Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.​​​​.. Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ !


Του Νίκου Κούτρικα*
Επειδή κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης... έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο τι έκανε... ο Γιώργος Παπανδρέου στην "Κόστα Ρίκα" αλλά και στην άγνοια...  Χρυσοχοϊδη να διαβάσει το μνημόνιο (δεν ήταν απαραίτητο αφού το είχε διαβάσει ο πρόεδρος)  αλλά και τον... "μακελάρη" Λοβέρδο με τα μηνύματα στήριξης του στον πρώην πρωθυπουργό!

να επισημάνουμε συμπερασματικά μερικά σημεία... όπως τα είδαμε εμείς και από την πολύ σημαντική επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στην Ρωσία συνοδευόμενος απο τους κκ. Σ.Δήμα, Σ.Κεδίκογλου, Γ.Μουρούτη, Χ.Λαζαρίδη, Α.Ψυχάρη, Π.Παναγιωτόπουλο η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί... επίσημη επίσκεψη πολλαπλού χαρακτήρα !

Ας δούμε μερικά σημεία της:

1ον Επιχειρήθηκε για πρώτη φορά τελευταία και πολύ σωστά μάλιστα... το "ξεπάγωμα" των σχέσεων Ελλάδος-Ρωσίας εξαιτίας κυρίως τής άρνησης σχέσεων του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
2ον "Φιλικές" χαρακτήρισε της σχέσεις των δύο χωρών ο κύριος Σαμαράς τις σχέσεις μας με τη Ρωσία.
3ον Συζητήθηκε η ενεργειακή κρίση εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης και του ΙΡΑΝ μετά και τα τελευταία γεγονότα και την απόφαση της Ευρωπαϊκής ένωσης να κηρύξει "εμπάργκο" από τον προσεχή Ιούνιο στο ΙΡΑΝ.
Ζήτημα που αφορά άμεσα την Ελλάδα αφού εισάγει το περισσότερο πετρέλαιο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης και το"εμπάργκο" αν συνεχιστεί θα
έχουμε την δυνατότητα μετά την επίσκεψη του κυρίου Σαμαρά να έχουμε μία "θετική" σχέση με μία μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία η οποία είναι πρόθυμη να μας βοηθήσει στο θέμα αυτό.
Το ενεργειακό όμως έχει και άλλους παραμέτρους...για την Ελλάδα και την Ν.Δ.,
Οι αγωγοί  South stream και Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και τα έργα που ξεκίνησαν εκεί θα λύσουν το πρόβλημα ενέργειας της Ευρώπης αφού περνούν από την Ελλάδα.
Το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα έχει όμως και θετικό αντίκτυπο και στα εσωτερικά της Ν.Δ. αφού έχει συμφωνηθεί επί των ημερών της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας επί Καραμανλή !
4ον Σε συνέντευξή του στα Ρώσικα μέσα μαζικής ενημέρωσης... ο κύριος Αντώνης Σαμαράς δεν ξέχασε να αναφέρει ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου έγινε για "ρίξει" την κυβέρνηση Καραμανλή στηρίζοντας σαφώς τον πρώην πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή και τους 'Καραμανλικούς" της Νέας Δημοκρατίας.
5ον Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την επίσκεψή του στην Ρωσία έθεσε και θέματα "Ορθοδοξίας" με τις σχέσεις Ελλάδος και  Ορθοδόξων Ρωσικών εκκλησιών ενώ ξεκαθάρισε για την υπόθεση "Εφραίμ" ότι είναι θέμα της Ελληνικής δικαιοσύνης.
6ον Συζητήθηκαν επίσης θέματα του ΟΗΕ στήριξη Ρωσίας-Ελλάδος.
7ον Σκοπός επίσης της επίσκεψης Σαμαρά ήταν ή στήριξη της Ελλάδος στην ονομασία των "Σκοπίων" όταν έρθει το θέμα προς συζήτηση δηλαδή να μην αναγνωρίσει η Ρωσία το όνομα "Μακεδονία" στα Σκόπια.
8ον Η Ρωσία έχει επίσης οικονομική συμμετοχή στο ΔΝΤ από το οποίο "διασώζεται" η Ελλάδα άρα πρέπει... να υπάρχει συμφωνία της Ρωσίας για να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και τέλος...
9ον συζητήθηκαν οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας με την επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια, και τις σχέσεις της με την Τουρκία κλπ...

Ένα ταξίδι του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά... με πολλαπλές συμμαχίες και αποδέκτες αφού πολλούς ενόχλησε η 75 λεπτη συνάντηση μετά του ανάλογου "λικέρ" του κυρίου Σαμαρά με το Ρώσο ηγέτη Πούτιν κεκλεισμένων των θυρών στο τζάκι του.."επίσκεψη πρότυπο οικονομικής-εξωτερικής πολιτικής" για την χώρα μας !

* Ο Νίκος Κούτρικας είναι Οικονομικός Συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ