Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ!

Τελικά, με κανονιστική πράξη και όχι με ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής ελήφθη η απόφαση που θα σημάνει κοσμογονία στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα.

Υπό τον φόβο διαρροών αποφασίστηκε το υπουργικό συμβούλιο να είναι αυτό που θα αποφασίσει τις μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Η συνεδρίαση άρχισε με μια ώρα καθυστέρηση στις 13.30 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι.

Η ισχύς του νόμου θα είναι αναδρομική από τις 14/02 και πλεον ο μισθός θα προσδιορίζεται με βάση την μείωση του κατώτατου.

Αποφασίστηκε επίσης να προχωρήσει το θέμα με τα γεννόσημα φάρμακα, εγκρίθηκε ο νέος ΓΟΚ και έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά για τα εργασιακά:

1. Μειώνονται κατά 22% οι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια, δημιουργώντας τεράστιο βιοποριστικό ζήτημα σε 360.000 εργαζομένους της χώρας που αμείβονται της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι υψηλότερη και φθάνει το 32% του υφιστάμενου κατώτατου μισθού.

2. Οι μειώσεις αυτές συμπαρασύρουν – προς τα κάτω – μία σειρά κοινωνικών και άλλων παροχών που συνδέονται άμεσα με το ύψος του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενδεικτικά η εφημερίδα αναφέρει το επίδομα ανεργίας, για το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στη μείωση του κατώτατου μισθού.

3. Οι ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις και η «μερική – σε χρόνο αλλά και σε περιεχόμενο - διατήρηση» της μετενέργειας επιφέρουν μειώσεις μισθών που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%

Ταυτόχρονα και μόνη η μείωση και οι περικοπές στα επιδόματα (ανάλογα πάντα με τον κλάδο) αρκεί για να επιφέρει μειώσεις ως και 20% στους μισθούς, αφού μένουν μόνο τα επιδόματα τέκνων, πτυχίου και θέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ