Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ: ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΟΣ "ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ"

Υπήρξε, ίσως, η πιο φευγαλέα προσωπικότητα στα διοικητικά πράγματα του Αρη τα τελευταία χρόνια. Ο Δημήτρης Ηλιάδης, μετά από μια 20ετία, αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να εμπλακεί εκ νέου στην ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης, με στόχο να την βγάλει από το αδιέξοδο. Να κατορθώσει το... ακατόρθωτο και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 ουδείς γνώριζε την τύχη του. Αποτραβηγμένος στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ, μακριά από την Ελλάδα και από τον Αρη, λίγοι πίστευαν πως θα επέστρεφε. Η πρώτη επαφή δεν άφηνε πολλά περιθώρια, καθώς διαπιστώνει πως το χρέος των κιτρίνων είναι μη βιώσιμο. Εκδίδει σχετική ανακοίνωση και ξαναχάνεται για 11 μήνες.
Τον Μάη του ΄13 η απόφαση ήταν ειλημμένη. «Ιδρύει» σχηματισμό, υπό την επωνυμία «Αρης-Διαφάνεια», κατεβαίνει στις εκλογές της ΚΜΑ και ανακηρύσσεται, μετά βαϊων και κλάδων, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 65% των εκλογέων, αφεντικό της ΠΑΕ!


Το novasports.gr, στις 28 Μαϊου, πέρασε πρώτο την πόρτα του προεδρικού του γραφείου και κατέγραψε τις προγραμματικές του δηλώσεις: «Τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο συνεχώς αλλάζει. Οι βασικές αρχές όμως της διοίκησης και της οργάνωσης, παραμένουν οι ίδιες. Απλά έχουν προστεθεί τεχνοκρατικές αντιλήψεις τις οποίες θα δούμε και υπάρχει χρόνος για να πάνε όλα καλά», ήταν η αρχική του ατάκα, αναφέροντας, εν συνεχεία, τις προτεραιότητές του: « Αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε βρισκόμαστε ακόμη στη φάση της ενημέρωσης. Υπάρχει ένα βουνό από θέματα τα οποία τρέχουν και πρέπει να διαχειριστούμε. Βρίσκομαι σε συνεργασία με τους νομικούς και πιστεύω ότι σύντομα θα μπούνε όλα σ΄ ένα δρόμο. Οι συμφωνίες με τους ποδοσφαιριστές, η δρομολόγηση του άρθρου 99 και ο σχεδιασμός της νέας ομάδας είναι αυτά που προέχουν, κατά την άποψή μου και βρίσκονται όλα στο ίδιο επίπεδο αξιολόγησης».

Η υπαγωγή στο άρθρο 99, ήταν ο μεγάλος του στόχος και όπως απεδείχθη ο κύριος λόγος της πτώσης του. Ελεγε τότε ο Ηλιάδης: « Το άρθρο 99 είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησής μας. Υπάρχουν συνεχείς τηλεφωνικές συσκέψεις, προγραμματισμένα ραντεβού και ήδη η δουλειά έχει αρχίσει!».

Μιλούσε με σιγουριά για εισροή 1,4 εκ. ευρώ από χορηγίες και για ομάδα που θα έκανε τον λαό του Αρη υπερήφανο: « Το 1,4 εκ. ευρώ που υποσχέθηκα στη γενική συνέλευση είναι σίγουρο και να ξέρετε πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις. Να περιμένετε μια αξιόπιστη ομάδα η οποία θα μας κάνει περήφανους. Θα χαιρόμαστε να βλέπουμε τους αγώνες του Αρη».

Τι απ΄ όλα τα παραπάνω έγινε πράξη; Ελάχιστα πράγματα. Στο 7μηνο που διοίκησε, η ομάδα δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες. Η επιλογή του Γιάννη Χατζηνικολάου δεν ήταν η ενδεδειγμένη και τα πρώτα σύννεφα κάνουν την εμφάνισή τους. Παρά ταύτα ο Ηλιάδης δεν έδειχνε πανικοβλημένος. Στις 30 Αυγούστου, λέει στο novasports.gr: « Ποτέ στη ζωή μου δεν λειτούργησα υπό το κράτος πανικού. Δεν υπήρχε, λοιπόν, περίπτωση να το κάνω τώρα. Βεβαίως, υπάρχει ανησυχία για το άσχημο ξεκίνημα, όχι όμως πανικός. Γι αυτό ψάχνουμε τις αιτίες και αναζητούμε λύση στο πρόβλημα. Εχω εμπιστοσύνη στην ομάδα. Οι ποδοσφαιριστές μας είναι καλοί και δουλεύουν, απλά λείπει το αποτέλεσμα. Νομίζω πως αυτό είναι το «κλειδί» για να πάρουν μπροστά».

Το αγωνιστικό δεν «περπατά» με τίποτα. Ο Αρης χάνει το ένα παιχνίδι μετά το άλλο και ο Χατζηνικολάου απομακρύνεται. Το τιμόνι περνά στα χέρια του Ζόραν Μιλίνκοβιτς, χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα. Πάντως, με τον Σέρβο κάποια πράγματα μπαίνουν στη σωστή τους διάσταση και η ομάδα αποκτά συνοχή.

Εχοντας ως βραχνά το αγωνιστικό, σε συνδυασμό με τις οικονομικές πηγές που αρχίζουν να στερεύουν, το ρολόι κυλούσε αντίστροφα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι πέφτει στις 25 Νοεμβρίου. Το δικαστήριο αποφασίζει την απόρριψη του αιτήματος υπαγωγής της ΠΑΕ στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και τα φίδια ζώνουν τη διοίκηση Ηλιάδη.

Ακολουθούν γραφικές καταστάσεις. Εμφανίζεται ξαφνικά υποψήφιος επενδυτής ο οποίος μπορεί να τ΄ αλλάξει όλα! Το όνομά του κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό και όταν, τελικά, αποκαλύπτεται γελά ο κάθε πικραμένος.

Ηταν φανερό πως ο Ηλιάδης λειτούργησε υπό το κράτος πανικού. Δεν μπόρεσε να ελέγξει τα χρέη που έπνιγαν την ΠΑΕ, τις συνεχώς διογκούμενες αντιδράσεις φιλάθλων, φορέων, αντιπάλων και βλέποντας το μέλλον δυσοίωνο, αποφάσισε να πει «αντίο».

«Πήγαν όλα στραβά», λέει στο φιλικό του περιβάλλον, τώρα που το έργο έλαβε τέλος. Όλα στραβά ρε πρόεδρε;


Επιμέλεια: Παναγιώτης Στεφάνου novasport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ