Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Η απόψυξη των κατεψυγμένων συνθημάτων

της Σοφίας Βούλτεψη
Δεν γνωρίζω πόσοι Έλληνες πιστεύουν πλέον στο πάτημα του μαγικού κουμπιού.
Υποθέτω ούτε ένας – απλώς υπάρχουν πάντα και εκείνοι που προτιμούν να αντιδρούν, παρά να δρουν (υποστηρίζοντας ότι «τιμωρούν», ενώ στην πράξη τιμωρούν μόνο τον εαυτό τους).
Αυτό που είναι βέβαιο ωστόσο, είναι πως τελευταίως κάποιοι στέκουν πίσω από μια φανταστική κονσόλα και υπόσχονται να πατήσουν πολλά μαγικά κουμπιά συγχρόνως.

Με πρώτον τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, δηλώνει και ξαναδηλώνει πως τα μαγικά κουμπιά θα τα πατήσει μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του.

Ιδού τι κουμπιά δηλώνει ότι θα πατήσει (όπως προκύπτει από την τελευταία συνέντευξή του στη Real News):

1.Κατάργηση μνημονίων από τη νέα Βουλή. (Αυτό γίνεται εύκολα, αλλά μοιάζει με μπουτόν πυρηνικής βόμβας).

2.Δημοκρατία παντού από την πρώτη μέρα. (Συγγνώμη, αλλά αυτό τι σημαίνει στην πράξη;)

3.Άμεσα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης για να ανακουφιστούν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν πεταχτεί στον Καιάδα των μνημονίων. (Τα οποία ποια θα είναι και, κυρίως, με τι χρήματα;)

4.Κατάργηση της αθλιότητας του ΕΝΦΙΑ που γονατίζει τα μεσαία νοικοκυριά και δημεύει τη μικρή περιουσία. (Αλλά αποφεύγει να πει με τι θα αντικαταστήσει τον συγκεκριμένο φόρο).

5.Αποκατάσταση του βασικού μισθού και της κατώτερης σύνταξης στα επίπεδα πριν τον ακρωτηριασμό τους. (Ασαφές ως προς τον βασικό μισθό, αν και αναφέρεται στον ιδιωτικό τομέα – οπότε θα πληρώσουν άλλοι, αν… έχουν – και απατηλό ως προς την κατώτερη σύνταξη, διότι αυτοί που έχουν πληγεί είναι όσοι ελάμβαναν μια μεσαία σύνταξη).

6. Άμεση και δραστική κατάργηση του εργασιακού καθεστώτος ζούγκλας. (Αδύνατον να φανταστούμε τι θα κάνει επί του προκειμένου).

7.Πρώτα βήματα για μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, της ασφάλισης, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους. (Υπάρχουν και μαγικά κουμπιά… στράτες)!

8.Έναρξη της προσπάθειας για τη μετάβαση στο αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών. (Συγγνώμη, αλλά τι σημαίνει «αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών»; Τι άλλο εκτός από την παραλλαγή παλαιοτέρου συνθήματος σε «ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία;)

9.Και φυσικά σταθερή στάση, από τις πρώτες ώρες της νέας κυβέρνησης, απέναντι στην τρόικα, στους δανειστές και στις απαιτήσεις τους. (Μα αφού θα έχει καταργήσει τα μνημόνια και θα έχουν φύγει οι δανειστές, σε τι θα του χρησιμεύσει η «σταθερή στάση»;)

Τέλος, αδυνατούμε να αντιληφθούμε τι είναι όλα αυτά τα περί «κατεψυγμένων Τσιριμώκων» και «κατεψυγμένων Προέδρων Δημοκρατίας».

Διότι μέχρι στιγμής, αυτό που βλέπουμε είναι η… απόψυξη παλαιών λαϊκιστικών και κατεψυγμένων συνθημάτων περί εκατό ημερών και λαού στην εξουσία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ