Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΛΥΤΗ επιτυχία είχαν τα "μερομήνια" στην πρόγνωση του καιρού! (δείτε τι άλλο προβλέπουν)

Για τα "μερομήνια" ή "ημερομήνια", θα έχετε ακούσει όλοι. Είναι μια πρακτική μέθοδος πρόγνωσης, που φυσικά αμφισβητούν οι μετεωρολόγοι, καθώς στηρίζεται σε ένα αξίωμα:

ότι καιρό κάνει ένα συγκεκριμένο 12ήμερο του Αυγούστου (από τις 1 - 12), αυτόν θα κάνει αναλογικά κάθε επόμενο μήνα. Δηλαδή, ο καιρός την 1η Αυγούστου, δείχνει τι καιρό θα κάνει τον Σεπτέμβριο. Αν π.χ. στις 4 Αυγούστου χαλάσει ο καιρός, είναι σημάδι ότι ο Δεκέμβρης θα είναι πολύ βαρύς.

Έτσι, χρήστης του forum για τους λάτρεις του χιονιού (http://forum.snowreport.gr/), έκανε στις 13-8-2014, τις προβλέψεις του. Και έπεσε ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ μέσα, ακριβώς !
Συγκεκριμένα, για την περίοδο των Χριστουγέννων, έγραφε στις 13 Αυγούστου:


Χριστούγεννα
Επειδή το υποσχέθηκα...ο καιρός των Χριστουγέννων πάντα σύμφωνα με τα μερομήνια δε θα έχει καμία απολύτως σχέση με τον περσινό! Τα Χριστούγεννα φέτος φαίνεται να γιορτάζονται με ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ στη βόρεια Ελλάδα μετά από χρόνια. Δεν μπορώ να προσδιορίσω πόσο έντονη θα είναι αυτή αλλά τα φαινόμενα δείχνουν να έχουν κάποια σχετική διάρκεια. Αρχικά με νοτιάδες και στη συνέχεια βοριάδες. Τα χιόνια τα θεωρώ δεδομένα για τη Δυτική Μακεδονία και πιθανολογώ ότι θα κατέβουν ακόμα χαμηλότερα-ο καιρός δείχνει χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά κυρίως το διάστημα από την Παραμονή εως και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Κάνοντας μία σούμα συγκριτικά με πέρσι ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ συνολικά φαίνεται πολύ πιο βαρύς μήνας με περισσότερα φαινόμενα και περισσότερο νερό αναλογικά...Επαναλαμβάνω..μούφα ξεμούφα ...αυτά τα σημάδια υπήρξαν. :-Ρ και ομολογώ πως είχα αρκετά χρόνια να τα δω. Άντε και ευτυχισμένο το 2015!!



Εαν λοιπόν πεισθήκατε, διαβάστε την πρόβλεψή του για τους επόμενους μήνες

Ιανουάριος
Γενάρης σήμερα ένας πολύ ενδιαφέρον μήνας για τα μερομήνια..Οι πρώτες μέρες δείχνουν να κυλούν με αρκετά ψυχρό καιρό ενώ γύρω στις 7 του μηνός θα κάνει και τα χιονάκια του κατά τόπους. Στη συνέχεια το πάνω χέρι παίρνουν νοτιάδες και βροχές κατά διαστήματα. Από τις 15 και ως τις 22 περίπου φαίνεται να έρχεται μεγάλη αλλαγή με πιθανά χιόνια που φαίνεται να κατεβαίνουν αρκετά (το γεγονός ότι σήμερα μπήκε καιρικά στο παιχνίδι και η Αθήνα-ίσως δείχνει ότι θα έχουμε μια μεγάλη κακοκαιρία- τα χαρακτηριστικά της μου φάνηκαν λίγο περίεργα..αν υποψιαστώ ότι θα επηρεαστούν μόνο τα ανατολικά προσήνεμα θα πηδηχτώ από το παράθυρο). Ο ψυχρός καιρός φαίνεται να παραμένει για αρκετές ημέρες ενώ αν και καταγράφει ακόμα..τολμώ να πω ότι οι τελευταίες μέρες θα κυλήσουν με συνεχή βαρομετρικά χαμηλά και βροχές στα πεδινά και χιόνια πιθανόν στις ορεινότερες περιοχές. Επικρατέστεροι άνεμοι για τις τελευταίες μέρες φαίνονται οι Νοτιάδες. Συνολικά ο Γενάρης σε αντίθεση με τον περσινο δείχνει επίσης πολύ πιο βαρύς και με περισσότερα νερά. Τολμώ να πω ότι φέτος τα μερομήνια δείχνουν βαρύ χειμώνα (δεν έχουν καμιά σχέση με τα περσινά που έδειχναν μια απιστευτη βαρετοκαιρία).. και ειδικα για την κεντροδυτική Μακεδονια...αλλά από κει και πέρα μόνο ο Θεός ξέρει Υ.Σ. ώρα 23:40 λίγο πριν λήξει ο μήνας, ήτοι 30-31 το μοτίβο γίνεται και πάλι πιο χειμωνιάτικο με πολύ κρύο και πιθανά χιονάκια..ίσως το μοτίβο αυτό επιμείνει και στις αρχές του Φλεβάρη.

Φεβρουάριος
Φλεβάρης σήμερα. Ένας μήνας που θα μπει με πολύ άγριες διαθέσεις παγωνιές και χιόνια (αυτά δείχνουν πολλά και η Θεσσαλονίκη θα έχει την τιμητική της :-P) κατάσταση που φαίνεται να επιμένει μέχρι τις 4-5 του μηνός...στη συνέχεια ο καιρός δείχνει να κάνει ένα διάλειμμα ενώ από τις 9 με 10 και μετά ξαναχαλάει με ένα καλό μετωπάκι(βροχές και χιονάκια) Από τις 15 φαίνονται βροχές και νοτιάδες κατά κύρια φάση ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει ένα διαλειμμα και πάλι με καλό καιρό..Από τις 20 και ως τις 26 φαίνονται διαδοχικές κακοκαιρίες,αρχικά με νότιους και στη συνέχεια με βόρειους ανέμους, ενώ ο καιρός φαίνεται να κρυώνει λίγο παραπάνω προς το τέλος..Πιθανή εμφάνιση Αλκυονίδων μεταξύ 5-10 ή 16-21... Ο μήνας πάντως μάλλον θα κλείσει με κακοκαιρία αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα όσον αφορά τις ώρες της ημέρας.. όμως βάσει επικρατούντων νεφώσεων ακόμα και πιθανής βροχής σήμερα.. δε φαίνεται να αλλάζει κάτι..Όπως φαίνεται πάμε για καλό χειμώνα..ακόμα κι αν τα μερομήνια και οι τσαρλατανιές...δεν πέσουν επακριβώς Και ο φλεβάρης καμία σχέση με τον περσινό..σαφώς βαρύτερος μήνας

Μάρτιος
Ένας μήνας που αρχίζει με ψυχρό σχετικά καιρό και φαινόμενα στις αρχές..Απο τις 5 περίπου και μετά και μέχρι τις 15 ο καιρός καλυτερεύει εντυπωσιακά και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Αλλαγή με νοτιάδες και βροχές φαίνεται από τις 16 και μετά ενώ από τις 19 και μετά δείχνουν τα φαινόμενα να είναι περισσότερα και ο καιρός να ψυχραίνει ξανά και κάποια χιονάκια στα ορεινά δεν αποκλείονται.Στη συνέχεια διαφαίνεται βελτίωση αλλά από τις 23 και μετά φαίνονται διαδοχικά μέτωπα με εναλλαγή νοτιάδων-βοριάδων και μικρά διαλείμματα- ο μήνας φαίνεται πάντως να κλείνει με σταδιακή βελτίωση προς το τέλος αλλά με σχετικη ψύχρα και επικράτηση βορείων ανέμων.

Απρίλιος
Ήπιος μήνας με καλές θερμοκρασίες, καλό γενικά καιρό με αρκετή ηλιοφάνεια και ζεστούλες κατά διαστήματα. Η πρώτη εβδομάδα φαίνεται να είναι η πιο ψυχρή του μήνα. Χαρακτηριστικό του μήνα οι ελάχιστες βροχές κι αυτές από ότι δείχνουν είναι πιο πιθανόν να εμφανιστούν μεταξύ 14 και 23. Φαίνεται πιο άνυδρος από τον περσινό. Τίποτα το ιδιαίτερο πάντως.. Μάλλον τη δόξα θα την κλέψει ο Μάρτης

Μάιος
Χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, σε γενικές γραμμές διαφαίνεται ένας μήνας ζεστούτσικος αλλά και κάποιες περιόδους αστάθειας κυρίως στις αρχές της δεύτερης εβδομάδας και από τα μέσα και προς το τέλος της τρίτης.Ένας καθαρά ανοιξιάτικος μήνας που όμως θα έχει και κάποιες θερμοκρασιακές εξάρσεις θυμίζοντας έντονα το καλοκαίρι.Φαίνεται πιο θερμός από τον περσινό.Ο μήνας δεν έχει κλείσει ακόμα..αλλά δε νομίζω να αλλάξει κάτι εως το τέλος της ημέρας.

Ιούνιος
Ένας μήνας που δείχνει ότι θα είναι πολύ πιο ζεστός από το φετινό αλλά δε θα λείψουν και κάποιες καταιγιδούλες από τις 12 περίπου του μηνός και ως τις 20.Τα φαινόμενα δεν φαίνονται πολλά.Φέτος έδωσε ρέστα ...του χρόνου θα κυνηγάμε τα νερά απ'ότι φαίνεται με το κυάλι..

Ιούλιος
Ο Ιούλιος βγήκε σε γενικές γραμμές πολύ ζεστός κατά διαστήματα.Κάποιες καταιγιδουλες ίσως σημειωθούν στις αρχές του 3ου δεκαημέρου.. αλλά δε θα μου έκανε καμία εντύπωση αν ο συνολικός υετός του μήνα σε πολλές περιοχές ακόμα και της βόρειας Ελλάδας έπιανε το μηδέν. Καιρός μόνο για μπάνια και πυρκαγιές..και ίσως γινομαι κουραστικός...αλλά κι αυτός ο μήνας βγήκε ζεστότερος από τον περσινό... Αυτά λοιπόν ήταν τα μερομήνια σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο..Υποτίθεται ότι υπάρχουν φυσικά και τα δεύτερα... Ίσως ρίξουμε και κει μια ματιά..αλλά κρατώ το γεγονός ότι τα πρώτα φέτος έδειξαν βαρύ και ελαφρώς πρώιμο χειμώνα(αν κρίνω από τη συμπεριφορά του Νοεμβρίου) για τη βόρεια Ελλάδα...και ότι δεν είχαν καμία σχέση με τα περσινά.

Μας το κοινοποίησε το makpress.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ