Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΕΧΕΙΣ ΑΚΜΗ, Ε; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ακμή: αυτά που έχουμε μάθει μέχρι τώρα είναι α) ότι αφορά όλες τις ηλικίες και β) η αντιμετώπισή της είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση. Το ομολογώ: αυτό το άρθρο προέκυψε καθαρά από ιδιοτελή κίνητρα. Αλλά παρόλη την ιδιοτέλειά μου, βάζω στοίχημα ότι αυτό το άρθρο αφορά πάρα πολλές από εσάς εκεί έξω.
Ειδικά αν έχεις βαρεθεί να γυρνάς από δερματολόγο σε δερματολόγο και εν τέλει να μην βρίσκεις λύση στο πρόβλημά σου στο τέλος αυτού του άρθρου θα φυσήξεις από ανακούφιση. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσεις την φωτοδυναμική θεραπεία. Αλλιώς: ό,τι πιο νέο στην αντιμετώπιση της ακμής. Κι έχουμε όλα τα details από την δερματολόγο- αισθητική ιατρό, Μάργκυ Καπελάρη.

Φωτοδυναμική θεραπεία: τι είναι
Η φωτοδυναμική θεραπεία μοιάζει να είναι το νέο πεδίο της δερματολογίας με πολλές εφαρμογές. Είναι ακόμα ένα καινούριο πεδίο και με προοπτικές σε εξέλιξη αλλά φαίνεται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα και στην θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος και στην αντιγήρανση.
Τα νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η χρήση συγκεκριμένων μήκος κύματος φωτός, είτε στο υπεριώδες φάσμα (το μπλε) είτε στο υπέρυθρο φάσμα μπορούν να βοηθήσουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακμής και να βοηθήσουν ασθενείς που δεν μπορούν για κάποιους λόγους να πάρουν φάρμακα από το στόμα ή έχουν κουραστεί πια να βάζουν αλοιφές.

Πως γίνεται;
Η θεραπεία αυτή γίνεται με δύο τρόπους:
Ο ένας τρόπος είναι μικρές φορητές συσκευές για χρήση στο σπίτι που εκπέμπουν μπλε φως στο υπεριώδες φάσμα. Αυτό το μήκος κύματος έχει την ιδιότητα να σκοτώνει τα βακτηρίδια της ακμής και συγκεκριμένα το προπυονικό βακτηρίδιο. Είναι συσκευή που στην άκρη έχει ένα βεντουζάκι που βγάζει το φως με αυτοκόλλητες "λάμπες" πάνω που τις ξεκολλάς, τις βάζεις πάνω στα σπυράκια και κοιμάσαι με αυτές το βράδυ.
Η δεύτερη θεραπεία γίνεται στο ιατρείο και θα την αναλύσουμε παρακάτω.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Για πόσο καιρό πρέπει να την κάνω;
Η θεραπεία πρέπει να γίνεται κάθε μέρα από τον ασθενή και για έναν μήνα

Πόσο κοστίζει;
Μία τέτοια συσκευή την οποία μπορείς να πάρεις σπίτι κοστίζει 300 ευρώ. Και ο σωστός τρόπος χρήσης είναι κάθε φορά που βγάζεις ένα σπυράκι το βάζεις πάνω και περνάει. Φυσικά, την προμηθεύεσαι από εξειδικευμένους δερματολόγους.

Εγκυμοσύνη και φωτοδυναμική θεραπεία. Μπορούν να συνδυαστούν;
Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και γυναίκες που είναι στην εγκυμοσύνη, που θηλάζουν.

Extra hint
Η θεραπεία στο σπίτι είναι μια ελαφριά θεραπεία η οποία απαιτεί υπομονή και θέλει πολλές επαναλήψεις. Θα πρέπει σε κάθε υποτροπή δηλαδή να την χρησιμοποιείς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Αν έχεις πολλά σπυράκια θα πρέπει να κάνεις αυτή την θεραπεία στο δερματολόγο με πιο δυνατή λάμπα και πιο δυνατό φως που πιάνει όλο το πρόσωπο.
Ο γιατρός επίσης θα αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει ένα φάρμακο για να κάνει πιο γρήγορα τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Τι είναι αυτό το φάρμακο; Πότε το βάζω;
Βάζει ένα ειδικό φάρμακο πάνω ο γιατρός που το αφήνει για λίγες ώρες ή μπορείς να το βάλεις και από το σπίτι και να επισκεφτείς τον δερματολόγο σου προετοιμασμένη. Μπορεί να χρειαστεί να το βάλεις από 1 ώρα πριν μέχρι 3 ώρες πριν.

Για ποιο λόγο πρέπει να βάλω το φάρμακο;
Το φάρμακο είναι απαραίτητο για να ενεργοποιηθεί η λάμπα.Το φάρμακο αυτό παράγει τοξικές ουσίες για τα μικρόβια και ενεργοποιείται με το ειδικό μήκος κύματος φωτός και έτσι σκοτώνονται τα μικρόβια της ακμής.

Πόσο κοστίζει;
Κοστίζει 300 ευρώ η θεραπεία στον δερματολόγο.

Έχει παρενέργειες;
Οι παρενέργειες που μπορεί αν έχει είναι τοπικές στο δέρμα. Επειδή είναι ένα φάρμακο που ενεργοποιείται με τον ήλιο, δεν γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να έχει τις ίδιες ανεπιθύμητες ενέργειες που κάνει ένα κάψιμο από τον ήλιο (είτε ελαφρύ κάψιμο, δηλαδή φαγούρα και κοκκίνισμα ή αν γίνει πολύ δυνατά η θεραπεία σε ένα ευαίσθητο δέρμα μπορεί να φτάσει σε έντονο πρήξιμο και κοκκίνισμα).
Άρα υπάρχουν κάποια όρια και φυσικά πριν ξεκινήσεις μια τέτοια θεραπεία δίνεις οπωσδήποτε το ιστορικό σου. Αν ο δερματολόγος σου διαπιστώσει ότι έχεις αλλεργία στον ήλιο δεν μπορείς να το κάνεις.

Κάθε πότε γίνεται η φωτοδυναμική θεραπεία στο ιατρείο;
Αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις την θεραπεία στο ιατρείο θα πρέπει να πηγαίνεις στο γιατρό μια φορά τον μήνα και θα χρειαστεί να κάνεις τέσσερις θεραπείες. Αν υποτροπιάσει αυτό την επόμενη χρονιά μπορεί να χρειαστεί μια θεραπεία.

Αποτελέσματα θεραπείας
Την συγκεκριμένη θεραπεία μπορείς να την ακολουθήσεις αν έχεις ενεργό ακμή, δηλαδή τα σπυράκια εξακολουθούν να βγαίνουν. Βοηθάει επίσης να φύγουν τα κόκκινα σημάδια της ακμής. Αν όμως η ακμή είναι τόσο έντονη και έχει αφήσει και ατροφικές ουλές (εκείνα τα βαθουλωτά σημάδια), τότε αφού τελειώσεις την θεραπεία της ακμής πρέπει να κάνεις laser.

Πηγή: Tlife

2 σχόλια:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ