Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΝ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ

Οι Αρμένιοι εγκατέλειψαν το ημερολόγιό τους όταν εκχριστιανίστηκαν. Τα ονόματα των μηνών τους δείχνουν επιρροές από το Ζωροαστρισμό.



Οι Ασσύριοι άρχιζαν τη μέτρηση του χρόνου από την εκτίμηση κτίσης του πρώτου ναού στο Ασούρ (4750 π.Χ.). Ο νέος χρόνος αρχίζει με την άνοιξη.

Στην Αιθιοποία υπάρχει το κοπτικό που στηρίζεται στο αρχαίο αιγυπτιακό και το γρηγοριανό. Υπολείπεται επτά χρόνια του δυτικού ημερολογίου, που χάθηκαν στην προσπάθειά τους να ορίσουν με ακρίβεια τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου. Η Πρωτοχρονιά είναι στις 11 Σεπτεμβρίου και τα Χριστούγεννα στις 7 Ιαννουαρίου.

Στο ημερολόγιο των Μπαχάι (Badi σημαίνει πίστη), η Πρωτοχρονιά ξεκινά από την εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου).

Στη Βόρειο Αφρική είναι διαδεδομένο το «βερβερικό» ημερολόγιο, ένας συνδυασμός ιουλιανού και ισλαμικού. Σχετίζεται με τις γεωργικές εργασίες και οι μήνες του αφορούν στις εργασίες που πρέπει να γίνουν χωράφια. Η Πρωτοχρονιά εδώ συνδυάζεται με την σπορά.

Στη Δυτική Βεγγάλη και το Μπαγκλαντές χρησιμοποιούν το «Μπεγκάλι». Το ημερολόγιο επικαιροποιήθηκε το 1966. Τώρα βρίσκονται στο έτος 1420 και Πρωτοχρονιά θα έχουν στις 14 Απριλίου.

Στο βουδιστικό ημερολόγιο, το «σημείο μηδέν» είναι η στιγμή που ο Βούδας βρέθηκε στο «τελικό νιρβάνα», στο θάνατο, όπως θα έλεγαν όλοι οι άλλοι. Μόνο που από χώρα σε χώρα διαφέρει. Αλλού είναι το 543 π. Χ., αλλού το 544 π.Χ. και πάει λέγοντας…

Στο Νεπάλ, το ημερολόγιό τους είναι μπροστά κατά 56,7 χρόνια. Πρωτοχρονιά θα έχουν στις 14 Απριλίου.

Το δημοφιλέστερο κινέζικο ημερολόγιο είναι το «Χαν». Αν και επίσημα η χώρα χρησιμοποιεί το δυτικό, πολλοί Κινέζοι το συμβουλεύονται για να τους φέρει τύχη στο γάμο ή στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης. Παρόμοια ημερολόγια χρησιμοποιούν στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στο Βιετνάμ.

Στο Θιβέτ η Πρωτοχρονιά λέγεται Λοσάρ και φέτος θα εορταστεί στις 31 Ιανουαρίου. Όσο για τη χρονολογία, έχουν φτάσει ήδη το 2141.


Πηγή: Τύπος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ