Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ουρές σχηματίζονται εδώ και εβδομάδες στα γραφεία δικηγόρων και συμβούλων που έχουν εξειδίκευση στο ασφαλιστικό. Ασφαλισμένοι σπεύδουν να πληροφορηθούν αν μπορούν να κατοχυρώσουν ή να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας από 2 έως και…12 χρόνια.
Το ισχυρότερο «όπλο» που έχουν είναι τα πλασματικά χρόνια. Πόσα είναι αυτά και πως μπορούν να αναγνωριστούν; Δείτε το αφιέρωμα που ακολουθεί


1. Πόσα πλασματικά έτη μπορώ να αναγνωρίσω;

Εξαρτάται από τον στόχο που κυνηγάτε. Αν προσπαθείτε να θεμελιώσετε ή να κατοχυρώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι το 2011, τότε μπορείτε να προσθέσετε τέσσερα πλασματικά έτη. Αν επιδιώκετε να θεμελιώσετε με τους όρους και τις προϋποθέσεις του 2012, τότε μπορείτε να προσθέσετε 5 χρόνια ενώ από το 2013 τα έτη γίνονται 6 και από το 2014 επτά. Ισχύει δηλαδή ο ακόλουθος πίνακας:
2011 4έτη
2012 5 έτη
2013 6 έτη
2014 7 έτη

Εγείρεται ένα ερώτημα: Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ήρθαν δύο χρόνια ποιο μπροστά (από 1/1/2015 την 1/1/2013). Θα έρθει πιο κοντά και η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών; Δηλαδή θα μπορούμε το 2013 να συνυπολογίσουμε επτά πλασματικά έτη ή θα παραμείνουμε στα έξι;

2.Ποια είναι τα πλασματικά έτη που μπορούμε να αναγνωρίσουμε;

Δείτε τον πλήρη κατάλογο. Από το μενού, θα διαλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες:
Στρατιωτική υπηρεσία (όσοι και οι μήνες της θητείας)
Γονική άδεια ανατροφής παιδιών
Επιδότηση λόγω ασθενείας (μπορεί να φτάσει στις 300 ημέρες αρκεί να αποδεικνύεται)
Επιδότηση λόγω τακτικής ανεργίας (και αυτή μπορεί να φτάσει στις 300 ημέρες αλλά χρειάζεστε χαρτιά από τον ΟΑΕΔ)
Εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών την οποία έχετε πάρει από τον εργοδότη
Χρόνων σπουδών (ανάλογα με το πτυχίο, μπορεί να φτάσει στα τέσσερα ή έξι χρόνια)
Κύηση και λοχεία
Μαθητεία (έως 2 έτη)
Κενά στον χρόνο ασφάλισης

3.Μπορώ να αναγνωρίσω πλασματικά έτη για τα παιδιά μου;

Ναι αρκεί να πληρώσετε. Τα πλασματικά έτη είναι ένα για το ένα παιδί, τρία έτη για τα δύο παιδιά και πέντε έτη για τα τρία παιδιά. Το κόστος διαμορφώνεται στα 167,78 ευρώ ανά μήνα για την κύρια ασφάλισης ενώ θα πρέπει να προσθέσετε και 49,5 ευρώ για την επικουρική. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις (τόσες όσοι και οι μήνες αναγνώρισης των πλασματικών ετών).

4.Τι ισχύει για το στρατό;

Ο χρόνος μπορεί να αναγνωριστεί αλλά και πάλι πρέπει να πληρώσετε. Το κόστος υπολογίζεται επί του 1/30 του τελευταίου μισθού με συντελεστή 20%. Ως ελάχιστο κόστος ορίζεται το ποσό των 1980 ευρώ ανά έτος. Οι υψηλόμισθοι μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. ΑΠό 1/1/2013 καταργείται το πλαφόν των 2400 ευρώ που ίσχυε για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Εξαιτίας αυτού του λόγου, υπάρχει κίνδυνος να ακριβύνει η αναγνώριση του στρατού για τους υψηλόμισθους από το νέο έτος.

5.Πρέπει να αναγνωρίσω τα πλασματικά χρόνια έως το τέλος του έτους;

Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να το κάνετε και το 2013 και να θεμελιώσετε ή να κατοχυρώσετε αναδρομικά το συνταξιοδοτικό σας δικαίωμα. Μάλιστα, το ποσό μπορεί να παρακρατείται και από τη μηνιαία σύνταξη που θα βγάλετε (κατά κύριο λόγο την προσωρινή σύνταξη η οποία αντιστοιχεί στο 80% της κύριας)

Πηγή: fpress

2 σχόλια:

  1. ειμαι 57 θα γινω 58 25 Μαρτη θα καταθεσω για συνταξη πληρη με 10.400 με εξαγορα πλασματικων το χαρτι εγκρισης ομως εχει καθυστερησει απο 5οκτωβρη αν κανω πρωτα την αιτηση συνταξης πειραζει οταν βγει το χαρτι εγκρσης 4 χρονοων σπουδων συν ενα παιδιου να το δωσω μετα θα εχω προβλημα??
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ