Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΣΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Επείγουσα επιστολή απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών προκειμένου να χορηγηθούν επιπλέον διμερείς άδειες και άδειες τρίτων χωρών για τη μεταφορά νωπών αγροτικών προϊόντων.
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Πέλλα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση ενώ, ειδικότερα, οι εξαγωγές ροδάκινων έχουν υπερτριπλασιαστεί από το 2010. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Τελωνείο Σκύδρας, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει έλλειψη διμερών αδειών σε φορτηγά αυτοκίνητα τα οποία μεταφέρουν ελληνικά αγροτικά προϊόντα με προορισμό τη Ρωσία και για το λόγο αυτό ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ζητά την παρέμβαση του κ. Υπουργού.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Έδεσσα, 27 / 6 /2012
Προς:
κ. Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Κοινοποίηση:
κκ. Βουλευτές Πέλλας
κκ. Δήμαρχοι Πέλλας
Μέσα Ενημέρωσης

Θέμα: Επείγουσες ενέργειες για τη χορήγηση διμερών αδειών και αδειών τρίτων χωρών για τη μεταφορά νωπών αγροτικών προϊόντων

Κύριε Υπουργέ,
Συγχαρητήρια για την ανάληψη καθηκόντων στο Υπερυπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. Οι προσδοκίες των ελλήνων πολιτών είναι μεγάλες, έχω όμως την πεποίθηση ότι διαθέτετε όλα τα εχέγγυα ώστε να επιτύχετε στο έργο σας και να δημιουργήσετε μία προοπτική ελπίδας και ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αποτελεί τόπο παραγωγής αγροτικών προϊόντων ποιότητας τα οποία σε μεγάλο ποσοστό εξάγονται, βελτιώνοντας το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, συνεισφέροντας σε συνάλλαγμα και ενισχύοντας την εθνική οικονομία. Παρά τη διεθνή οικονομική ύφεση, η Πέλλα κατάφερε κι έχει αυξήσει την εξαγωγική της δραστηριότητα και μάλιστα προς νέες αγορές το οποίο αποτελεί στρατηγική επιλογή.
Ενδεικτικά σάς αναφέρω μερικά στοιχεία από τα αρχεία του Τελωνείου Σκύδρας:
· Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα τα εμπορεύματα που εξήχθηκαν με προορισμό τη Ρωσία ανέρχονταν στα 12.767.942 κιλά, αξίας 14.530.901 ευρώ, ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011, είχαν εξαχθεί 6.979.113 κιλά αξίας 6.396.086 ευρώ. Δηλαδή στο χρονικό αυτό διάστημα διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές προς τη Ρωσία και οι εξαγωγές αυτές είναι μόνο νωπά αγροτικά προϊόντα.
· Από την αρχή της τρέχουσας παραγωγικής περιόδου των ροδάκινων (1/5) μέχρι και τις 22/6/2012, εξήχθησαν για Ρωσία 3.383.988 κιλά ροδάκινα και νεκταρίνια αξίας 3.788.633 ευρώ, ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011 είχαν εξαχθεί 946.940 κιλά αξίας 1.137.452 ευρώ. Δηλαδή στο χρονικό αυτό διάστημα οι εξαγωγές ροδάκινων προς τη Ρωσία υπερτριπλασιάστηκαν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα του έτους 2011 οι εξαγωγές ήταν διπλάσιες αυτών του έτους 2010 (519.362 κιλά).
· Για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία μέσω του Τελωνείου Σκύδρας, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκαν 600 φορτηγά αυτοκίνητα περίπου, πολλά εκ των οποίων ήταν Ρώσικα με διμερείς άδειες και αυτοκίνητα άλλων χωρών με άδειες ΕΔΥΜ ή «τρίτων» χωρών.

Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε ότι:
· Για όλο το 2012 και για όλη την Ελλάδα, χορηγήθηκαν 1.000 διμερείς άδειες σε Ρώσικα αυτοκίνητα για τη μεταφορά ελληνικών προϊόντων.
· Λόγω έλλειψης αδειών, πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα που προορίζονται για Ρωσία και Λευκορωσία, φορτώνονται από την Ελλάδα για Μολδαβία, Βουλγαρία, Πολωνία με αυτοκίνητα ταξινομημένα στις χώρες αυτές και στη συνέχεια, στη χώρα τους εφαρμόζουν τη διαδικασία «ΡΕΤ-ΕΧΠΟΡΤ» η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος και το χρόνο διακίνησης των προϊόντων με επίπτωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Κύριε Υπουργέ,
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη είμαστε στην αρχή της εξαγωγικής περιόδου ροδάκινων, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει έλλειψη διμερών αδειών σε φορτηγά αυτοκίνητα Ρωσίας τα οποία θα μεταφέρουν ελληνικά αγροτικά προϊόντα προς τη χώρα τους. Σας παρακαλούμε λοιπόν για τις επείγουσες ενέργειές σας για την χορήγηση ικανού αριθμού αδειών, «διμερείς και τρίτων χωρών», σε φορτηγά αυτοκίνητα Ρωσίας, Λευκορωσίας και Μολδαβίας. Εκτιμάται ότι, μέχρι το τέλος της εξαγωγικής περιόδου των ροδάκινων, θα φορτωθούν μέσω του Τελωνείου Σκύδρας για Ρωσία περί τα 700 φορτηγά.

Η χορήγηση των αδειών αποτελεί μία σημαντική ενέργεια προκειμένου να διασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και τη διατήρηση της υψηλής τους ποιότητας η οποία επηρεάζει την τιμή και τη φήμη τους.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη θετική ανταπόκρισή σας και παραμένω στη διάθεσή σας για την παροχή τυχών συμπληρωματικών πληροφοριών.

Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ