Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΟΚ STORY: Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Ο ΠΑΟΚ την δεκαετία του ’70 είχε την πιο σταθερή παρουσία στην ιστορία του στο Κύπελλο Ελλάδος. Με επτά συμμετοχές σε τελικούς και δύο κατακτήσεις έχτισε ένα σερί αντάξιο της δυναμικής και της ιστορίας του. Αυτή η πορεία είχε άλλοτε σημαντικά και άλλοτε βατά εμπόδια στα προημιτελικά του θεσμού. 
Από την μεγάλη ανατροπή του σκορ στην Τούμπα το 1971, όταν έχανε με 2-0 από τον Παναθηναϊκό στο 53’ και το έκανε 3-2 σε τέσσερα λεπτά, ως την εύκολη νίκη επί της Βέροιας το 1978, όπου ο Νέτο Γκουερίνο είχε κάνει το 2-0 μόλις στο 4’ της αναμέτρησης.

1970
ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 1-0
Ο Γιώργος Κούδας με ένα σουτ από 20 μέτρα ήταν αυτός που σημείωσε το μοναδικό γκολ (63′) και έκρινε την συμμετοχή του ΠΑΟΚ στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και κινδύνευσε ελάχιστες φορές σε ένα παιχνίδι που δεν είχε γρήγορο ρυθμό.

1971
ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 3-2
Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη ως φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και εκμεταλλεύθηκε την αδράνεια του ΠΑΟΚ και την απουσία του Γιώργου Κούδα με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 2-0. Ο Αντωνιάδης στο 36’ και ο Τομαράς στο 53’ έδωσαν προβάδισμα στον Παναθηναϊκό που είχε και δοκάρι στο 28’. Ο ΠΑΟΚ, όμως, αντέδρασε και μέσα σε τέσσερα λεπτά γύρισε το παιχνίδι με τα γκολ των Σαράφη (58′), Καψή (59′ αυτογκόλ), Παρίδη (61′). Ο ΠΑΟΚ είχε δοκάρι με το Γούναρη στο 42’.

1972
Αρης – ΠΑΟΚ 1-2
Σε ένα παιχνίδι που έδειξε η τηλεόραση, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 του Άρη, αλλά ο διαιτητής Μίχας έδωσε το σύνθημα να πάνε νωρίτερα οι ομάδες στα αποδυτήρια, αφού διέκοψε την αναμέτρηση λόγω επίθεσης που δέχτηκε από παίκτες του Αρη. Μεγάλος πρωταγωνιστής από πλευράς ΠΑΟΚ, ο Αποστολίδης που άνοιξε το σκορ στο 5’ και στο 22’ έδωσε και πάλι προβάδισμα στον Δικέφαλο μετά την ισοφάριση του Σεμερτζίδη στο 11’.Ο Άρης αγωνιζόταν από το 43’ με δέκα παίκτες αφού αποβλήθηκε ο Μπαλάφας που χτύπησε εκτός φάσης παίκτη του ΠΑΟΚ.
Στο 88’, όπως έγραψε ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα «διέκοψα το ματς γιατί δέχθηκα επίθεση του ποδοσφαιριστή του Άρη Αλεξιάδη, ο οποίος με χτύπησε στο στομάχι και το κεφάλι. Εντός ολίγου έφτασε ο συνεπίκουρος του Αλεξιάδη, Σπυρίδων, ο οποίος με χτύπησε σε διάφορα μέρη του σώματος μου».

1973
ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0
Μπροστά σε 40.000 οπαδούς, ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος με δύο γκολ του Παρίδη. Το σκορ άνοιξε στο 26’ μετά από προσπάθεια του Κούδα που πέρασε τρεις παίκτες και έδωσε στον Παρίδη που με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Στο 34’ ο Κούδας με τον Παρίδη συνδυάστηκαν πάλι για να γραφτεί το 2-0 με ωραίο βολέ του τελευταίου. Ο ΠΑΟΚ είχε και δοκάρι στο 9’ με τον Φουντουκίδη, ενώ ο Στέφας βρέθηκε σε καλή μέρα και σταμάτησε σε πολλές κλασικές φάσεις τους επιθετικούς του Παναθηναϊκού.

1974
ΠΑΟΚ – Αιγάλεω 2-0
Δύο γκολ του Κερμανίδη με ισάριθμες κεφαλιές στο 44’ και στο 89’ και δύο δοκάρια σε βολίδες του καλύτερου παίκτη του ΠΑΟΚ στο ματς, Ασλανίδη στο 42’και 43’χαρακτήρισαν τον προημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος που διεξήχθη στην Τούμπα. Μια εύκολη και καθαρή επικράτηση για τον Δικέφαλο.

1975
ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 1-0
Αυτή τη φορά ήταν ο Τερζανίδης με σουτ στο 26’ που έδωσε τη νίκη πρόκριση στον ΠΑΟΚ και αφού πρώτα είχαν χαθεί σημαντικές φάσεις από τον Παρίδη (19′) και τον Σαράφη. Ο ΠΑΟΚ δεν αρκέστηκε στο 1-0, πίεσε αρκετά την άμυνα του Πανιωνίου και έχασε και άλλες ευκαιρίες με σημαντικότερη την κεφαλιά του Σαράφη στο 46’ που απέκρουσε ο Κακαράς, η μπάλα πήγε στο δοκάρι και το νέο σουτ του Σαράφη έσωσε πάνω στην γραμμή του τέρματος ο Τσιρογιάννης.

1977
Εθνικός – ΠΑΟΚ 2-3
Σε μονό προημιτελικό που έγινε στο στάδιο Καραϊσκάκης, ο ΠΑΟΚ πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης πολύ πιο εύκολα από ότι δείχνει το 3-2 και με τον διαιτητή Πετρόπουλο να βάζει την αρνητική του σφραγίδα με λάθος σφυρίγματα και για τις δύο ομάδες. Μπροστά σε 30.000 κόσμο, ο ΠΑΟΚ δημιούργησε πολλές ευκαιρίες στα πρώτα λεπτά, αλλά το γκολ ήρθε στο 44’ μετά από εκτέλεση φάουλ του Κούδα, ασθενής απόκρουση του Αρβανίτη και κοντινό πλασέ του Κερμανίδη. Στο 63’ ο Νέτο Γκουερίνο πέρασε τέσσερις ποδοσφαιριστές του Εθνικού και έκανε το 2-0. Στο 73’ ο Κούδας έγραψε το 3-0.
Ο διαιτητής Πετρόπουλος που νωρίτερα είχε προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των παικτών του Εθνικού για κάποιες αποφάσεις του, καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Εθνικού, αλλά ο σπεσιαλίστας Ιντζόγλου νικήθηκε από τον Μηλίνη. Στο 87’ ο Ρόρμπαχ μείωσε σε 3-1 και ο Ιντζόγλου στις καθυστερήσεις διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

1978
ΠΑΟΚ – Βέροια 5-0
Ο Νέτο Γκουερίνο στα τέσσερα πρώτα λεπτά του προημιτελικού είχε σημειώσει δύο γκολ με κεφαλιές και είχε βάλει τις βάσεις για την πρόκριση του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά. Ο Κούδας με εκτέλεση φάουλ έκανε το 3-0 (52′), ο Σαράφης (63′) σημείωσε το 4-0 και το τελικό σκορ έγραψε ο Αποστολίδης με σουτ λίγο κάτω από το κέντρο που πήγε στο παραθυράκι του τερματοφύλακα Μπλατσιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ