Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ "ΜΕΤΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ"

Δήλωση του Δημοτικού Συμβούλου Θεσσαλονίκης και Επικεφαλής της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη, Χρήστου Μάτη, μετά τις εξελίξεις στο σταθμό Βενιζέλου και την προαναγγελία του υπουργού για μέριμνα για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη γειτνίαση με τα εργοτάξια.

Να ζητηθεί αμέσως η άρση της προσωρινής διαταγής
Η συναίνεση η οποία επιτεύχθηκε για το σταθμό της Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης είναι η φωτογραφία της παθογένειας του ελληνικού δημόσιου βίου.
Διότι καθυστέρησε επί 9 μήνες -και θα καθυστερήσει άλλον έναν τουλάχιστον- η απόσπαση των αρχαιοτήτων και η συνέχιση του αρχαιολογικού έργου για τις οποίες δεν υπήρχε καμία διαφορετική γνώμη, ενώ το ζητούμενο ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα ευρήματα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο σταθμό.
Η αίτηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για προσωρινή διαταγή για διακοπή των εργασιών μέχρι την εξέταση της προσφυγής κατά της αρχικής απόφασης του ΚΑΣ, που θα γίνει το Νοέμβριο, η οποία έγινε δεκτή από το ΣτΕ, είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει απλώς η απόσπαση και η συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας, που σε καμία περίπτωση δεν θα είχε ολοκληρωθεί πριν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Η άρση της προσωρινής διαταγής πρέπει να ζητηθεί τωρα αμέσως και χωρίς την παραίτηση από τα ασφαλιστικά μέτρα για την οποία ο Δήμαρχος ζητά εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η καθυστέρηση αυτή δεν εξυπηρετεί την προστασία των ευρημάτων, αλλά διευκολύνει όσους είχαν λόγο να επιδιώκουν την περαιτέρω καθυστέρηση του έργου, το οποίο, όπως παραδέχτηκε σήμερα και ο αρμόδιος υπουργός, έπρεπε να έχει παραδοθεί ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ πριν από ένα σχεδόν χρόνο.
Μήπως αυτό σχετίζεται με τη διαδικασία της οικονομικής ανασυγκρότησης της αναδόχου εταιρείας, για την οποία σήμερα ο κ.Χρυσοχοϊδης είπε ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο»;
Η προαναγγελία από τον Υπουργό μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τα έργα, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η ηγεσία του Υπουργείου πιστεύει στην ανάσταση των νεκρών. Διότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων γύρω από τα εργοτάξια έχει πεθάνει. Μόνο η αναδρομική ανάληψη ευθύνης για όσους δούλευαν εκεί την ημέρα που μπήκαν οι λαμαρίνες μπορεί να έχει ψήγματα δικαιοσύνης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να το διεκδικήσει για τους δημότες του, ακόμη και με προσφυγή κατά της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ