Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Ποιοί θα δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είτε σε δυο περιοχές της χώρας με υψηλή ανεργία και υψηλό ποσοστό φτώχειας, είτε σε πέντε δήμους.
Αυτό που μένει τώρα, είναι να κλειδώσουν τα κριτήρια για τους δικαιούχους του,τα οποία αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, με τη δημοσιοποίηση της κοινής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αναμένεται να έχει «ταβάνι» τα 4.800 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, χωρίς άλλα εισοδήματα.Παράλληλα θα τεθούν καιεισοδηματικά κριτήρια, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει πως η αντικειμενική αξία της περιουσίας των δικαιούχων δεν θα υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ (αφορά οικογένεια με παιδιά).

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ:
Οι ενισχύσεις θα είναι από 230-400 ευρώ το μήνα για τα φτωχά νοικοκυριά, ενώ το εγγυημένο εισόδημα θα προσαυξάνεται μέχρι τα 400 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και μέχρι τέσσερα, ως εξής:
- Για ένα δικαιούχο, 230 ευρώ
- Για τη σύζυγο, άλλα 70 ευρώ
- Για ένα παιδί, 50 ευρώ
- Για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ.

Παράλληλα θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος, όπως για παράδειγμα τα ακίνητα (δεν θα μετράει αν ο δικαιούχος έχει σπίτι με χαμηλή αντικειμενική αξία για ιδιοκατοίκηση), αυτοκίνητα, μετοχές, εισοδήματα από ενοίκια και όποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει ο δικαιούχος.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι κάθε μεμονωμένο άτομο δικαιούται το επίδομα αν έχει ΜΟΝΟ ένα σπίτι όπου κατοικεί, του οποίου η αντικειμενική αξία δεν θα υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και θα φτάνει μέχρι και τα 150.000 ευρώ για τις οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ