Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ

Έστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα τις "νέες της προτάσεις" για τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας εξετάζουν τιςελληνικές θέσεις και στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τις απαντήσεις τους. Από τις προτάσεις αυτές εξαρτάται εάν θα επιστρέψει αυτή την εβδομάδα ή όχι η τρόικα στην Αθήνα. Εφόσον δεν υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις από την πλευρά των δανειστών, τότε το πιο πιθανό σενάριο όπως μάθαμε θέλει να καταφθάνουν στην Αθήνα την Τρίτη.

Τα δύο θέματα που έχουν τεθεί είναι το ποσοστό της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (6,5%) και η δέσμη προτάσεων για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έως το 2019 και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 20 χρόνια.
«Το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει» τονίζει ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και προσθέτει πως «η τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα πριν την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος ήταν αυτό που ξέραμε από πριν ότι θα είναι: σκληρή και συνολική»!

Για το θέμα της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα ο πρωθυπουργός τονίζει πως όλες οι αναλύσεις αναφέρουν ότι έχουν γίνει πολλά και το μόνο που ανησυχεί είναι ηπολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Σαμαράς λέει πως «αν δεν βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό θα σημάνει πολιτική αστάθεια και παρατεταμένη ακυβερνησία» ζητώντας συναίνεση και επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να ακυρώσει όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού τώρα που η χώρα ανακάμπτει».

Ο διοικητής τις τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξή του απευθύνει μήνυμα προς τους πιστωτές να επιδείξουν ρεαλισμό και ευελιξία και να τηρήσουν τη δέσμευση έναντι της χώρας μας για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ