Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

15 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ (video - τα τελευταία της λόγια...)

Ήταν 23 Ιουλίου του 1996 όταν η Ελλάδα «πάγωσε» στο άκουσμα μιας είδησης: η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η «γατούλα» του ελληνικού κινηματογράφου, άφησε την τελευταία της πνοή ύστερα από σύντομη «μάχη» με τον καρκίνο! Σήμερα, 15 χρόνια μετά, η θύμησή της και οι ταινίες της δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο...


Η Αλίκη Σταματίνα Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στο Μαρούσι στις 20 Ιουλίου του 1933 ή του 1934 -δεν έχει διασαφηνιστεί εδώ και χρόνια. Τα παιδικά της χρόνια ήταν σκληρά και φτωχικά: ο πατέρας της δολοφονήθηκε στην κατοχή και η μητέρα της μεγάλωσε δύσκολα εκείνη και τα δύο της αδέρφια, Αντώνη και Τάκη.

Αποφασισμένη να ζήσει το όνειρό της, η Αλίκη δίνει κρυφά εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1952 και ξεκινά την σταδιοδρομία της στο σανίδι πριν καν αποφοιτήσει. Το ταλέντο της αναγνωρίζεται αμέσως και η ηθοποιός παίζει πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κινηματογράφο, ενώ η δημοτικότητά της εκτοξεύεται στα ύψη κάνοντας τους πάντες να την αποκαλούν «εθνική σταρ».

«Η Μουσίτσα», «Το Ποντικάκι», «Η Ζαβολιάρα», «Η Σωφερίνα», «Η Κόρη Μου Η Σοσιαλίστρια», «Η Νεράιδα Και Το Παλικάρι», «Χτυποκάρδια Στα Θρανία», «Το κορίτσι του καμπαρέ», «Η Κόρη Του Ήλιου», «Το Κορίτσι Του Λούνα Παρκ», «Μοντέρνα Σταχτοπούτα», είναι μερικές μόνο από τις ταινίες τηςπου άφησαν εποχή και «σημάδεψαν» την πορεία της, αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο.

Μάλιστα, η φήμη της Αλίκης ταξίδεψε και εκτός Ελλάδας το 1960, όταν η «Μανταλένα» -που είχε πάρει το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης- έγινε η ταινία που εκπροσώπησε την χώρα μας στο φημισμένο Φεστιβάλ Καννών!

«Δεν είμαι δήθεν σταρ. Είμαι πραγματική σταρ. Δεν είμαι δήθεν ταλαντούχα. Είμαι πραγματικά ταλαντούχα. Δεν έχω κάνει δήθεν αποτυχίες. Έχω κάνει μεγάλες αποτυχίες. Δεν έχω κάνει δήθεν επιτυχίες. Έχω κάνει τα μεγαλύτερα ρεκόρ», έλεγε η ίδια.

Η προσωπική της ζωή δεν στερήθηκε λάμψης... Αρχικά, σύντροφός της υπήρξε ο Μάριος Πλωρίτης, όμως, το 1959 η Αλίκη συναντάται στα κινηματογραφικά πλατό με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και ο έρωτας «φουντώνει»! Αν και η σχέση τους είχε διαρκώς εντάσεις, οι δύο ηθοποιοί παντρεύονται το 1965, αποκτούν τον γιό τους Δημήτρη το 1969 και... χωρίζουν το 1975. Ωστόσο, είχαν καθιερωθεί εντός και εκτός κινηματογράφου ως ένα από τα αγαπημένα ζευγάρια των Ελλήνων.

Μετά τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, η Αλίκη ανεβαίνει ξανά τα σκαλιά της εκκλησίας, με το Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη, γάμος που έμεινε μυστικός ακόμα και μετά την λήξη του! Από την ζωή της πέρασε και ο Βλάσης Μπονάτσος, ενώ τελευταίος της σύντροφος ήταν ο Κώστας Σπυρόπουλος.

Η περιπέτεια με την υγεία της δεν την εμπόδισε να παραμείνει η σταρ που όλοι αγάπησαν. Η τελευταία της παράσταση ήταν το μιούζικαλ «Η Μελωδία Της Ευτυχίας», που «ανέβηκε» το 1996 και έκανε τεράστια επιτυχία.

Με την επιτυχία αυτή, την λάμψη στα μάτια και το χαμόγελο στα χείλη, η Αλίκη «έφυγε» από κοντά μας νικημένη από τον καρκίνο. «Όταν χαθώ, πείτε πως χάσατε ένα χαμόγελο», είχε δηλώσει...




1 σχόλιο:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ