Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ CERN, ΤΟ LHC ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ. ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3/3/12 ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Το Σάββατο 3/3/2012 στις 6.00 μμ, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας (Αλεξανδρείας 113, περιοχή Μαρτίου) διοργανώνει διάλεξη με καλεσμένη την κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, φυσικό, επιστημονική συνεργάτις στο CERN, η οποία θα μιλήσει για το CERN, τον επιταχυντή LHC, και τα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξάγονται εκεί.
Είσοδος ελεύθερη

Περίληψη:
Εισαγωγική παρουσίαση για το CERN, το ευρωπαικό εργαστήριο φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων, τα εργαλεία, επιταχυντές και ανιχνευτές, που χρησιμοποιούνται για την έρευνα σ αυτό τον τομέα και τη μεθοδολογία που ακολουθείται. Παρουσίαση του LHC, του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων. Συζήτηση για τις βασικές μας γνώσεις για τα στοιχειώδη σωμάτια και τις δυνάμεις (το καθιερωμένο πρότυπο) και μερικά από τα αναπάντητα ερωτήματα. Παρουσίαση μερικών πρόσφατων πειραματικών αποτελεσμάτων από την αναζήτηση του μποζονίου Higgs, από τις συγκρούσεις βαριών ιόντων στο LHC, από τα νετρίνο κλπ.

Δέσποινα Χατζηφωτιάδου - βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε φυσική στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και πήρε το διδακτορικό της από το ίδιο τμήμα το 1985, πάνω σ ένα πείραμα στο LEAR του CERN.
Δούλεψε ως επιστημονικός συνεργάτης και στη συνέχεια λέκτορας στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Φυσικού του ΑΠΘ.
Τη διετία 1987-1989 ήταν fellow στο CERN, στον τομέα πειραματικής φυσικής. Από τότε παραμένει στο CERN, συμμετέχοντας σε διάφορα πειράματα φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων (OPAL και LEP στο LEP) καθώς και σε ανάπτυξη ανιχνευτών. Τα τελευταία 12 χρόνια συμμετέχει στο ALICE, το πείραμα βαριών ιόντων του LHC.
Η ομάδα της είχε την υπευθυνότητα για το σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία του συστήματος Time Of Flight του ALICE, που μετράει το χρόνο πτήσης σωματιδίων με ακρίβεια 50 ps.
Είναι επίσης συντονίστρια της εκλαΐκευσης και επικοινωνίας για το ALICE (outreach coordinator). Έχει θέση ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής στη Μπολόνια της Ιταλίας.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Αλεξανδρείας 113, περιοχή Μαρτίου, τηλ: 2310 423133

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ