Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Ομαλά και χωρίς προβλήματα λειτούργησε η αγορά κατά την περίοδο του Πάσχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν σε επιχειρήσεις και καταστήματα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, κλιμάκια ελέγχου του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αμιγή και μικτά με άλλες υπηρεσίες, όπως ΕΦΕΤ και ΕΛΟΓΑΚ, πραγματοποίησαν υγειονομικούς ελέγχους στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης στις αγορές Καπάνι και Μοδιάνου, τα σφαγεία, την κρεαταγορά, τα εργαστήρια κρέατος πουλερικών, τα ωοσκοπικά εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις αλιευμάτων. Όπως διαπιστώθηκε η αγορά λειτούργησε ομαλά, καθώς οι επαγγελματίες εφάρμοσαν τις οδηγίες που έλαβαν από την υπηρεσία, πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Παράλληλα, ποιοτικούς ελέγχους στα τρόφιμα διενήργησαν υπάλληλοι του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τις λαϊκές αγορές και τις υπεραγορές. Από τις δειγματοληψίες και τους ελέγχους του Τμήματος δεν βρέθηκαν παραβάσεις.

Επιπλέον, κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και από το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των προς διάθεση καυσίμων, τροφίμων, καθώς και την καλή λειτουργία των καταστημάτων μαζικής εστίασης. Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι η αγορά λειτουργούσε ομαλά, ενώ σε αστοχίες που εντοπίστηκαν έγιναν οι διορθωτικές ενέργειες, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής ευχαριστεί προσωπικά όλους τους επαγγελματίες και τους καταστηματάρχες, από όλους τους εμπορικούς κλάδους, καθώς και τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς για τη συνεργασία τους με τις Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας. Παράλληλα, τους συγχαίρει για την εξασφάλιση καλής ποιότητας προϊόντων και για διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα ελληνοποίησης αμνοεριφίων, ούτε περιστατικά αισχροκέρδειας και οι καταναλωτές έμειναν ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση.

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης συγχαίρει όλους τους υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας για την άψογη διεκπεραίωση του έργου τους, τόσο στο πλαίσιο παροχής οδηγιών προς τους επαγγελματίες, όσο και στη διεξαγωγή των ελέγχων.

«Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται διαρκώς δίπλα στους επαγγελματίες και στηρίζουν το έργο τους προς όφελος των συμπολιτών μας. Τα κλιμάκια μας αποτελούνται από καταρτισμένα στελέχη, που γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους και πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καλύπτοντας όλο το φάσμα των επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι η αγορά να λειτουργεί με τρόπο που να μη σημειώνονται παραβατικές συμπεριφορές, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για τον επαγγελματία και τον καταναλωτή», σημείωσε ο κ. Τσαμασλής.

Στη φωτογραφία, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής επισκέπτεται τα καταστήματα της πόλης την περίοδο του Πάσχα, συνοδευόμενος από υπηρεσιακό κλιμάκιο

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΩΣ 15-5-2013
Το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού κατά το μήνα Απρίλιο και έως 15 Μαΐου 2013 διενήργησε ελέγχους και ανέπτυξε δράσεις στους τομείς ευθύνης του ως εξής:
o Εκδόθηκαν 37 άδειες παραγωγών υπαιθρίου πλανοδίου εμπορίου.
o Χορηγήθηκαν 3 βεβαιώσεις που αφορούν το Υπαίθριο Εμπόριο.
o Θεωρήθηκαν και ελέγχθηκε η ορθή συμπλήρωση 35 βιβλίων διακίνησης καυσίμων.
o Θεωρήθηκαν 12 βιβλία ιχνηλασιμότητας (οπωρ/κων και κρεάτων)
o Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε :
Αρτοποιία: 6
Εμπορικά καταστήματα: 37
Ιχθυοπωλεία: 37
Κρεοπωλεία: 18
Οπωροπωλεία: 60
Πρατήρια υγρών καυσίμων: 12
Λαϊκές Αγορές: 12 (394 πάγκοι)
Πωλητές Λαϊκών Αγορών: 3
Σούπερ Μάρκετ: 8
Σφαγεία: 4
Επιχειρήσεις τροφίμων (καταστήματα λιανικής και διανομείς): 22
Επιχειρήσεις βιομηχανικών προϊόντων: 13
Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης: 22
Κ.Α. Θεσ/νίκης Λαχαναγορά: 41
Κ.Α. Θεσ/νίκης Κρεαταγορά: 14
Ιχνηλασιμότητα σε χώρους πώλησης κρεάτων: 15
Επιδόσεις εγγράφων: 34

o Κατά την εκτέλεση του προγράμματος περιοδικού ελέγχου Μέτρων και Σταθμών σε 1667 επιχειρήσεις (καταστήματα, πωλητές λαϊκών αγορών κλπ) ελέγχθηκε η ακρίβεια 2039 ζυγών, πλαστιγγών κλπ και σε 53 επιχειρήσεις (πρατήρια υγρών καυσίμων, βυτιοφόρα κλπ) ελέγχθηκε η ακρίβεια 500 αντλιών, μετρητών κλπ.

o Πραγματοποιήθηκαν έκτακτοι έλεγχοι:
1 σε 50 εμπορικές επιχειρήσεις ελέγχθηκε η ακρίβεια 57 μετρικών οργάνων μήκους-βάρους (ζυγοί-πλάστιγγες).
2 - σε 7 πρατήρια υγρών καυσίμων ελέγχθηκε η ακρίβεια 50 μετρικών οργάνων όγκου-επιφάνειας (αντλίες-μετρητές).
3 σε 9 λαϊκές αγορές ελέγχθηκε η ακρίβεια όλων των ζυγών.

o Σε 7 αιτήματα πρατηριούχων έγινε αρχικός έλεγχος 24 αντλιών υγρών καυσίμων.

o Εξετάστηκαν για ελλιπές περιεχόμενο 12 προσυσκευασμένα προϊόντα.

o Ελήφθησαν 55 δείγματα για εξέταση στο ΓΧΚ (40 τροφίμων, 2 βιομηχανικών προϊόντων και 13 υγρών καυσίμων).

o Αποτελέσματα δειγματοληψιών τρέχουσας και προηγούμενων περιόδων:
- Δείγματα τροφίμων: 6 Μη Κανονικά, 1 Μη Κανονικό - Μη Ασφαλές
- Δείγματα βιομηχανικών ειδών: 1 Μη Κανονικό - Μη Ασφαλές

o Δεσμεύσεις (αθροιστικά ανά αιτία):
- Σε 1 επιχείρηση δεσμεύτηκαν συνολικά 19 τεμάχια βιομηχανικών ειδών διότι δεν έφεραν επί της συσκευασίας τους ενδείξεις και οδηγίες χρήσης στην Ελληνική γλώσσα κατά παράβαση των άρθρων 39 και 253 της 7/2009 Αγορανομικής Διάταξης.
- Σε 1 επιχείρηση δεσμεύτηκαν συνολικά 192 τεμάχια κεριά διότι δεν έφεραν επί της συσκευασίας τους ενδείξεις και οδηγίες ασφαλούς χρήσης / προφύλαξης σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15494/2008.
- Σε 1 επιχείρηση δεσμεύτηκαν 11 τεμάχια βιομηχανικών ειδών διότι σε συνέχεια εξέτασής τους από ΓΧΚ χαρακτηρίστηκαν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε φθαλικούς εστέρες.
- Σε 4 επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν συνολικά 354 κιλά τροφίμων διότι δεν έφεραν καθόλου, είτε έφεραν ελλιπείς ενδείξεις στην Ελληνική γλώσσα κατά παράβαση του άρθρου 30 της 7/2009 Αγορανομικής διάταξης.
- Σε 2 επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν συνολικά 400 τεμάχια αναπτήρων «φαντεζί» σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΚΥΑ Ζ3-2810/2004 «περί γενικής ασφάλειας προϊόντων» διότι απαγορεύεται η διάθεσή τους σύμφωνα με την ΚΥΑ Ζ3-840/2004.

o Κατασχέσεις – καταστροφές (αθροιστικά ανά αιτία):
- Σε 3 επιχειρήσεις κατασχέθηκαν και στην συνέχεια καταστράφηκαν συνολικά 10 κιλά τροφίμων ως μη ασφαλή τρόφιμα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση διότι είχε παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητάς τους.

o Διερευνήθηκαν 22 καταγγελίες -παράπονα.

o Διαπιστώθηκαν 25 παραβάσεις αγορανομικού περιεχομένου.

o Διαβιβάστηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα 19 μηνυτήριες αναφορές.

o Επιβλήθηκαν:

o Σε 4 επιχειρήσεις άμεσα πρόστιμα, συνολικού ύψους 4.000,00 € για αγορανομικές παραβάσεις σύμφωνα με το Ν. 3668/08.

o 8 πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000,00 € για αγορανομικές παραβάσεις σύμφωνα με το Ν. 3668/08 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4072/2012.

Σύνολο επιβληθέντων προστίμων: 44.000,00 €.

o Άλλα άξια αναφοράς:
- Οι δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις τροφίμων για το έτος 2013 πραγματοποιούνται βάση πρωτοκόλλου συνεργασίας της Υπηρεσίας μας με την Β΄ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης του ΓΧΚ.
- Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε καταστήματα πώλησης επιβατηγών αυτοκινήτων, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, για την ορθή ενημέρωση και παροχή πληροφοριών προς τους καταναλωτές σχετικά με την οικονομία καυσίμου και τις εκπομπές CO2 των προς εμπορία νέων οχημάτων.
- Κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι με σκοπό την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς σε ότι αφορά την ποιότητα των προς διάθεση καυσίμων, τροφίμων καθώς και την καλή λειτουργία των καταστημάτων μαζικής εστίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ