Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΤΡΙΤΣΗ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ (για τα αυθαίρετα!)

Μήπως, τι είχε κάνει και ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης...;
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, με το οποίο αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου κατά 600.000.000 ευρώ έως το τέλος του 2011, μόνο από την είσπραξη του παραβόλου για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης.

Η τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων μπορεί να ξεκινήσει με την κατάθεση σχετικής αίτησης και την καταβολή του αντίστοιχου παραβόλου μέχρι τις 31 Δεκέμβρη.

Το ύψος του παραβόλου κυμαίνεται στα 500 ευρώ μέχρι 75 τ.μ ή για κύρια και μοναδική κατοικία μέχρι 120 τ.μ. στα 1.000 ευρώ μέχρι 1.000 τ.μ. και στα 2.000 ευρώ για κατασκευή μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ.

Τα ποσά αυτά, συμψηφίζονται με το τελικό πρόστιμο, το οποίο μπορεί να καταβληθεί ακόμα και σε 14 δόσεις.

Η ρύθμιση ισχύει για 40 χρόνια για αυθαίρετα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών και 20 χρόνια για αυθαίρετα σε εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμών.

Όπως αναφέρεται στην συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα του δημοσίου αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και από τον επανακαθορισμό του ύψους των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, το ποσό του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Από τα έσοδα αυτά, ένα ποσοστό, το οποίο θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, θα αποδοθεί στο Πράσινο Ταμείο, όπου και θα αποδοθούν επίσης και τα πρόστιμα που θα εισπραχθούν από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως.

Το νομοσχέδιο «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ», το οποίο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την προσεχή εβδομάδα,φιλοδοξεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την αυθαίρετη δόμηση και να αποκαταστήσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο στις υφιστάμενες πολεοδομικές παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ