Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΤΗΣ: "ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΜΑΣ!"

Ο χαιρετισμός του Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην Πράξη» Χρήστου Μάτη στην έναρξη του συνεδρίου για «μια πράσινη ανοιχτή πόλη για όλους» που στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 2012, συνδιοργανώνει από τις 28-30 Ιουνίου, η παράταξη από κοινού με:
  • Το Δίκτυο των Πράσινων Εκλεγμέων στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις 
  • Το Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ 
  • Το Πράσινο Ινστιτούτο 
  • Τη θεματική ομάδα αυτοδιοίκησης των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 

Χ.Μάτης: Να φτιάξουμε μία πόλη για μας!

Πριν απο 100 χρόνια, η Θεσσαλονίκη άλλαξε σελίδα στη ιστορία των 23 αιώνων και εντάχθηκε στον κορμό του ελληνικού κράτους.
Από τότε άλλαξαν πολλά. Η πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη του προηγούμενου αιώνα έγινε μια άλλη πόλη.
Ομοιογενής εθνικά και θρησκευτικά, ενίοτε φοβική, πάντα όμως δημιουργική.
Εμείς που βρισκόμαστε σήμερα στην ωριμότητα, μεγαλώσαμε με τη βεβαιότητα ότι ζούμε σε μία συντηρητική πόλη.
Με συλλαλητήρια, κεντροδεξιές πλειοψηφίες, δεξιούς δημάρχους και παρεμβατικούς θρησκευτικούς ηγέτες.
Όμως η βασική διαφορά ανάμεσα στην πόλη που ζούμε και στην πόλη που ονειρευόμαστε δεν είναι η ασαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συντήρηση και στην πρόοδο.
Η βασική διαφορά είναι αν θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια πόλη για μας, μία πόλη για τους κατοίκους της, μία πόλη στην οποία ο καθένας θα απολαμβάνει των βασικών δικαιωμάτων του.
Δυστυχώς σήμερα δεν έχουμε μια τέτοια πόλη.
Μία πόλη πράσινη, μια πόλη ανοιχτή για όλους, μια πόλη για μας.
Έχουμε μια πόλη παραδομένη σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, τα οποία ζουν από την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολλών.
Έχουμε μια πόλη στην οποία η πολιτική εξουσία δεν τολμά να συγκρουστεί με αυτούς που την κρατούν σε χαμηλούς ορίζοντες για να διατηρήσουν τα οφέλη τους.
Έχουμε μια πόλη η οποία βιώνει τα αδιέξοδα μιας οικονομικής κρίσης και μιας παράλογης ανάπτυξης που κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό και το περιβάλλον, αστικό, φυσικό και ανθρώπινο.
Έχουμε μια πόλη με υποβαθμισμένο περιβάλλον, κακή ποιότητα αέρα από την σχεδόν συνεχή υπέρβαση των διεθνών ορίων σε κάθε είδους αέριους ρύπος, βρώμικο δημόσιο χώρο με σαφώς και απροσδόκητα επιδεινούμενη τάση και τέλος μολυσμένη θάλασσα, χωρίς επίσης ορατές στο άμεσο μέλλον προσδοκίες βελτίωσης.
Έχουμε μια πόλη που κατοικείται από πολίτες με χαμηλό βαθμό περιβαλλοντικής παιδείας, που δεν ανακυκλώνουν τα απορρίμματα τους και που αν ήθελαν να το κάνουν δεν έχουν συνήθως τη δυνατότητα.
Έχουμε μια πόλη, στην οποία ζει σε άθλιες συνθήκες μεγάλος αριθμός ανθρώπων, μεταναστών, άστεγων και απόκληρων πάσης φύσεως.
Αυτήν την πόλη θέλουμε να την αλλάξουμε.
Αυτός είναι ο πήχης μας.
Κι αυτή είναι η ευκαιρία μας.
Αν δεν τον περάσουμε εμείς, τότε ποιος μπορεί;
Αν δεν το κάνουμε
Γιαυτό για μας είναι χαρά, τιμή και τεράστια βοήθεια η παρουσία εδώ του δικτύου των πράσινων εκλεγμένων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Θέλουμε την πείρα τους, τη γνώση τους, τις καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις πάνω στις πράσινες ιδέες και προτάσεις.
Είναι τιμή για μας, που το Χάινριχ Μπελ ξεκινά την παρουσία του στην Ελλάδα, συνδιοργανώνοντας το συνέδριο μας. Θέλουμε την εμπειρία του Χάινριχ Μπελ.
Θέλουμε την γνώση και την τεκμηρίωση του Πράσινου Ινστιτούτου. Θέλουμε το Πράσινο Ινστιτούτο να αποτελέσει εργαλείο για την αλλαγή.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι. Πορευόμαστε μαζί με τους εκλεγμένους πράσινους αυτοδιοικητικούς στους δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας, αυτούς που καταθέτουν και υπερασπίζονται τις πράσινες ιδέες και προτάσεις.
Και βεβαίως θέλουμε την κυβερνητική εμπειρία των γερμανών πράσινων φίλων μας
Για μας είναι μεγάλη χαρά το ότι φιλοξενούμε σήμερα μια τέτοια συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.
Είναι η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας.
Που στο τέλος ελπίζουμε ότι θα είναι χρήσιμη και δημιουργική για την πόλη.
Από το αποτέλεσμα της θα κριθούμε.
Οι ιδέες που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και οδηγηθήκαμε στα σημερινά αδιέξοδα, πρέπει να έχουν την ευκαιρία τους!
Καλώς ήλθατε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ