Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ληξιαρχικές πράξεις με ένα κλικ

Εως το τέλος Οκτωβρίου 2015 οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσα ληξιαρχική πράξη γέννησης από τα ΚΕΠ, ενώ οι παραβάσεις που αφορούν πλαστοπροσωπίες, καταβολή συντάξεων και επιδομάτων σε μη δικαιούχους και άλλα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης θα θεραπευτούν.
Ετσι δεν θα χρειάζεται οι πολίτες να μεταφέρουν χαρτιά από υπηρεσία σε υπηρεσία για να αποδείξουν ότι έχουν γεννηθεί, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σ' ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ψηφιοποίησης όλων των ληξιαρχικών πράξεων (πολλές από τις οποίες είναι καταγεγραμμένες ακόμα και σήμερα χειρόγραφα).

Πρόκειται για έργο που αφορά την καταγραφή των δεδομένων από 1.039 ληξιαρχεία και ο συνολικός προϋπολογισμός του φτάνει τα 41,9 εκατομμύρια ευρώ. Με τον εκσυγχρονισμό των ληξιαρχείων θα καταργηθούν τα χειρόγραφα ληξιαρχικά βιβλία που ακόμα τηρούνται σε πολλά ληξιαρχεία, γεγονός που δεν επιτρέπει την άμεση μετάδοση της πληροφορίας γέννησης ή θανάτου ενός πολίτη με τα γνωστά αποτελέσματα.

Παράλληλα, με τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων εθνικού ληξιαρχείου και τη διασύνδεσή της με την κεντρική βάση δεδομένων του εθνικού δημοτολογίου και τη δημιουργία εθνικού μητρώου πολιτών θα υπάρχει η δυνατότητα να καταγράφεται η συνολική εικόνα ενός πολίτη από τη γέννηση έως τον θάνατό του και οι συγκεκριμένες πληροφορίες να διοχετεύονται ηλεκτρονικά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που τις χρειάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ