Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε το 2ο Αριστοτέλειο Θερινό Πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων (φωτογραφίες)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Αριστοτέλειο Θερινό Πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή του Αριστοτέλη στην πόλη της Νάουσας σε συνεργασίας με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νάουσας.

Το κεντρικό θέμα, "To εγγύς εξωτερικό της Ευρώπης", μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή ήταν πιο επίκαιρο και ενδιαφέρον από ποτέ. Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις, να συζητήσουν και να μοιραστούν απορίες και προβληματισμούς με διακεκριμένους ειδικούς, ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες, πολιτικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ειδικότερα, την πρώτη μέρα του θερινού σχολείου άνοιξε ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Robert Sanders ο οποίος αναφέρθηκε σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς πολιτικής και τη μετάβαση σε έναν απολικό κόσμο. Τον Robert Sanders διαδέχτηκε ο ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Indiana Purdue for Wayne Ευάγγελος Κουφουδάκης. Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός έχοντας πολυετή εμπειρία στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τις γνώσεις του και την εμπειρία του σε ζητήματα όπως το το Κυπριακό, την πολιτική των ΗΠΑ, την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, τη θέση του Ισραήλ στο διεθνές σύστημα. Τις δύο διαλέξεις του κ. Κουφουδάκη ακολούθησε ζωντανός διάλογος καθώς οι φοιτητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν έχασαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και να συζητήσουν με τον έμπειρο ακαδημαϊκό.

Τη δεύτερη μέρα ο Lyubomir Kyuchukov τέως υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προοπτικές και τις προκλήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Ακολούθησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και διευθυντής του Ε.Δι.Σ.Ε.Ο. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά σύγχρονα φαινόμενα της Διεθνούς Πολιτικής στο εγγύς εξωτερικό της Ευρώπης υπό το πρίσμα των Θεωριών των Διεθνών Σχέσεων. Η ερώτησή του "ζούμε στον κόσμο της τάξης ή της αταξίας;" πυροδότησε τη συζήτηση που ακολούθησε τη διάλεξη.

Μια διαφορετική όψη έδωσε ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη Christophe Le Rigoleur. Ο Γάλλος διπλωμάτης ανέλυσε τη Γαλλική εξωτερική πολιτική στην Αφρικανική ήπειρο, καθώς και τη θέση της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

Από τη Γαλλία οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν στη Ρωσία. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Lemonosov της Μόσχας Pavel Shlykov, μίλησε για τις εξελίξεις γύρω από την ρωσική εξωτερική πολιτική και την ανάπτυξη στη Ρωσίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέσεις της Ρωσίας με ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα. Στο περιθώριο της διάλεξης δεν ήταν δυνατόν να μην ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία καθώς και για τις μελλοντικές κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή.



Τέλος, η σύγχρονη Τουρκική εξωτερική πολιτική και η θέση της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα διαχρονικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της διάλεξης του επίκουρου καθηγητή των Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σπύρου Λίτσα, ενώ η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Φωτεινή Μπέλλου, που πραγματοποίησε τη διάλεξή της μέσα στο δάσος του Αγίου Νικολάου, ανέλυσε στους συμμετέχοντες το ζήτημα των ανθρωπιστικών επεμβάσεων, υπό το πρίσμα των Θεωριών των Διεθνών Σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια του Αριστοτελείου Θερινού Προγράμματος Διεθνών Σχέσεων οι συμμετέχοντες δεν είχαν μόνο την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διακεκριμένους ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε έναν τόπο όπου συναντήθηκαν δύο ιστορικές προσωπικότητες, αλλά και τη χαρά να ακολουθήσουν και μια σειρά από εξωσχολικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε πεζοπορία, οινογνωσία στο Κτήμα Κυρ Γιάννη, προβολή ταινιών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας. Είναι σίγουρο ότι και η δεύτερη χρονιά του προγράμματος αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τους συμμετέχοντες φοιτητές και ακαδημαϊκούς και ήδη μαζί με τη νοσταλγία έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτες ιδέες για τη θεματολογία του επόμενου προγράμματος.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ