν αλλά και να τους παρέχει τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης σε περίπτωση αναπηρίας, απευθύνει ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε στους αρμόδιους Υπουργούς.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη ερώτηση αποτέλεσε τόσο η πρόσφατη εν ψυχρώ δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού, όσο και η περίπτωση του 35χρόνου σωφρονιστικού υπαλλήλου του Κορυδαλλού, κ. Σπύρου Λαχανά, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης το 2010 με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου σημειώνει ότι καθώς η απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του κ. Λαχανά έγινε εκτός των φυλακών, σε ενέδρα που του έστησε βαρυποινίτης που τον απειλούσε έξω από το σπίτι του, η Ελληνική Πολιτεία δεν του αναγνωρίζει ότι τραυματίστηκε εν ώρα υπηρεσίας. Ως εκ τούτου από εκείνη την ημέρα δίνει καθημερινά έναν τιτάνιο αγώνα ώστε να καλύψει την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, ενώ παρά τα προβλήματα υγείας που έχει και την αναπηρία που του προκλήθηκε, συνεχίζει να κάνει βάρδιες στην υπηρεσία του, καθώς δεν δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ισχύουσα νομοθεσία δεν αναγνωρίζεται ο τραυματισμός εν ώρα καθήκοντος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις αστυνομικών και πυροσβεστών.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης αυτής είναι το γεγονός ότι παρόμοια δολοφονικά χτυπήματα εις βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων και στελέχη φυλακών αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τα 20 καταγεγραμμένα περιστατικά.

Με αφορμή τα παραπάνω ρωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Τι προβλέπεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τους εν ενεργεία σωφρονιστικούς υπαλλήλους που πέφτουν θύματα δολοφονικών επιθέσεων είτε εν ώρα υπηρεσίας είτε εκτός υπηρεσίας, στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα έχουν δεχθεί επίθεση από το οργανωμένο έγκλημα και τις ένοπλες οργανώσεις;

-Για ποιους λόγους δεν ισχύει για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους όταν πέφτουν θύματα δολοφονικών επιθέσεων, ότι ισχύει για τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες στις περιπτώσεις τραυματισμού εν ώρα υπηρεσίας;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θύματα εγκληματικών ενεργειών να αναγνωρίζεται ότι τραυματίστηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντος και να υπάρχει μέριμνα τόσο για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών που θα προκύψουν, αλλά και για τη δυνατότητα ή μη πρόωρης συνταξιοδότησής τους σε περιπτώσεις αναπηρίας;

Σε δήλωσή του ο κ. Καράογλου τονίζει τα εξής: «Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι ήρωες καθώς εργάζονται καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες και στοχοποιούνται από το οργανωμένο έγκλημα. Είναι χρέος της Πολιτείας να προστατεύσει τους ανθρώπους αυτούς που καταθέτουν καθημερινά περίσσευμα ψυχής για να υπηρετήσουν το σωφρονιστικό σύστημα της πατρίδας μας, με τις δεδομένες αδυναμίες του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ