Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του απερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε σχετικά:
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κάθε Περιφέρεια στην Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο ζήτημα. Ο ρόλος των Περιφερειών στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών είναι διαδικαστικός και διεκπεραιωτικός. Τους όρους τους θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών, τους αποδέχονται ή όχι οι εν δυνάμει ανάδοχοι και οι υπηρεσίες των Περιφερειών υλοποιούν τις περαιτέρω διαδικασίες.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν χάσαμε ούτε μία ημέρα. Ξεκινήσαμε αμέσως τις διαδικασίες και οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη. Ως Περιφέρεια, έχουμε κάνει από την αρχή του χρόνου όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις και επισημάνσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο μη έγκαιρης έναρξης των διαδικασιών και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Σήμερα, 13 μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, απευθύνουμε έκκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών να λάβει υπόψη και να υλοποιήσει τις προτάσεις της Περιφέρειας, γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν θα ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών στις 11 Σεπτεμβρίου».
Στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών και στην ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισής του από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρθηκε και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από πολύ νωρίς, ήδη από τις αρχές του 2014, ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την αστοχία του μαθηματικού τύπου στους διαγωνισμούς της μεταφοράς των μαθητών, ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης (λόγω των μικρών χιλιομετρικών αποστάσεων και του μεγάλου αριθμού μαθητών).
Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να εξετάσει την περίπτωση της περιοχής της Θεσσαλονίκης ξεχωριστά και να δώσει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να εφαρμόσει την περσινή τροπολογία του νόμου σχετικά με το ελάχιστο κόστος δρομολογίου για τις ομαδοποιημένες συμβάσεις έργου, και όχι μόνο για μεμονωμένα δρομολόγια. Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να φροντίσει άμεσα για την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών, στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει μειδότης ούτε σε πρόχειρο ούτε σε διεθνή διαγωνισμό. Διαφορετικά, η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα βρει τους μαθητές εκτός σχολικής αίθουσας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς.
Για την ιδιαιτερότητα της περιοχής της Θεσσαλονίκης λόγω της απουσίας δημόσιων μέσων μεταφοράς, των μικρών χιλιομετρικών αποστάσεων και του μεγάλου αριθμού μαθητών μίλησε αναλυτικά και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσασμασλής, υπογραμμίζοντας τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την επίλυση του ζητήματος.
Μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο ακολούθησε συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών με το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) της Κεντρικής Μακεδονίας στο γραφείο του κ. Τζιτζικώστα, παρουσία του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Σίμου Δανιηλίδη και των δημάρχων Θέρμης Θ. Παπαδόπουλου, Αμπελοκήπων Λ.Κυρίζογλου και Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδη, καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Παπά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπήρξε ομοφωνία και σύμπτωση απόψεων μεταξύ της Π.Κ.Μ. και της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, στον οποίο ετέθη η κρισιμότητα του ζητήματος. Συμφωνήθηκε συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, στις 10.30 το πρωί, στην Αθήνα, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα της μεταφοράς μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ