Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΤΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΕΚΤΗ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ;

Χρηστικές οδηγίες από το thessbomb
Όπως, ήδη, σας προειδοποιήσαμε από την αρχή Οκτωβρίου και μετά από μερικές αναβολές, το αναλογικό σήμα των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και των καναλιών της ΕΡΤ, "σβήνει" οριστικά στις 14 Δεκεμβρίου, από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη.

Σε συνδυασμό με τη διακοπή του ίδιου σήματος (εδώ και περίπου ένα χρόνο), από το κέντρο εκπομπής του Φιλίππειου, όσοι δεν έχετε τηλεόραση με ψηφιακό δέκτη mpeg4, θα πάψετε να "βλέπετε" τα κανάλια.
Έτσι, όσοι υπάγεστε σε αυτή την κατηγορία πρέπει να αγοράσετε εξωτερικό ψηφιακό δέκτη mpeg4 τον οποίο θα συνδέσετε με την τηλεόρασή σας για να πιάνετε τους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι θα εκπέμπουν ΜΟΝΟ ψηφιακά.
Πολλοί, ήδη, έχουν σπεύσει στα καταστήματα (τα οποία έχουν προμηθευτεί... ντάνες ψηφιακούς δέκτες) και αγόρασαν έναν ή περισσότερους ψηφιακούς δέκτες.
Πηγαίνετε κι εσείς, έγκαιρα, γιατί η ημερομηνία πλησιάζει (είπαμε, 14 Δεκεμβρίου στις 3 τα ξημερώματα) και ως... Έλληνες όλοι θα σπεύσουν την τελευταία στιγμή να τον αγοράσουν. Κάτι που σημαίνει πως... θα γίνεται της μουρλής στο τελευταίο τριήμερο. Χώρια που, τότε, θα πάρετε... ότι έμεινε στα ράφια (ή στις ντάνες).

Τι, όμως, πρέπει να αγοράσουμε;

  • Λοιπόν, το πρώτο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι αν έχετε μόνο μια τηλεόραση που δεν έχει δέκτη mpeg4 θα πρέπει να πάρετε έναν εξωτερικό ψηφιακό δέκτη. Αν, όμως έχετε και δεύτερη τέτοια τηλεόραση θα πρέπει να αγοράσετε και δεύτερο εξωτερικό ψηφιακό δέκτη. Αντίστοιχα αν έχετε τρίτη κ.ο.κ. Δηλαδή, η κάθε τηλεόραση που δεν έχει δικό της ψηφιακό δέκτη mpeg4 χρειάζεται ένα τέτοιο "μηχανάκι".
  • Το δεύτερο που πρέπει να προσέξετε είναι αυτός ο εξωτερικός ψηφιακός δέκτης να είναι High Definition. Να αναφέρει σαφώς επάνω στο κουτί του ότι είναι HD. Αλλιώς, εμείς, σας συμβουλεύουμε να μην τον αγοράσετε. Οι Standard Definition ή SD δεν έχουν την ένδειξη HD στο κουτί τους. Πολλές φορές δεν γράφουν τίποτε εκτός από τη μάρκα και τον τύπο του "μηχανήματος". Τέλος πάντων, από εκεί που θα τον αγοράσετε πείτε ότι θέλετε ο ψηφιακός δέκτης να είναι High Definition, δηλαδή Υψηλής Ευκρίνειας. Ο λόγος που σας προτείνουμε να πάρετε ψηφιακό δέκτη HD είναι ότι θα μπορείτε να βλέπετε και τα κανάλια που εκπέμπουν σε Υψηλή Ευκρίνεια. Αυτή τη στιγμή εκπέμπει σε High Definition μόνο ένα κανάλι, αυτό της ΕΡΤ (το ΕΡΤ HD). Αύριο, μεθαύριο, θα εκπέμψουν κι άλλα κανάλια σε Υψηλή Ευκρίνεια. Αν, λοιπόν, αγοράσετε δέκτη SD, τότε δεν θα τα βλέπετε γιατί δεν θα τα "πιάνει". Επίσης, οι δέκτες HD έχουν περισσότερες δυνατότητες εγγραφής προγραμμάτων (ναι, οι ψηφιακοί δέκτες γράφουν κιόλας, σαν βίντεο, αν συνδέσετε στην ειδική θύρα USB ένα στικάκι ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο) αλλά και αναπαραγωγής σαν media player


Οι τιμές τους
Εδώ, είμαστεεεεε... "Ναι, αλλά, ρε μάστορα, πόσο κάνουν οι δέκτες", θα ρωτήσετε, ασφαλώς.
Λοιπόν: Όσοι "δουλεύουν" το... ιντερνέτι μπορούν να βρουν τιμές χαμηλότερες.
Επειδή, όμως, μιλάμε για μηχανάκια που δεν κοστίζουν και πολύ ακριβά, οι διαφορές με τα κανονικά καταστήματα είναι μικρές, έως ανύπαρκτες σε αντιστοιχία με την κάθε μάρκα. Αυτή τη στιγμή στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα συμβεί το... "καλό" με την αμιγώς ψηφιακή μετάδοση υπάρχουν δυο, βασικές, τιμές.
Οι SD (Standard Definition) δέκτες έχουν (ανεξαρτήτου μάρκας) 29,90 ευρώ
ενώ οι HD (High Definition) δέκτες κοστίζουν 39,90 ευρώ (έχει και με 34,90).
Αυτή η διαφορά των 10 ευρώ, όμως, αξίζει να δοθεί για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. (Φυσικά, υπάρχουν και πιο ακριβοί)
Σημειώστε ότι εμείς βρήκαμε στο internet, SD δέκτη με 22 ευρώ και HD με 28 ευρώ.
Προτιμήσαμε, όμως, να αγοράσουμε έναν (έναν χρειαζόμαστε) των 39,90 ευρώ.
Ο λόγος; Λοιπόν, οι πιο μυημένοι που θέλουν να αξιοποιήσουν τον media player του εξωτερικού ψηφιακού δέκτη (για να κατεβάζουν υλικό από το ίντερνετ και να το βλέπουν στην τηλεόραση τους μέσω του ψηφιακού δέκτη) θα πρέπει να προσέξουν τις προδιαγραφές στα συστήματα αναπαραγωγής (κυρίως του ήχου) που έχει τη δυνατότητα να αποκωδικοποιεί το κάθε "μηχανάκι". Ακόμη και οι HD δέκτες, δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Αυτό ισχύει και για τα "μηχανάκια" της ίδιας τιμής.
Επίσης, όλοι οι δέκτες δεν έχουν το ίδιο τσιπάκι επεξεργασίας του ψηφιακού σήματος. Ήδη, ήρθαν δέκτες με τα νέα τσιπάκια (α... για τα τσιπάκια μην ρωτήσετε τον πωλητή, γιατί, αν εξαιρέσουμε ελάχιστες περιπτώσεις, οι περισσότεροι θα νομίζουν ότι... τους μιλάτε κινέζικα, μας συνέβη σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας).

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε και να γίναμε κατανοητοί αφού χρησιμοποιήσαμε όσο γίνεται πιο απλουστευμένη γλώσσα, χωρίς πολλούς τεχνολογικούς όρους.

Όσοι έχετε άλλες απορίες γράψτε τις στα σχόλια, να σας απαντήσουμε.

Bomber 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ