Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου της Κατερίνας Περιστέρη και των συνεργατών της. Τι είπαν για τον νεκρό, τα ευρήματα και τον Τύμβο της Αμφίπολης

Η Κατερίνα Περιστέρη ολοκλήρωσε την συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσιάζοντας σε powerpoint φωτογραφίες του σκελετού της Αμφίπολης.
«Δεν ξέρουμε ποιος ή ποια είναι ο νεκρός. Όταν Οσκελετός βρίσκεται σε τέτοιες συνθήκες παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, μαζί με τα χώματα, ώστε ο ανθρωπολόγος να μπορέσει να κάνει την έρευνα», είπε. Σημαντική είδηση, η αποκάλυψη ότι έχουν βρεθεί νομίσματα του Αλεξάνδρου του Γ’ καθώς και του 2ου και 3ου π.Χ. αιώνα, όπως υποστήριξε η Κατερίνα Περιστέρη
Στην κατάμεστη από επιστήμονες, δημοσιογράφους και κόσμο αίθουσα του υπουργείου Πολιτισμού, οι επιστήμονες, οι οποίοι έφεραν στο φως το σπουδαίο μνημείο συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα, αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήματα των παρευρισκομένων.

Βρήκαν όλα τα κομμάτια του ψηφιδωτού…

Τα κομμάτια του ψηφιδωτού της Περσεφόνης που έλειπαν κατάφερε να εντοπίσει η ανασκαφική ομάδα και σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη έχει ήδη ξεκινήσει ηδιαδικασία συγκόλλησης ώστε να καλυφτεί το κενό που υπάρχει στο κέντρο του.

Η ΦΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ…
«Υπήρχε μία φήμη στην περιοχή, σε όλους τους κατοίκους που μιλούσαν για τον τάφο της βασίλισσας. Πάντοτε σκεφτόμαστε ότι κάτι μπορεί να κρύβουν όλα όσαακούγονται σε έναν τόπο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Περιστέρη ενώ δήλωσε, πως, “στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα χρονολογείται ο μεγαλοπρεπής τάφος της Αμφίπολης”.
Πάντοτε σκεφτόμαστε ότι κάτι μπορεί να κρύβουν όλα όσα ακούγονται σε έναν τόπο. Αρχικά θελήσαμε το 2012 να οριοθετήσουμε τον τύμβο, γιατί δεν ήταν στρόγγυλος με όλες τις ανασκαφές που είχαν γίνει. Αφού σκάψαμε αρκετά ζωνάρια, σταθήκαμε τυχεροί κάτω από τον αγροτικό δρόμο, πέσαμε στο αντίθειμα του περιβόλου. Αυτό χρησιμοποιήσαμε ως μπούσουλα για να συνεχίσουμε. Την πρώτη χρονιά, όλη η δουλειά με τον περίβολο έγινε με τη συμπαράσταση του Μιχάλη του Λεφαντζή», συνέχισε.
«Η διάμετρος του περιβόλου είναι 158, 40 μέτρα και το ύψος 3 μέτρα. Την πρώτη χρονιά βρήκαμε δόμους και διάσπαρτα γείσα, χωρίς να έχουμε το σύνολο. Έγινε η έρευνα που ταυτοποιούσε τους δόμους και τα κομμάτια που είχαμε από το λιοντάρι της Αμφίπολης. Ήταν πολύ εύκολο περπατώντας γύρω γύρω να εντοπίσουμε τους αρχαίους δόμους, κυρίως στο χώρο που βρίσκεται το λιοντάρι της Αμφίπολης, τα οποία μπορούν να ταυτιστούν με ένα πολύ προσεκτικό και έμπειρο μάτι», πρόσθεσε η αρχαιολόγος.
«Έχουμε τον 3ο μ.Χ αιώνα μία καταστροφή του περιβόλου. Ξεκολλούν τα κομμάτια και τα χρησιμοποιούν για διάφορα μνημεία ή άλλες χρήσεις. Βρήκαμε γύρω στα 80 μέτρα του περιβόλου, τα οποία σώζονται σε τέλεια κατάσταση, σαν να έχουν γίνει χθες», εξήγησε μεταξύ άλλων η κ. Περιστέρη.

Τον 3ο μ.Χ. αιώνα έγινε η καταστροφή του περιβόλου του Τύμβου Καστά από τους Ρωμαίους»
«Τον 3ο μ.Χ. αιώνα έγινε η καταστροφή του περιβόλου του Τύμβου Καστά από τους Ρωμαίους» δήλωσε η Κ. Περιστέρη.
«Βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου για διάφορες άλλες εργασίες, οδοποιίας κ.λπ» τόνισε, ενώ ανέφερε ότι το τμήμα του περιβόλου που μένει ανέπαφο και έχει βρεθεί είναι περίπου 80 μέτρα, από τα 497 της συνολικής περιμέτρου.
Η Κ. Περιστέρη δήλωσε βέβαιη ότι ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου. Στο χώρο του Λέοντα όπως είναι σήμερα έχουμε κομμάτια που ανήκαν στην αρχική μορφή της βάσης του, τα οποία είναι όμοια με τους δόμους του περιβόλου. Ο Μιχάλης Λεφαντζής έχει κάνει μια ψηφιακή σχεδιαστική αναπαράσταση.
Στη συνέχεια, η κ. Περιστέρη παρουσίασε φωτογραφία από μια μαρμάρινη δοκό του επιστυλίου πάνω από τις Καρυάτιδες, η οποία, πέφτοντας, κατέστρεψε το κεφάλι της μίας Κόρης, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η εκδοχή περί βανδαλισμού του συγκεκριμένου αγάλματος αποκλείεται.
Βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα, στο Λονδίνο
Ο Μιχάλης Λεφατζής, ο αρχιτέκτονας που βρίσκεται πίσω από τη σχεδιαστική αναπαράσταση του τάφου της Αμφίπολης, είπε ότι σύμφωνα με ιστορική μαρτυρία, μια βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα, στο Λονδίνο. Την ημέρα της μεταφοράς, Αυστριακά και Βουλγαρικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην βρετανική πομπή, με αποτέλεσμα οι φορτηγίδες να ναυαγήσουν στον Στρυμόνα και τα αρχαία μέλη να “σωθούν” στο βυθό.
Οι δόμοι του Περιβόλου λαξεύτηκαν επί τόπου, ώστε να προσαρμόζονται ακριβώς ο ένας στον άλλον, εξήγησε, επίσης, για το εντυπωσιακό μνημείο, ο Λεφαντζής, ενώ τόνισε ότι η βάση του Λέοντα όπως είναι σήμερα, κατά την άποψη του, είναι εσφαλμένη. Αυτό διότι ο Broneer που έκανε την αναστήλωση, χρησιμοποίησε οριζοντίως, σαν σκαλοπάτια, κομμάτια του Περιβόλου από τον Τύμβο Καστά.
Ο κ. Λεφαντζής αποκάλυψε ακόμα ότι κάτοικοι της περιοχής επιστρέφουν κρυφά κομμάτια από τον περίβολο, τα οποία κρατούσαν στα σπίτι τους! «Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας».
Ο αρχιτέκτονας κατόπιν αναφέρθηκε στον περίβολο, ο οποίος σε κάτοψη, εμφανίζεται ως κυκλικός, στο χώρο όμως είναι ελλειψοειδής, με δύο κέντρα και κλίση από βορρά προς νότο, διότι έπρεπε, όπως εξήγησε, ακόμη και αυτός να έχει ρύση: «Υπάρχει σχέση χρυσής τομής ανάμεσα στα μέλη του περιβόλου και σε εκείνα του Λέοντα» αναφέρει ο αρχιτέκτονας, επομένως, κατά τον κ. Λεφαντζή, υπάρχει ταύτιση του μνημείου με το λιοντάρι.
Το άγαλμα του Λέοντα κοιτούσε νοτιοανατολικά, τονίζει ο κ. Λεφαντζής, οποίος θεμελείωσε αναλυτικά, με γεωμετρικά και μαθηματικά στοιχεία το γιατί ο Λέων βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου. Οπως φαίνεται από το τοπογραφικό του Τύμβου, το ταφικό μνημείο δεν είχε κατεύθυνση ακριβώς προς το κέντρο του λόφου, αλλά αναπτύσσεται από την περιφέρεια προς το εσωτερικό, κάπως λοξά και ελαφρώς προς τα ανατολικά.
Ο κ. Λεφαντζής παρουσίασε ακόμα διαφάνειες με αναπαράσταση των εργασιών κατά την αρχαία εποχή. Όπως αναφέρει, θεωρεί ότι οι σχεδίες που μετέφεραν τους όγκους μαρμάρου μέσω του Στρυμόνα, χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως ικριώματα για την κατασκευή του Λέοντα στην κορυφή.

Ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης.
«Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας μνημείο. Πάντα υπάρχουν εκπλήξεις, αλλά για την ώρα μοναδικό. Είναι θετικό ότι το υπουργείο έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το μνημείο και ο κόσμος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Είναι θετικό και ιδιαίτερα σήμερα το γεγονός ότι φτάνουμε στο τέλος της διαδικασίας», όπως ανέφερε.
Από δω και πέρα αρχίζει η έρευνα. Τα δεδομένα της ανασκαφής μας οδηγούν να ερευνήσουμε για το ποια θα είναι τα θεμελιωμένα επιστημονικά συμπεράσματα. Ένα είναι σίγουρο. Το μνημείο αυτό θα είναι μία λαμπρή ψηφίδα στην ιστορία της Ελλάδας.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης
Όπως είπε, «θα πρέπει κανείς όπως και στη ζωή ποτέ να μη λέει ποτέ. Η επιστήμη είναι κάτι διαφορετικό. Πρέπει να πουν αυτοί που ερεύνησαν το μνημείο, ότι απόψεις έχουν, να δείξουν τη μέθοδό τους, να πουν τα πρώτα τους αποτελέσματα. Αν δεν δεις και δεν πιάσεις ο ίδιος ένα μνημείο δεν είναι εύκολο να πεις περί τίνος πρόκειται. Θεωρώ ότι η σημερινή σύναξη είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί είναι η απαρχή της αλυσίδας των επιστημονικών συμπερασμάτων που θα μας πουν οι ανασκαφείς και οι συνεργάτες τους και θα ξεκινήσει ένας ατέρμων διάλογος όπως γίνεται σε όλα τα επιστημονικά μεγάλα επιτεύγματα».

Ο Δημήτρης Εγγλέζος
Ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος, περιέγραψε τα μηχανικά μέτρα που ελήφθησαν για τις ανασκαφές και τη συμβολή του ιδίου στην αρχαιολογική έρευνα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του μηχανικού:
– Η κατασκευή του ταφικού ορύγματος προηγήθηκε της θολωτής κατασκευής.
– Η σημερινή εικόνα και παθολογία του μνημείου δεν οφείλεται (ή έστω οφείλεται περιορισμένα) στην επίδραση των ισχυρών σεισμών του 6ου μ.Χ. αιώνα.
– Ο πολύ καλός αρχικός σχεδιασμός του μνημείου σε συνδυασμό με την εσωτερική επίχωση αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες για την καλή διατήρησή του σε ιστάμενη κατάσταση έως τις μέρες μας.
– Η υπόθεση εργασίας για καταπόνηση του μνημείου από πλημμυρική δράση (και τη συνακόλουθη κατάχωση) δεν επαληθεύεται.
-Ο βασικός παράγων καταπόνησης του μνημείου και κύριος αίτιος της παρατηρούμενης παθολογίας του είναι η ισχυρή επιφόρτισή του από τις αποθέσεις προηγούμενων ανασκαφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ