Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης και των υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2013 παρουσίασαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Αντιπεριφερειάρχες ανά τομέα της ΠΚΜ, κατά τη σημερινή ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που πέτυχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το 2013, γεγονός που την τοποθετεί στην κορυφαία θέση πανελλαδικά ανάμεσα στις 13 αιρετές Περιφέρειες. «Εδώ και ένα χρόνο που έχουμε αναλάβει τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θέσαμε ως κυρίαρχη προτεραιότητά μας την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, παραμένοντας σταθεροί στους βασικούς άξονες της πολιτικής μας που είναι η τόνωση της εξωστρέφειας, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, η διατήρηση του εισοδήματος και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μέσα από επίπονη και μεθοδική δουλειά, με προσήλωση στους αναπτυξιακούς μας στόχους, οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 53% και μέσα σε ένα χρόνο αυξήσαμε την απορροφητικότητα και αγγίξαμε το ποσοστό του 73%.Υπερκαλύψαμε το στόχο για την Περιφέρειά μας επιτυγχάνοντας την υπέρβαση κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες. Και η επιτυχία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί -σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για τη χώρα στο σύνολό της- δεν αφήσαμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους, ενώ παράλληλα εκμεταλλευτήκαμε ακόμα περισσότερους», υπογράμμισε, κατά την εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, η συνολική καταχώρηση δαπανών το 2013, δηλαδή τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προόδου υλοποίησης των έργων, ανέρχονται σε 174 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υλοποιήθηκαν σημαντικά συγκοινωνιακά έργα και έργα υποδομής και στις 7 περιφερειακές ενότητες με στόχο την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «σε μια περίοδο που δεν υπάρχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε χρηματοδοτικό εργαλείο σε 2.390 επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας». Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο «η Κεντρική Μακεδονία εξασφάλισε την αύξηση των πόρων κατά 27% σε σχέση με τους πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ενώ οι συνολικοί πόροι για την Ελλάδα μειώνονται».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας εστίασε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στους τρεις θεμελιώδεις άξονες της πολιτικής της ΠΚΜ για το 2013, που είναι η επανεκκίνηση και η ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των υπηρεσιών της ΠΚΜ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και η αλληλεγγύη και κοινωνική μέριμνα. Ειδικότερα, ο πρώτος άξονας της επανεκκίνησης και της ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας, αποτελείται από 5 επιμέρους τομείς, τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τις νέες επενδύσεις και το εμπόριο, το περιβάλλον και τις υποδομές και την καινοτομία, στους οποίους ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε διεξοδικά, παρουσιάζοντας το σημαντικό έργο που έγινε σε όλους αυτούς τους τομείς.

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό για το έτος 2013, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το έργο της νέας διοίκησης ως «αποτέλεσμα ομαδικής, σκληρής και επίμονης δουλειάς, με προσήλωση στον κοινό στόχο, την εύρυθμη, άρτια και αποτελεσματική λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». «Η επίτευξη των στόχων, η αύξηση των ποσοστών και η βελτίωση των αριθμών, δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε και να αναλωνόμαστε σε επιφανειακούς πανηγυρισμούς. Σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι ολοκληρώσαμε και το έργο μας. Το έργο μας θα ολοκληρωθεί όταν βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Το διάστημα που προηγήθηκε κάναμε απλώς την αρχή. Το επόμενο διάστημα θα ανοίξουμε το διάλογο για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας και θα καταθέσουμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας για την κρίσιμη πενταετία που έχουμε μπροστά μας», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στην επόμενη πενταετία, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι δεν πρόκειται για «ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί». «Δεν μου αρέσουν τα στοιχήματα. Προτιμώ τη σιγουριά που προκύπτει από την επίπονη δουλειά, τη συνεχή προσπάθεια και τη δημιουργικότητα. Προτιμώ τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη γνώση, την εμπειρία, τις ικανότητες, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Προχωρούμε με σταθερό, σίγουρο βηματισμό, εργαζόμαστε επίμονα, διεκδικητικά, δημιουργικά, βλέποντας το μέλλον με θετικό πρόσημο, μην αφήνοντας τίποτα στην τύχη για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια που έρχονται. Αυτά είναι τα θεμέλιά μας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε αυτά τα θεμέλια θα χτίσουμε όλοι μαζί μια σύγχρονη, ανθρώπινη Μακεδονία», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν οι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις και τα αποτελέσματα των τομέων αρμοδιότητάς τους. Συγκεκριμένα, το τομεακό έργο τους για το έτος 2013 παρουσίασαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας Χρ. Γκουντενούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Θ. Θεοδωρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Γ. Γιώργος, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Σ. Μαυρίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Χωρικού Σχεδιασμού Γ. Μωυσιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου Κ. Καραπαναγιωτίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής Α. Αηδονά, η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τζ. Μακραντωνάκη και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φ. Παπάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. 

30/1/2014 
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ 
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τον Απολογισμό των Πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν αποτελεί τυπική διαδικασία.

Είναι μια συνεδρίαση ουσίας και περιεχομένου.

Στη σύγχρονη πολιτεία, η διοίκηση σε όποιο επίπεδο και εάν ασκείται, πρέπει να ενημερώνει τους πολίτες για τα πεπραγμένα της.

Είναι δικαίωμα, αλλά και υψηλό καθήκον των πολιτών να γνωρίζουν το βαθμό στον οποίο ένας δημόσιος φορέας ανταποκρίθηκε στα πεδία, στα οποία ασκεί αρμοδιότητα.

Κανείς πλέον δεν κρίνει και δεν κρίνεται με γνώμονα τις προθέσεις, όσο θετικές και εάν είναι.

Όλοι μας, κρινόμαστε με βάση τις πολιτικές που ασκήσαμε και τα αποτελέσματα, που φέραμε. 

Το 2013 ήταν ένα κρίσιμο έτος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για τον ίδιο το θεσμό της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Αμέσως μετά την ομαλή διοικητική αλλαγή και την εκλογή νέας διοίκησης, προχωρήσαμε σε μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις, που έλαβαν χώρα στις αιρετές Περιφέρειες, έπειτα από την εισαγωγή του Καλλικράτη.

Χαράξαμε μια εγκάρσια τομή, περνώντας από τη γεωγραφική συνένωση των επτά παλιών νομών, στη νέα εποχή της Ενιαίας Περιφέρειας.

Θεσμοθετήσαμε την Τομεακή Διοίκηση.

Επαναπροσδιορίσαμε το θεσμικό ρόλο των Αντιπεριφερειαρχών και των Περιφερειακών Συμβούλων.

Βάλαμε γερά θεμέλια και σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας, που εφαρμόζει στην πράξη όχι μόνο το νόμο, αλλά κυρίως το πνεύμα του Καλλικράτη.

Βεβαίως, τα προβλήματα ήταν και δυστυχώς, παραμένουν πολλά και σύνθετα.

Η δημοσιονομική κρίση,
οι επαναλαμβανόμενες περικοπές πόρων και προϋπολογισμών που ξεπέρασαν ακόμα και το 70%,
οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων,
οι στρεβλώσεις στη δημόσια διοίκηση,
τα κενά και οι αρρυθμίες του Καλλικράτη,
συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Η στάση μας όμως απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και στα καθημερινά εμπόδια που συναντάμε, δεν είναι παθητική.

Αντίθετα αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα ως πρόκληση ανάλογη της ευθύνης που έχουμε αναλάβει απέναντι στους συμπολίτες μας.

Ευθύνη δική μας, είναι να φέρνουμε αποτελέσματα.

Αυτήν την αποστολή μας ανέθεσαν οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αυτό το έργο επιτελούμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ένας από τους βασικότερους στόχους για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άμεση προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση το 2013, ήταν η επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων υποδομής στην Κεντρική Μακεδονία και η αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η δουλειά που αναλάβαμε έγινε καλά.

Το 2013, αυξήσαμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 53% και μέσα σε ένα χρόνο πετύχαμε απορρόφηση στο επίπεδο του 73%.

Καταφέραμε να υπερκαλύψουμε το στόχο για την Περιφέρεια πετυχαίνοντας την υπέρβαση κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Καταφέραμε δηλαδή, όχι απλώς να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και να εκμεταλλευτούμε ακόμα περισσότερους.

Η συνολική καταχώρηση δαπανών το 2013, δηλαδή τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προόδου υλοποίησης των έργων, ανέρχονται σε 174 εκατομμύρια ευρώ.

Η επίδοση αυτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η καλύτερη επίδοση μεταξύ των δεκατριών Περιφερειών της χώρας.

Σε όλους τους τομείς παρέμβασης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 2013, πέτυχε την εκταμίευση σημαντικών πόρων, για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση των έργων και των προγραμμάτων.

45 εκατομμύρια ευρώ ήταν η καταχώρηση δαπανών για την αναβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.

37 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι εκταμιεύσεις και οι πληρωμές για τα έργα αστικών και αγροτικών αναπλάσεων.

35 εκατομμύρια ευρώ για τον πολιτισμό.

28 εκατομμύρια για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση.

17 εκατομμύρια για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

9 εκατομμύρια για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα.

Και παράλληλα με τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και του συγκοινωνιακού δικτύου σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, δώσαμε έμφαση στην πραγματική μας οικονομία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας.

Χρηματοδοτούμε, σε πρώτη φάση, 1.273 επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όμως δεν σταματήσαμε εκεί.

Πετύχαμε την υπερδέσμευση κονδυλίων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και σε δεύτερο στάδιο, ακόμα 1.117 επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Με άλλα λόγια, σε μια στεγνή αγορά, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, εμείς δώσαμε χρηματοδοτικό εργαλείο σε 2.390 επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Πετύχαμε όμως και έναν ακόμα σημαντικό στόχο το 2013:

Στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, δηλαδή στο νέο ΕΣΠΑ, η Κεντρική Μακεδονία εξασφάλισε την αύξηση των πόρων κατά 27%, όταν μάλιστα οι συνολικοί πόροι για την Ελλάδα μειώνονται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Το 2013 εστιάσαμε την πολιτική μας, σε τρεις άξονες:
Πρώτος άξονας η Επανεκκίνηση και η ανάκαμψη της τοπικής μας οικονομίας.

Πρώτος τομέας ο τουρισμός:

Πιο έγκαιρα από ποτέ και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, ολοκληρώσαμε την προετοιμασία και ήδη τρέχει η τουριστική προβολή για το 2014.

Στόχος μας είναι να κεφαλαιοποιήσουμε τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, που καταγράψαμε στον τουρισμό το 2013, με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Τουρκία, από τις αγορές δηλαδή, που εξ’ αρχής στοχεύσαμε.

Και ταυτόχρονα, να αναδείξουμε όλες τις πτυχές του τουριστικού προϊόντος που παρέχει στον επισκέπτη η Κεντρική Μακεδονία ως σύνολο, αλλά και εξειδικευμένα, οι επτά Περιφερειακές Ενότητες.

Στην κατεύθυνση αυτή:

Προβάλουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού,

Αξιοποιούμε τα σύγχρονα εργαλεία τουριστικής προβολής και μάρκετινγκ,
Δημιουργήσαμε το νέο Τουριστικό Portal verymacedonia.gr

Συμμετέχουμε στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις με ένα ολοκληρωμένο portfolio – παρουσίαση.

Διοργανώσαμε τα ταξίδια εξοικείωσης, τα λεγόμενα fam-trips, στα οποία ήδη συμμετείχαν δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες από 30 χώρες.

Κυρίες και κύριοι, δεν μας αρκεί να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια σε επισκέψεις κάποιους μήνες του χρόνου.

Θέλουμε και θα το πετύχουμε, να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια, όλους τους μήνες του χρόνου,
σε επισκέψεις,
σε διανυκτερεύσεις,
σε δαπάνες επισκεπτών.

Με απλά λόγια, το μεγάλο βήμα που κάνουμε, είναι η καθιέρωση δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου στην Κεντρική Μακεδονία.
Γι’ αυτό και δεν μένουμε μόνο στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής.

Διεκδικούμε και συμμετέχουμε και σε άλλα προγράμματα,
όπως το πρόγραμμα «Τουριστικά Μονοπάτια στην Περιοχή της Μαύρης Θάλασσας»,
όπως επίσης, το πρόγραμμα θεματικού τουρισμού Medroute.

Διεκδικούμε όμως και την αναβάθμιση των υποδομών ώστε να παρέχουμε ακόμα καλύτερες τουριστικές υπηρεσίες στους επισκέπτες μας.

Και είμαι πραγματικά ικανοποιημένος, καθώς ένα έργο στο οποίο, από την πρώτη στιγμή, τότε ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, αλλά και στη συνέχεια ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, επικέντρωσα και προσωπικά, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, τις δυνάμεις και την προσοχή μου, ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες:
Η Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία ξεκινάει.

Ουσιαστικά, με πολλή επιμονή πραγματοποιήσαμε ένα έργο, που αναδεικνύει και αξιοποιεί επιτέλους, το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, προβάλλουμε και αξιοποιούμε την τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά με έργα και προγράμματα που υλοποιούμε:

Αποκαθιστούμε και αναδεικνύουμε 117 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία.

Ολοκληρώνουμε 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών με κυριότερα:

Την κατασκευή του νέου Μουσείου στη Βεργίνα προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ και

Την ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του ανακτόρου των Αιγών προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ

Έρχομαι τώρα στο δεύτερο τομέα, την αγροτική οικονομία.

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί την αναπτυξιακή και παραγωγική βάση της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το 2013 αναπτύξαμε δράσεις για την αποτελεσματική προώθηση της αγροτικής παραγωγής,
την ουσιαστική στήριξη και ενθάρρυνση των παραγωγών και των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας
και την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας και της ανταγωνιστικής αξίας των προϊόντων της μακεδονικής γης, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Στην κατεύθυνση αυτή:

Καταθέσαμε, στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και στα αρμόδια Υπουργεία, την πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να καταρτιστούν από τις Περιφέρειες 13 Περιφερειακά Αναπτυξιακά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα προγραμματική Περίοδο.



Οριστικοποιήσαμε, μετά από εκτενή δημόσια και θεσμική διαβούλευση, το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ολοκληρώσαμε τη διαβούλευση με όλους τους φορείς, τις επιχειρήσεις, τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις του κλάδου της αγροτικής οικονομίας και επιχειρούμε, για πρώτη φορά, τη σύσταση της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης».

Υποβάλαμε την πρότασή μας στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για την ανάπτυξη και υιοθέτηση σήματος ποιότητας στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Διοργανώσαμε ενημερωτικές ημερίδες όπως η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Πιερίας και Σερρών στο πλαίσιο της δράσης «Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας».

Συμμετείχαμε και προβάλαμε τα προϊόντα της μακεδονικής γης σε πλήθος αναγνωρισμένων εκθέσεων και διοργανώσεων.

Και περνάω τώρα στον τρίτο τομέα, τις νέες επενδύσεις και το εμπόριο.

Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 3299/04:

Ολοκληρώθηκε και πιστοποιήθηκε η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας 19 επενδυτικών σχεδίων με συνολικό ενισχυόμενο κόστος 13 εκατομμυρίων ευρώ, και αναλογούσα επιχορήγηση 5,5 εκατομμύρια ευρώ, που συνέβαλαν στη δημιουργία 45 νέων θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν 30 έλεγχοι και προχώρησαν οι διαδικασίες για την καταβολή των επιδοτήσεων, ενώ παρελήφθησαν και 14 νέες αιτήσεις για έλεγχο και πιστοποίηση έργου.

Καταβλήθηκαν επίσης επιχορηγήσεις σε 33 επιχειρήσεις, που υλοποίησαν μέρος ή το σύνολο του επενδυτικού τους σχεδίου συνολικού ύψους 4,8 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο του Νέου Επενδυτικού Νόμου 3908/11:

Παρελήφθησαν οι φάκελοι 42 νέων επενδυτικών σχεδίων με συνολικό ύψος επένδυσης 44,6 εκατομμύρια ευρώ και αιτούμενης επιχορήγησης 17,8 εκατομμύρια ευρώ, που με την υλοποίησή τους θα συμβάλουν στη δημιουργία 140 νέων θέσεων εργασίας.

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες υπαγωγής και εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις ένταξης 12 νέων επενδυτικών σχεδίων, με ύψος επένδυσης 13,2 εκατομμύρια και αιτούμενης ενίσχυσης 5,2 εκατομμύρια, που θα συμβάλουν στη δημιουργία 65 νέων θέσεων εργασίας.

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αξιολόγησης και καταρτίστηκε ο προσωρινός πίνακας κατάταξης, 9 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους επένδυσης 10,3 εκατομμυρίων ευρώ και αιτούμενης επιχορήγησης 4,6 εκατομμυρίων.

Στο Εμπόριο:

Καταφέραμε και κάναμε πράξη ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, των παραγωγών και των εμπόρων των λαϊκών αγορών, καθώς συγκροτήσαμε και λειτούργησαν τα Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.

Πραγματοποιήθηκαν 5.514 έλεγχοι ΚΕΛΑΥΕ και 141 με μικτά κλιμάκια, από όπου διαπιστώθηκαν 452 παραβάσεις και κατασχέθηκαν συνολικά 44.824 εμπορεύματα καθώς και 2.127 κιλά διαφόρων προϊόντων.

Εντατικοποιήσαμε επίσης, σε όλα τα επίπεδα τους ελέγχους, που ξεπέρασαν τους 4.500 αγορανομικούς, τους 13.000 περιοδικούς Μέτρων και Σταθμών και τις 479 δειγματοληψίες, οι οποίες εστάλησαν για εξέταση από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Διερευνήσαμε 212 καταγγελίες, από τις οποίες διαβιβάσαμε στην Εισαγγελία 134, ενώ επεβλήθησαν και 210 πρόστιμα συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Έρχομαι τώρα στον τέταρτο τομέα, το Περιβάλλον και τις Υποδομές:

Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας που έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, την περίοδο που καταγράφονται υψηλές τιμές ατμοσφαιρικών ρύπων.



Μάλιστα, κατόπιν ενεργειών πετύχαμε τα μέτρα αυτά να αφορούν σε χαμηλότερες τιμές σωματιδίων και μεγαλύτερο πληθυσμιακό τμήμα.

Συγκεκριμένα, τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, καθώς και έκπτωση 70% του οικιακού τιμολογίου σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, όταν καταγράφονται τιμές αιωρούμενων σωματιδίων μεγαλύτερες από 75 μιλιγκράμ ανά κυβικό μέτρο.

Επίσης, υλοποιήσαμε, για πρώτη φορά, ενιαία ως Περιφέρεια, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, πετυχαίνοντας εξοικονόμηση πόρων 30% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και ταυτόχρονα, παρά τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν για ακόμα ένα έτος από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία, πετύχαμε την απόλυτη διαφύλαξη της ζωής των συμπολιτών μας.

Παράλληλα, τρέχουμε το σχεδιασμό μας και την υλοποίηση δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας κτιρίων, οδικών αρτηριών και ευρύτερα των υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αδειοδοτήσαμε το πρώτο μεικτό πρατήριο υγρών καυσίμων – υγραερίου LPG και φυσικού αερίου CNG.

Το φυσικό αέριο χαρακτηρίζεται ως καθαρό, περιβαλλοντικά φιλικό και οικονομικό καύσιμο και ταυτόχρονα η εισαγωγή του φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης οχημάτων, σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας νέας αγοράς, που θα τονώσει την οικονομία της περιοχής μας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.



Συμμετέχουμε ως εταίρος σε πλήθος συγχρηματοδοτούμενων, περιβαλλοντικών προγραμμάτων και έργων όπως:
ENERGY FOR MAYORS
ΔΥΤΙΚΟ ΤΟΞΟ
Πρόγραμμα SAFE WET
BLACK SEA ECO SATELLITE

Και βεβαίως, ολοκληρώσαμε την προετοιμασία και το σχεδιασμό και πλέον ξεκινήσαμε και αναπτύσσουμε ένα πρωτοποριακό δίκτυο, ειδικών κάδων ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων με στόχο την άμεση αύξηση της ανακύκλωσης στην Κεντρική Μακεδονία.

Έχουν ήδη αναπτυχθεί ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης στα κτήρια της Περιφέρειας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες και το επόμενο διάστημα, το δίκτυο ανακύκλωσης θα επεκταθεί σε πρώτη φάση στα σχολεία και στη συνέχεια σε άλλες κεντρικές μονάδες και κτήρια φορέων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Μάλιστα, προχωρήσαμε και σε ειδική πρόβλεψη, μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των 80 αρχικών κάδων, να τοποθετηθούν και μεγαλύτεροι ειδικοί κάδοι, στους οποίους θα ανακυκλώνονται ογκώδεις συσκευές όπως ψυγεία και κουζίνες.

Στις Υποδομές:

Στις οποίες πρέπει να το σημειώσω, το έργο που καλούμαστε να υλοποιήσουμε είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς:

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει υποστεί περικοπές κατά 55%.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, οι προϋπολογισμοί δηλαδή της Περιφέρειας, στο σκέλος των δημοσίων επενδύσεων έχουν υποστεί περικοπές κατά 93%.

Ουσιαστικά δηλαδή, οι δημόσιες επενδύσεις έχουν μηδενιστεί.
Παρ’ όλα αυτά, από το συμμάζεμα και την οικονομία που κάνουμε προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές ανάγκες και να υπερασπίσουμε την ασφάλεια και την ακεραιότητα των συμπολιτών μας.

Και ταυτόχρονα να ολοκληρώσουμε τα συνεχιζόμενα έργα, που είναι σημαντικά για τον τόπο μας.

Στο πλαίσιο αυτό:

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιούνται συγκοινωνιακά και υδραυλικά έργα, συνολικού ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 33 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, καθώς και μελέτες ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση τεσσάρων επιπλέον έργων, συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, υλοποιούνται 21 έργα αστικής και αγροτικής αναγέννησης, ενώ ολοκληρώνονται 33 έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και 13 παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Ολοκληρώνονται επίσης 52 παρεμβάσεις σε σχολικά συγκροτήματα που απευθύνονται σε 14.800 μαθητές.

Και εξοπλίζονται 351 τμήματα ένταξης και σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ο πέμπτος τομέας είναι η Καινοτομία.

Το 2013, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θεσμοθετήθηκε η Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών, αντίστοιχη της οποίας δεν υπάρχει σε καμία Περιφέρεια της Ελλάδας.

Σε συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και άλλους φορείς, ολοκληρώσαμε τον ανοιχτό, συμμετοχικό διάλογο για την «Έξυπνη Εξειδίκευση», που αποτελεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Συμμετέχουμε ως εταίρος σε 20 συγχρηματοδοτούμενα, ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, που εξειδικεύουν στις ανάγκες συγκεκριμένων κοινών και κλάδων, όπως μεταξύ άλλων:

Τα προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Medegov.

Τις καινοτόμες δράσεις για την Τρίτη ηλικία Innovage.

Το πρόγραμμα Wide, που αφορά στην Ανάπτυξη Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ο δεύτερος άξονας της πολιτικής μας είναι ο Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Περιφέρειας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Κορυφαίοι μας στόχοι ο εξορθολογισμός των δαπανών,
η απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και χρηστής διοίκησης
και η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό.
Είμαστε σήμερα, η πρώτη Περιφέρεια στην ανάρτηση αποφάσεων στη Διαύγεια και μεταξύ των 10 πρώτων φορέων όλου του Δημόσιου Τομέα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Είμαστε επίσης, στις πρώτες θέσεις στην πληρότητα στοιχείων και την ενημέρωση του Κόμβου Διαλειτουργικότητας, του Υπουργείου Εσωτερικών.
Χτυπήσαμε αποφασιστικά τη γραφειοκρατία, καθώς μειώσαμε και μεταβιβάσαμε το 80% των υπογραφών στο επίπεδο των διοικητικών στελεχών.
Με άλλα λόγια, 8 στις 10 διοικητικές πράξεις, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν απαιτούν πλέον την λεγόμενη «πολιτική υπογραφή».
Εγκαταστήσαμε το σύστημα Ψηφιακής Υπογραφής σε 100 χρήστες των
Διευθύνσεων Διοίκησης όλων των Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Αναπτύξαμε την εφαρμογή «Πρότυπα Εγγράφων Περιφέρειας» και εισάγουμε το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, με το οποίο μειώνονται δραστικά ο χρόνος και το κόστος των διοικητικών πράξεων.

Σχεδιάσαμε και ήδη προχωρήσαμε στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής τραπεζικής για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των προμηθευτών σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρέχουμε ήδη στους πολίτες, μέσω της χρήσης έξυπνων εφαρμογών, όπως τα QR CODES, τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που απαιτούνται για πράξεις στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών.

Καθιερώσαμε τη χρήση Λογισμικών Ανοιχτού Κώδικα.

Με απλά λόγια, γινόμαστε πιο γρήγοροι, πιο ευέλικτοι, πιο αποτελεσματικοί.

Κλείνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τον τρίτο άξονα της πολιτικής μας, την αλληλεγγύη, την κοινωνική μέριμνα και τη δημόσια υγεία.

Ο άξονας αυτός δεν είναι συμπληρωματικός, είναι προτεραιότητα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, μέσα από το πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων, παρείχαμε σε 35.000 άπορους συμπολίτες μας βασικά είδη διατροφής, όπως μακαρόνια, ρύζι, λάδι και άλλα προϊόντα.

Συγκεντρώσαμε και αποδώσαμε στα κοινωνικά ιατρεία φάρμακα, με τη συγκλονιστική συμπαράσταση και κινητοποίηση των συμπολιτών μας.

Συγκεντρώσαμε και μοιράσαμε παιχνίδια και δώρα στα παιδιά ιδρυμάτων.

Διοργανώσαμε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις όπως το φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Εθνικής που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 2004 και της Εθνικής Ρουμανίας του Χάτζι, αποδίδοντας όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια στην ΕΛΕΠΑΠ.

Παράλληλα όμως, με τις δράσεις ενίσχυσης των άπορων συμπολιτών μας, οι προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επικεντρώνονται στον αποτελεσματικό προγραμματισμό και παράλληλα στη δημιουργία δομών για εξειδικευμένες κοινωνικές ομάδες.

Στην κατεύθυνση αυτή:

Το καταφέραμε και είμαστε η μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδας που καταβάλλει το επίδομα στους νεφροπαθείς πάντα έγκαιρα και σταθερά σε μηνιαία βάση, όταν στις άλλες Περιφέρειες το αντίστοιχο επίδομα καταβάλλεται ανά δίμηνο ή ακόμα και ανά τρίμηνο.

Επίσης, εγκαταστήσαμε και σήμερα λειτουργούν πρωτοποριακά ειδικά συστήματα SEATRAC για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε παραλίες της Θεσσαλονίκης, όπως οι Νέοι Επιβάτες και η Ασπροβάλτα.

Μετά από επίμονες προσπάθειες, σε συνεργασία με τον αρμόδιο εισαγγελέα ανηλίκων, βρισκόμαστε πλέον, στο τελικό στάδιο για τη δημιουργία Μητρώου Ανάδοχων Οικογενειών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκμηδενίζουμε τους χρόνους διαδικασιών αναδοχής παιδιών ώστε κάθε απόφαση να εκτελείται αυθημερόν, χωρίς την ταλαιπωρία των παιδιών και των οικογενειών.

Ταυτόχρονα, εκπονήσαμε και εφαρμόσαμε τα προγράμματα Αγωγής Υγείας στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια με θέματα: «Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα», «Ενεργητικός αντικαπνιστής», «Υγιεινή χεριών», για το οποία ενημερώθηκαν συνολικά 7.500 μαθητές.

Συντονίσαμε το πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης άπορων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας, στο πλαίσιο του οποίου διενεργήσαμε 1.100 εμβολιασμούς.

Διαθέσαμε κρατικές επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, σε 27 ενεργούς προνοιακούς φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Διενεργήσαμε 350 ελέγχους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ιδρύματα παιδικής προστασίας, παιδικά χωριά και κέντρα ημερήσιας φροντίδας που φιλοξενούν ΑμΕΑ.

Και τέλος, προχωρήσαμε στην Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ, με σκοπό την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της δημόσιας υγείας και το συντονισμό και τη μεθόδευση των διαδικασιών ελέγχου τροφίμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Με απλά λόγια:

Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται σκληρά.

Αναπτύσσουμε κοινωνικές δομές.

Ενισχύουμε το δίχτυ προστασίας και συνοχής της κοινωνίας.

Για εμάς - και για ‘μένα προσωπικά - η στάση αυτή, αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Σας παρουσίασα το έργο που κάναμε στον ένα χρόνο της θητείας της νέας διοίκησης.

Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς.

Σκληρής και επίμονης δουλειάς.

Οι Αντιπεριφερειάρχες,
οι Περιφερειακοί μας Σύμβουλοι,
τα στελέχη σε όλες τις Διευθύνσεις, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, στην Κεντρική Μακεδονία,
κατέβαλαν κάθε προσπάθεια,
για να μπορέσει η Περιφέρειά μας,
όχι απλώς να μείνει όρθια και να λειτουργήσει,
αλλά να λειτουργήσει καλά,

Παρά τα προβλήματα, παρά τα εμπόδια, παρά τις προσωπικές δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε όλοι.

Σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε,

Δεν είναι ούτε στις προθέσεις μας,

Ούτε όμως και στον προσωπικό μου κώδικα αξιών.

Το ότι πετύχαμε στόχους, το ότι βελτιώσαμε τα ποσοστά και τα νούμερα,
δεν σημαίνει ότι ολοκληρώσαμε και το έργο μας.

Το έργο μας θα ολοκληρωθεί όταν βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Το διάστημα που προηγήθηκε κάναμε την αρχή,
κάναμε σταθερά βήματα,
σίγουρα βήματα,
και συνεχίζουμε,
επίμονα,
διεκδικητικά,
δημιουργικά,
μην αφήνοντας τίποτα στην τύχη για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια που έρχονται.

Το επόμενο διάστημα, θα ανοίξουμε και επίσημα το διάλογο για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύντομα μάλιστα, θα καταθέσουμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας για την κρίσιμη πενταετία που έχουμε μπροστά μας.
Πολλοί, μιλώντας για την επόμενη πενταετία, κάνουν λόγο για «ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί».
Κυρίες και κύριοι, το έχω ξαναπεί, εμένα δεν μου αρέσουν τα στοιχήματα.
Προτιμώ τη σιγουριά που προκύπτει από τη σκληρή δουλειά και τη δημιουργικότητα.
Προτιμώ τα αποτελέσματα που έρχονται από τη γνώση, την εμπειρία, τις ικανότητες, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη.
Αυτά είναι τα θεμέλιά μας για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σε αυτά τα θεμέλια θα χτίσουμε όλοι μαζί μια σύγχρονη, ανθρώπινη Μακεδονία.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ