Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Το αστέρι της Βεργίνας φωτογραφίζεται στο Παρίσι (φωτο)

Την περασμένη χρονιά , δόθηκε η ιδέα στον Ημαθιώτη δημιουργό , να φωτογραφήσει το καδράκι με τον σκαλισμένο σε ξύλο ήλιο της Βεργίνας σε διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Μέσα σε λίγους μήνες το ξυλόγλυπτο καδράκι έχει ταξιδέψει με φίλους αλλά και με άλλους εθελοντές σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα , στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως επίσης στην Αλγερία της Αφρικής και στην Ασία.

Αυτή τη φορά , η φίλη μου Φανή πήρε μαζί της το αστέρι της Βεργίνας και το φωτογράφησε στα σημαντικότερα σημεία του Παρισιού. Το αστέρι της Βεργίνας φωτογραφήθηκε μπροστά στον πύργο του Άιφελ , το μουσείο του Λούβρου , την αψίδα του θριάμβου , την Παναγία των Παρισίων και ψηλά από τον Σηκουάνα.

Όσοι θέλετε να βοηθήσετε και να συμβάλετε στην φωτογράφιση αυτού του κάδρου και σε άλλες χώρες μπορείτε να επικοινωνήσετε με μήνυμα στην σελίδα στο Facebook Δημιουργίες σε ξύλο - Woodcrafts και να δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι που κάνει αυτό το καδράκι σε όλο τον κόσμο.


Μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα στο διαδίκτυο Ήλιος της Βεργίνας , κάποιες πληροφορίες για την επεξήγηση του συμβόλου του ήλιου της Βεργίνας. Από τον ήλιο της Βεργίνας διακρίνονται καθαρά οι δεκαέξι ακτίνες και ο ρόδακας. Φέρεται πάνω σε χρυσή Λάρνακα, που βρέθηκε στο Βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β', από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο κατά τις ανασκαφές του 1977 στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στηΜακεδονία εξ ου και το όνομά του. Στην Λάρνακα της Ολυμπιάδος υπάρχει παραλλαγή του ήλιου της Βεργίνας με 12 ακτίνες.

Ο ήλιος της Βεργίνας ,σύμβολο της Μακεδονίας, αποτέλεσε έμβλημα της Ἀργεαδικής δυναστείας του Φιλίππου Β΄. Δεκαεξάκτινοι, δωδεκάκτινοι και οκτάκτινοι Ήλιοι παρουσιάζονται συχνά σε Μακεδονικά και Ελληνιστικά νομίσματα και ασπίδες της περιόδου αλλά και σε ευρήματα από τον ευρύτερο ελληνικό κόσμο (Μεγάλη Ελλάδα και Μικρά Ασία), ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ., καθώς και σε απεικονίσεις Αθηναίων οπλιτών αλλά και σε νομίσματα, από τη νησιωτική μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στη Κέρκυρα, 5ος αιώνας π.Χ., Λοκρίδα, 4ο αιώνας π.Χ.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ