Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Γύρω από τα κουνούπια, τις ασθένειες που μεταφέρουν αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισής τους, διαδίδονται πολλοί μύθοι.
Δείτε τους τέσσερις μύθους που καταρρίφθηκαν από τους ειδικούς:

- Όλα τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες
Υπάρχουν πάνω από 3.000 είδη κουνουπιών σε όλο τον κόσμο, αλλά μόνο ένα ζευγάρι στα εκατό είναι σημαντικά για τους επιστήμονες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα είδη κουνουπιών δεν τσιμπούν τους ανθρώπους, αλλά προτιμούν συγκεκριμένα ζώα, όπως αμφίβια και ερπετά. Τα κουνούπια που φέρουν ασθένειες είναι συγκεκριμένης «ράτσας» και μόνο εκείνα ευθύνονται για τη μετάδοση ιών.

- Αν ο χειμώνας δεν έχει πολλές βροχές, το καλοκαίρι δεν θα έχει πολλά κουνούπια
«Είναι αλήθεια πως τα κουνούπια αναπαράγονται στο νερό, αλλά στην πραγματικότητα, η ξηρασία τα βοηθά να εξαπλωθούν αλλά και να μολυνθούν», υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αυτό συμβαίνει διότι τα στάσιμα ύδατα είναι πολύ πιο βρώμικα από τα τρεχούμενα, με αποτέλεσμα να είναι πλούσια και σε μικροοργανισμούς.

- Τα κουνούπια προτιμούν τους «γλυκοαίματους»
Είναι αλήθεια πως μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κουνούπια σε σχέση με άλλους, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει σε καμιά περίπτωση με το αίμα, τα λουλουδένια αρώματα, ή όποιον άλλο μύθο διαδίδεται εδώ και χρόνια. Το κάθε είδος κουνουπιών έχει και τις δικές του προτιμήσεις, δηλώνουν οι επιστήμονες, ενώ οι κύριες ουσίες που τα προσελκύουν είναι το γαλακτικό οξύ, το διοξείδιο του άνθρακα και ορισμένα στελέχη βακτηρίων που μερικοί άνθρωποι τα έχουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από τους άλλους.

- Το σκόρδο κρατά μακριά τα κουνούπια
Καμιά επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει πως κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα λειτουργεί. Οι ερευνητές, λοιπόν, συνιστούν τη χρήση εγκεκριμένων σπρέι, ή άλλων προϊόντων, που έχουν δοκιμαστεί και δημιουργηθεί ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ